ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο των μέτρων - Τι καθορίζει τις κινήσεις των επιδημιολόγων

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο των μέτρων - Τι καθορίζει τις κινήσεις των επιδημιολόγων

Ως φυσιολογική μπορεί να θεωρηθεί η μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε κατά τη χθεσινή ανακοίνωση (Δευτέρα 27/9) του Υπουργείου Υγείας αφού οι αριθμοί και τα ποσοστά της Κυριακής ήταν ιδιαίτερα χαμηλά ενώ είθισται μετά το Σαββατοκύριακο περισσότερος κόσμος να σπεύδει σε δειγματοληψία. 

Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή έχοντας βάλει μπρος τους εμβολιασμούς με την 3η δόση έχει πλέον ενώπιον της μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα. Υπάρχει φυσικά μεγάλη δόση αισιοδοξίας αφού όπως μαρτυρούν πλέον περίτρανα δείκτες και νούμερα η επιδημιολογική εικόνα έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. 

Ο πρώτος λοιπόν στόχος ενόψει του… ‘καυτού’ φθινοπώρου φαίνεται να έχει επιτευχθεί αφού είχε τονιστεί πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο πριν προκύψει η αναμενόμενη (μικρή ή μεγάλη) έξαρση που όλοι οι ειδικοί αναμένουν. Πλέον η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη με τα νοσοκομεία να έχουν αποσυμφορηθεί και την εμβολιαστική κάλυψη να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. 

Ο δεύτερος αφορά την απόκρουση της νέας έξαρσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά και με τα μίνιμουμ μέτρα. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Κυβέρνηση προσπαθεί -και φυσιολογικά- να προστατέψει με κάθε κόστος την οικονομία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε μέτρα και περιορισμοί επηρεάζουν τομείς της οικονομίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, το λεγόμενο κέρφιου, ήταν ένα από τα μέτρα που φυσικά είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο και όχι μόνο.

Εικάζεται πως με την εμβολιαστική κάλυψη να ξεπερνά το 80% δεν πρόκειται να ξαναχρειαστεί να ληφθούν τόσο αυστηροί περιορισμοί και η ζωή μας θα κινείται στην πορεία που βρίσκεται σήμερα, επιστρέφοντας σιγά-σιγά στην απόλυτη κανονικότητα. Με τα σημερινά δεδομένα σενάριο για λοκνταουν μοιάζει εντελώς απομακρυσμένο αφού ακόμη και αν η κατάσταση εκτροχιαστεί με την επιδημιολογική εικόνα να επιδεινώνεται ραγδαία ενδεχομένως να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και με άλλους τρόπους. 

Το αυστηρότερο σενάριο περιλαμβάνει περιορισμό συναθροίσεων καθώς και αυστηροποιήσεις σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το καλύτερο σενάριο είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δε θεωρούμε πως υπάρχει η πιθανότητα νέων χαλαρώσεων, παρά την εξαιρετικά βελτιωμένη εικόνα αφού εποχική γρίπη, κρούσματα, μεταλλάξεις και αλλαγή του καιρού θα επιφέρουν φυσιολογικά αύξηση κρουσμάτων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top