ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα έντασης επιδιώκει η Τουρκία, μπλοκάρει ξανά την ΑΟΖ

Κλίμα έντασης επιδιώκει η Τουρκία, μπλοκάρει ξανά την ΑΟΖ

Επαναφέρει την ακραία ρητορική η Τουρκία και θα επιδιώξει την πρόκληση έντασης το επόμενο διάστημα, κατά κύριο λόγο στη θαλάσσια περιοχή Ελλάδας και Κύπρου, αντιδρώντας έτσι τόσο στη γαλλοελληνική αμυντική συμφωνία συνεργασίας όσο και στις επικείμενες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για τον αγωγό φυσικού αερίου EASTMED, ένα πρότζεκ για το οποίο υπάρχει συνεργασία της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ.

Ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας είναι η απόφασή της να εκδώσει ΝΑFTEX για δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία αναμένεται να διενεργήσει έρευνες τις επόμενες μέρες το σκάφος Nautical Geo, για τον αγωγό του EASTMED.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τα διαδραματισθέντα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τα Ηνωμένα Εθνη και τις Βρυξέλλες όσο και με μια σειρά από άλλες φίλιες χώρες, τις οποίες ενημερώνει για τις τουρκικές ενέργειες.

Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν δεδομένο ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης το επόμενο βήμα στο Κυπριακό αλλά αντιθέτως, θα επιχειρήσει την πρόκληση έντασης, με προφανή στόχο να σύρει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε διάλογο με τους δικούς της όρους.

Με βάση την ανάλυση αυτή δεν θεωρείται καθόλου απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ο επόμενος χρόνος να παρέλθει αναξιοποίητος. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να ρισκάρουν την έναρξη μιας νέας προσπάθειας χωρίς να υπάρχουν οι μίνιμουμ δεσμεύσεις από τις δύο πλευρές. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε διάλογο, ανά πάσα στιγμή, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, στη βάση των συμφωνηθέντων. Αντιθέτως η τουρκική πλευρά αξιώνει αλλαγή της βάσης λύσης και θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας, που εμμέσως σημαίνει με δύο κράτη.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας (4 Οκτωβρίου), με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και να ανταλλάζει απόψεις για τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης Λευκωσίας – Αθηνών, υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Θα συζητήσουν επίσης για το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top