Η εχθρότητα έναντι κυανόκρανων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε «απαράδεκτο επίπεδο», καταγγέλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Τα περιστατικά «εχθρικής συμπεριφοράς» έναντι των κυανοκράνων, στα οποία εμπλέκονται «δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας», καθώς και «προσωπικό ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας», συνεχίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κι έχουν φθάσει σε «απαράδεκτο επίπεδο», καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του η οποία επιδόθηκε χθες Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το επίπεδο αυτό είναι ανησυχητικό, όπως και η «επίμονη συνέχιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης» με στόχο τη MINUSCA, την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες στο έγγραφό του, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.
Όταν κάνει λόγο για «προσωπικό ασφαλείας» που έχει αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δυνάμει «διμερούς συμφωνίας», ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται -χωρίς να τα κατονομάζει- στα μέλη του ρωσικού ιδιωτικού ομίλου ασφάλειας Βάγκνερ. Στην αρχή του καλοκαιριού, ενέργειες μελών του ομίλου Βάγκνερ είχαν ήδη πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ.
«Τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν την εκπλήρωση της εντολής της αποστολής, θέτουν σε κίνδυνο ζωές κυανόκρανων και αντίκεινται προς τις δεσμεύσεις του Προέδρου (σ.σ. Φοστάν Αρκάνζ) Τουαντερά και της κυβέρνησης», να σταματήσουν, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ζητώντας από τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να λάβουν «απτά μέτρα» άμεσα.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Αντόνιο Γκουτέρες κάνει λόγο στην έκθεσή του για «κατάφωρες παραβιάσεις», όπως η «παρακώλυση της ελευθερίας της κίνησηςπεριπολιών της MINUSCA , η σύλληψη ή η κράτηση μελών (της)», η διατύπωση «απειλών», «προσπάθειες να ερευνηθούν οχήματα ή οικήματα προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκαλύπτει ακόμη ότι από τον Ιούνιο, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με εμπλοκές «προσωπικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας»,
σκοτώθηκαν «176 άμαχοι», αριθμός αυξημένος κατά περίπου 46% σε σύγκριση με τους τέσσερις προηγούμενους μήνες.
«Οι έρευνες της MINUSCA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι θάνατοι αμάχων οφείλονταν σε υπερβολική, δυσανάλογη βία χωρίς διακρίσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το προσωπικό ασφαλείας που αναπτύχθηκε κατόπιν διμερούς συμφωνίας», διευκρινίζει.
Η MINUSCA, η ισχύς της εντολής της οποίας εκπνέει τη 15η Νοεμβρίου, μετρά σχεδόν 12.000 στρατιωτικούς και συγκαταλέγεται στις πιο δαπανηρές αποστολές του ΟΗΕ, με ετήσιο προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2013, αν και η ένταση του αποκλιμακώθηκε από το 2018 και μετά. Μεγάλο μέρος της επικράτειαςπάντως εξακολουθεί να παραμένει εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης στην Μπανγκί.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις