Χωρίς να εξαγγείλει επισήμως την υποψηφιότητά του, ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχίζει μια διαδικασία διαβούλευσης με πολιτικά κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου 2023.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο γνωστός νομικός περιέγραψε τη διαδικασία συζήτησης ενόψει των προεδρικών εκλογών που περιλαμβάνει τη διαβούλευση, ακολούθως τον καταρτισμό προγραμματικών δηλώσεων και την εξαγγελία υποψηφιότητας και στη συνέχεια τον καταρτισμό του προεκλογικού προγράμματος.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, οι προεκλογικές θέσεις είναι αυτές που θα καταδείξουν τη στήριξη που θα προσελκύσει η εν δυνάμει υποψηφιότητά του.
«Η προσπάθεια της διαβούλευσης αρχίζει τη Δευτέρα, θα βγούμε έξω, θα ζητήσουμε συναντήσεις με πολίτες, με κοινωνικούς εταίρους, με οργανώσεις που εκφράζουν διάφορα συμφέροντα στην κοινωνία μας και σε όλα αυτά θέλω να ακούσω, θέλω να δω τι θέλουν να πουν οι ακαδημαϊκοί, τι θέλουν να πουν οι νέοι. Έχω απόψεις, αλλά δεν είμαι βέβαιος τι θέλει ο κόσμος και μαζί με κάποιους ειδικούς να μπορέσουμε να καταρτίσουμε προγραμματικές δηλώσεις, τις οποίες θα εξαγγείλουμε με σκοπό να πάρουμε βοήθεια από οποιονδήποτε θέλει να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δημητριάδη είπε πως θα συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ για το οποίο δεν βλέπει το λόγο να συναντηθεί.
«Θέλω να δω όλο τον κόσμο περιλαμβανομένων και των κομματικών δυνάμεων, αυτό θα γίνει με όλους με τον σκοπό της αντίληψης του τι υπάρχει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προγραμματικών δηλώσεων πάνω στις οποίες κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτά που λέει συνάδουν με αυτά που εγώ πρεσβεύω και ενδεχόμενα να υποστηρίξει», είπε ο κ. Δημητριάδης
Όπως ανέφερε, η πρώτη φάση είναι η διαβούλευση, η δεύτερη αφορά στον καταρτισμό των προγραμματικών δηλώσεων «και εφόσον αυτές είναι σωστές, θα υπάρξει μια εξαγγελία υποψηφιότητας, αυτή θα προχωρήσει και μετά θα πρέπει να υπάρξει προεκλογικό πρόγραμμα».
«Μεταξύ των προγραμματικών δηλώσεων και του προεκλογικού προγράμματος, ενδεχόμενα να υπάρξουν συζητήσεις για τα θέματα τα οποία καταγράφονται και αναλόγως της σοβαρότητας του θέματος θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση ότι, όχι εγώ προχωρώ όπως θέλω, ή όχι, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό για να δούμε τι μπορεί να γίνει», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα μεταβεί στις διαβουλεύσεις αυτές έχοντας κόκκινες γραμμές.
Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η διαβούλευση περιλαμβάνει τρεις άξονες, το τίμιο κράτος, την Κύπρος του 2035 και Κυπριακό η λύση μας συμφέρει.
Σε σχέση με τον πρώτον πυλώνα αναφορικά με το τίμιο κράτος, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει ένα τέρμα στην απουσία διαφάνειας, στην έλλειψη λογοδοσίας, στην κακοδιοίκηση και τη διαφθορά.
«Θέλουμε θεσμούς, θέλουμε αξιοκρατία, θέλουμε έννοιες της σύγκρουσης συμφέροντος να εφαρμόζονται όχι απλώς να είναι θεωρία», είπε.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην «τεράστια εξουσία» του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τους διορισμούς και εισηγήθηκε τον αυτοέλεγχο από την ίδια την Προεδρία, ενώ θα μπορούσε να εισαχθεί η έννοια του συμβουλευτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο πρότυπο του ελέγχου των επιτρόπων από την Ευρωβουλή, ή των διορισμών του Αμερικανού Προέδρου από τη Γερουσία.
Όσον αφορά την εφαρμογή των νόμων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως κάθε νόμος πρέπει να υπάρχει πρόνοια που θα υποχρεώνει την εκτελεστική εξουσία να ενημερώνει την Βουλή για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι δεν είμαστε κανονικό κράτος όσον αφορά τη συμμετοχή μας στους θεσμούς λόγω της «μονοθεματικότητας με τη οποία αντιμετωπίζουμε την ΕΕ».
Όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι «δεν μας πιστεύουν» και αναφέρθηκε στην αύξηση για έβδομη φορά του βαθμού μη διαφάνειας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων επενδυτών, λέγοντας ότι «δεν φτάνει που μας έκαναν παρατήρηση, δεν φτάνει που πήραν μια φορά Δικαστήριο, πήγαμε, κυπριακά ομιλούντες, να τους γελάσουμε με τα υφιστάμενα διαβατήρια μέσα στο σύστημα και θα μας κάνουν και δεύτερη υπόθεση».
«Αυτό το πράγμα με θίγει, πας το εξωτερικό και λες ότι είσαι από την Κύπρο και σε ρωτούν αν πουλάς διαβατήρια. Αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει», είπε.
Για το Κυπριακό, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε τη θέση του για τη Επιτροπή Αλήθειας, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτροπής του Αφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι «η λύση συμφέρει, να δούμε την προοπτική της χώρας μας, να αντιληφθούμε το μέρισμα ειρήνης το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί όταν η εμπόλεμη ανάπτυξη τελειώσει».
Είπε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η οποία είναι εσωτερικό ζήτημα και όχι της κυριαρχικής ισότητας «που είναι ο φόβος μας ότι αν το κράτος δεν δουλέψει θα φύγουν αυτοί (οι Τ/κ) και θα κάνουν το κράτος το δικό τους».
«Δεν δέχομαι τη διχοτόμηση, αρνούμαι τα δύο κράτη», είπε.
Σε σχέση με το μέλλον γενέσθαι, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, λέγοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να εργαστεί στη βάση της σταυροειδούς διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ μπορεί να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Για την έλλειψη κινητικότητας μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά «η δική μας απραξία από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα είναι επίσης πρόβλημα».
«Δεν πρέπει να πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για να φάει με τον Τατάρ, (ο οποίος) είναι περίπου 500 μέτρα από δω, γιατί δεν κάνουμε αυτό το πράγμα;»
Για την πρόταση στο Σύνταγμα του 1960, είπε ότι ο ίδιος δεν βγάζει νόημα από αυτή τη διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις