ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Έριξαν άκυρο για νέες χαλαρώσεις - Τι εξετάζεται για το Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Έριξαν άκυρο για νέες χαλαρώσεις - Τι εξετάζεται για το Υπουργικό

Όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να προκύψουν νέες χαλαρώσεις από την επικείμενη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Η λαϊκή ρήση που λέει ‘όταν καείς με το χυλό, φυσάς και το γιαούρτι’ φαίνεται να βρίσκει την απόλυτη της εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση αφού παρά τη μεγάλη βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα δεν προκρίνονται σε αυτό το στάδιο περαιτέρω διευκολύνσεις. 

Παρατηρώντας τι έχει συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Κύπρο αλλά βλέποντας και το μοτίβο άλλων χωρών, σε παρόμοιες περιπτώσεις έγινε μία βιαστική και μαζεμένη αποκλιμάκωση των μέτρων αφού όπως διαφαινόταν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι δείκτες το επέτρεπαν. 

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να φέρει αρχικά μια ανεπαίσθητη χαλάρωση στο μυαλό και την ψυχολογία του κόσμου -που θεώρησε πως ξεμπερδέψαμε με τον ιό- την ίδια ώρα που οι χώροι άνοιγαν ο ένας μετά τον άλλον, οι συναθροίσεις μεγάλωναν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να επιτηρείται επαρκώς η εικόνα στην κοινότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έξαρση με αλυσίδες μετάδοσης, η οποία μάλιστα δεν προερχόταν από ένα ή δύο συγκεκριμένους τομείς με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά δύσκολος ο περιορισμός τους. 

Φυσικά η παρούσα φάση είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση, αφού η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα ενώ τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ -και θα συνεχίσουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι τις 8 Οκτωβρίου- μοιάζουν ιδανικά, έχοντας φέρει κατακόρυφη πτώση σε κρούσματα, βαθμό θετικότητας αλλά και ατόμων που χρήζουν νοσηλείας. 

Αυτό δε σημαίνει όμως πως η κατάσταση θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, ιδιαίτερα αν υπάρξουν νέες χαλαρώσεις. Έχει αναφερθεί σωρηδόν πως η αλλαγή του καιρού θα φέρει συναθροίσεις και συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, ενώ μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα σε οικίες ή υποστατικά που δεν μπορούν να επιτηρηθούν. Η πορεία και η φύση των μεταλλάξεων μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ενώ θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση περιστατικών εποχικής γρίπης. 

Ως εκ τούτου στο στάδιο που βρισκόμαστε, συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση δεν επιθυμούν να χαλάσουν τη ‘δοκιμασμένη συνταγή’ μοιράζοντας χαλαρώσεις. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένονται καθοριστικές, αφού εάν παρατηρηθεί η ίδια εικόνα δεν αποκλείεται να γίνει πιο εφικτό το σενάριο χαλαρώσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top