ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο νέο κύμα; - Ποιοι την πληρώνουν με αυστηρότερα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο νέο κύμα; - Ποιοι την πληρώνουν με αυστηρότερα μέτρα

Από την έναρξη του εμβολιαστικού πλάνου και ένθεν η Κύπρος μοιάζει να βρίσκεται σήμερα (Πέμπτη 14/10) στο καλύτερο σημείο έχοντας θέσει -σε μεγάλο βαθμό- υπό έλεγχο την προδιαγραφόμενη έξαρση της πανδημίας.

Αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία τόσο για τον νέο υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα και το Υπουργείο Υγείας, όσο φυσικά και της Κυβέρνησης σε συνεργασία με την συμβουλευτική επιστημονική ομάδα.

Η κατακόρυφη πτώση των αριθμών, η καθοδική πορεία όλων των σημαντικών δεικτών που σχετίζονται με κρούσματα, βαθμό θετικότητας αλλά και νοσηλευόμενους μαρτυρούν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η στοχευμένη -σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνίας- στρατηγική οφείλει να συνεχιστεί.

Βεβιασμένες κινήσεις δεν πρόκειται να γίνουν με την επιδημιολογική εικόνα και δεδομένα να έχουν αποδείξει πως είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα και δεν αποκλείεται να υπάρξει επιδείνωση που θα οδηγήσει σε ενδεχόμενο πισωγύρισμα.

Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή φέρεται να είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο έχοντας ήδη ετοιμάσει προτάσεις που αφορούν ενδεχόμενη αυστηροποίηση, σε περίπτωση που παρατηρηθεί επιβάρυνση. Με τα πολύ αυστηρά μέτρα (τύπου lockdown & curfew) να έχουν μπει στο συρτάρι οι όποιες αυστηροποιήσεις αναμένεται να γίνουν στοχευμένα.

Έχοντας μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα οι ειδικοί, προσπαθούν με τα ημερήσια δεδομένα να εντοπίσουν εάν και πού παρατηρείται διάθεση για έξαρση και αλυσίδες μετάδοσης. Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκονται όλοι οι χώροι που ευνοούν συνωστισμό όπως οι χώροι εστίασης, διασκέδασης, σχολεία, υπηρεσίες.

Σε πρώτη φάση μπορεί να προταθεί η μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε υποστατικά ενώ προωθείται και η αύξηση χώρων που έχουν θεσμοθετηθεί σαν Covid-Free (δηλαδή υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους πολίτες) δίνοντας σε αυτές τις επιχειρήσεις και κάποια έξτρα κίνητρα και διευκολύνσεις.

Στόχος είναι η άμεση λήψη που θα αφορά στην πρόληψη και όχι την καταστολή αφού στόχος είναι παράλληλα με τη δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και κατ’επέκταση της οικονομίας.

Η περαιτέρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αναμένεται να παρέχει μία επιπλέον ασπίδα ασφαλείας στην κοινότητα και ο χειμώνας ίσως να μοιάζει πολύ με την… προ πανδημίας κανονικότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top