Η νόσηση από κοροναϊό είναι σπάνια μετά την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης από τον εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, οι οποίες μπορεί να νοσήσουν – και μάλιστα τόσο σοβαρά, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία – παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα που προβλέπεται ανάλογα με το είδος του εμβολίου που έκαναν.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal προσδιορίζει τα εμβολιασμένα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρό Covid μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, παρότι πρέπει να αναμένεται σημαντική ανοσία.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το εργαλείο QCovid ήδη από πέρυσι υποδεικνύοντας ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να προστεθούν επιπλέον 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι τον περασμένο Φεβρουάριο. Για την ανάλυση του κινδύνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς, τη διενέργεια τεστ, τις νοσηλείες, τα μητρώα θανάτων κλπ, αναλύοντας δείγμα πάνω από 6,9 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, από τα οποία τα 5,2 εκατομμύρια είχαν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Το δείγμα περιελάμβανε 2.031 θανάτους από Covid-19 και 1.929 νοσηλείες λόγω Covid-19. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, οι 81 θάνατοι και οι 71 εισαγωγές σημειώθηκαν 14 και πλέον ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.
Συνυπολογίζοντας την ηλικία, το φύλο, την εθνότητα και τις συνοδές παθήσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση παρά τον εμβολιασμό έχουν:
Οι ανοσοκατασταλμένοι λόγω χημειοθεραπείας, πρόσφατης μεταμόσχευσης ή HIV/AIDS
Άτομα με νευρολογικές διαταραχές, όπως άνοια και Πάρκινσον
Τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, χρονίως πάσχοντες, άτομα με σύνδρομο Down.
Η Julia Hippisley-Cox, καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας και γενικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε πρώτο το πρόγραμμα εμβολιασμού και διαθέτει από τα καλύτερα δεδομένα κλινικής έρευνας στον κόσμο. Αναπτύξαμε αυτό το νέο εργαλείο χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων QResearch, για να βοηθήσουμε το NHS να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων παρά τον εμβολιασμό τους, για στοχευμένη παρέμβαση. Αυτό το νέο εργαλείο μπορεί επίσης να ενημερώσει για το επίπεδο κινδύνου γιατρούς και ασθενείς, ώστε να λαμβάνουν από κοινού τις ενδεδειγμένες αποφάσεις».
Με αφορμή το γεγονός ότι οι νοσηλείες ή οι θάνατοι μετά τη δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, ήταν λίγοι, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη δεν είχε τη στατιστική δύναμη να καθορίσει εάν οι ομάδες που αναφέρονται παραπάνω παραμένουν σε κίνδυνο μετά την πρώτη ή δεύτερη δόση.
Επίσης, σημείωσαν πως δεν έκαναν διάκριση στον τύπο του εμβολιασμού, ούτε στην πιθανή έκθεση στον κίνδυνο, αφού δεν καταγράφηκε το επάγγελμα.
Ο Aziz Sheikh, Καθηγητής Έρευνας και Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Usher στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επίσης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η τεράστια εθνική μελέτη σε πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μια μικρή μειοψηφία εξακολουθεί να κινδυνεύει από νοσηλεία και θάνατο από τον Covid-19. Ο υπολογιστής κινδύνου μας βοηθά στον εντοπισμό εκείνων που παραμένουν περισσότερο σε κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό.
Το νέο εργαλείο QCovid, έχει σχεδιαστεί για να εντοπίσει εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και μπορούν να επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως ενισχυτικές δόσεις εμβολίων (3η δόση) ή νέες θεραπείες όπως μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης της λοίμωξης».
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις