ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λυγίζουν ιστορίες Κυπρίων: «Δεν έχουν μακαρόνια να ταϊσουν τα μωρά τους, παπούτσια να πάνε σχολείο - Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι»

Λυγίζουν ιστορίες Κυπρίων: «Δεν έχουν μακαρόνια να ταϊσουν τα μωρά τους, παπούτσια να πάνε σχολείο - Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι»

Υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που εν έτη 2021, θα έλεγε κανείς "μα πως γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο". Πως γίνεται οικογένειες να μην έχουν ούτε ένα πακέτο μακαρόνια για τα παιδιά τους.

Είναι ιστορίες που μας κάνουν να λυγίζουμε και να ντρεπόμαστε που ως κοινωνία 'άφησε' συνανθρώπους μας να φτάσουν στο σημείο να μην έχουν ούτε τα βασικά. 

Παρόλα αυτά η ανθρωπιά, η δύναμη της ενότητας, τις περισσότες φορές είναι αυτή που σαν μια γροθιά ενώνεται και βοηθά, ο απλός κόσμος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που όσο και να θέλει ένας απλός πολίτης δεν μπορεί να δώσει λύση στο ουσιαστικό πρόβλημα ενός συνανθρώπου του, και είναι εκεί που η ευθύνη βαραίνει τους αρμόδιους φορείς, είναι εκεί που θα έπρεπε να ειχαν τρέξει γρηγορότερα, να αξιολογούσαν , να βοηθούσαν αυτές τις ακραίες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που στερούνται τα πιο βασικά στη ζωή. 

Το Themaonline ήρθε σε επαφή με μια εκ των Διαχειρίστών της εθελοντικής ομάδας "Προσφέρω Απόχερα/Κύπρος" την κ.Σάλλυ Παναγιώτου, η οποία μίλησε για το πως ξεκίνησε η δράση της ομάδας αλλά και τι περιστατικά καλούνται να βοηθήσουν, βασισμένοι σε εθελοντικη βάση.

Οπως μας ανέφερε η κ.Σάλλυ "Aυτή η ομάδα ξεκίνησε δειλά, μεταξύ φίλων δίνοντας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε ποια σε παιδάκια που είχαν ελλείψεις. Ετσι σιγά σιγά μεταπηδήσαμε στο ιντερνετ και στο facebook και ο ένας έφερνε τον άλλο και γίναμε μια μεγάλη οικογένεια γεμάτη αγάπη και προσφορά. Ο κάθε ένας μπαίνει για τους δικούς του λόγους. Αλλος επειδή βοηθήθηκε και θέλει να ανταποδωσει την αγάπη που του προσφέρθηκε , άλλος επειδή ήθελε να προσφέρει και έτσι γίνεται έλος μιας οργανωμένης ομάδας"

Η λειτουργία της ομάδας ξεκίνησε απο το 2018 και απο τότε "Ειναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που έχουμε βοηθήσει στην ομάδα. Αν κάποιος μπει στην ομάδα και ρίξει μια ματιά στις αναρτήσεις, μπορεί να το διαπιστώσει. Ωστόσο δεν βγαίνουν όλες οι περιπτώσεις που βοηθάμε προς τα έξω" πρόσθεσε η κ.Παναγιώτου.

Σε αυτη την προσπάθεια μαζι με την κ.Παναγιώτου, υπάρχουν και άλλοι διαχειριστές και συντονιστές στην ομάδα, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον εθελοντισμό και όχι μονο απο τον ελεύθερο τους χρόνο.

Η συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με καταστάσεις πιο περίπλοκές, καταστάσεις που χρειάζονταν και χρειάζονται την άμεση κινητοποίηση και την ανάγκη εμπλοκής και βοήθειας απο τις αρμόδιες αρχές και το κράτος. Είναι περιπτώσεις που είναι περαν απο τις δυνάμεις του κάθε εθελοντή. Οπως εξήγησε η κ.Παναγιώτου, δεν είναι μόνο περιπτώσεις που χρειάζονται φαγητό, ρούχα ή παππούτσια για τα παιδιά να πάνε σχολείο. Είναι περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύει η υγεία τους, που είναι στην άκρη της κλωστής να μείνουν άστεγοι, που ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ,το κράτος ακόμα δεν έχει εξετάσει τις αιτήσεις τους για επιδόματα (αναπηρίας κτλ), ώστε να πάρουν μια ανάσα.

"Κάθε περίπτωση ειναι διαφορετική και εννοείται η μια χειρότερη απο την άλλη. Υπάρχουν συγκλονιστικές ιστορίες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ,όμως μπορώ που θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα".

Οπως: "Ηταν μια κοπέλα 23 ετών την οποία την πήρε ένα ζευγάρι να την μεγαλώσει από μικρή ηλικία. Όταν το ζευγάρι αυτό χώρισε, ο παπάς τράβηξε τον δρόμο του και η μητέρα έκανε άλλο μωρό δικό της. Στα 13 της χρόνια, βρέθηκε μόνη της να την μεγαλώνει μια θεια. Στα 16 της πήγε και νοίκιασε μόνη της σπίτι. Έκανε ένα δεσμό δεν τα πήγαν καλά και χώρισε. Έχει ένα μωρό 4 χρονών. Η κοπέλα δουλευε σε υπεραγορά για να μπορεί να πιάνει τα τρόφιμα της και της τα κόβουν με τον μήνα. Εκείνους τους μήνες, δυσκολεύτηκε να βγάλει μισθό γιατί και οι ώρες που πήγαινε δουλειά ήταν πολύ μειωμένες. Και ξαφνικά της είχε έρθει τότε μήνυμα απο την ΑΗΚ ότι θα της έκοβαν το ρεύμα"

Μια άλλη περίπτωση: 

"Ηταν μια μητέρα μονογονιός με ένα γιο 17χρονών, η οποία προσπαθεί να δουλέψει όπου βρει σαν καθαρίστρια. Ο πατέρας τους εγκατέλειψε εδώ και χρόνια καi δεν συνείσφερε ποτέ οικονομικά. Αυτή η γυναίκα είχε αρρωστήσει απο κορωνοϊο και ήταν σοβαρά στο νοσοκομείο με υγρό στους πνεύμονες.Ο γιός της μόνος στο σπίτι, χωρίς φαγητο , χρήματα, τίποτα.  Τον 17χρονο ανέλαβαν τότε αποκλειστικά οι εθελοντές της ομάδας παίρνοντας φαγητό και τρόφιμα και ότι χρειαζόταν. Θυμάμαι έντονα ήταν την περιόδο του Πάσχα όπου όλοι ήταν με τις οικογένεις τους και έκαναν τραπέζι και αυτο το παίδι ήταν μονο του χωρίς κανένα στον κόσμο."

"Αυτές οι οικογένειες, εκτός απο το ότι είναι λίγα τα εισοδήματα τους και χρειάζονται βοήθεια, εχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα θέματα, κάποιοι παλεύουν εντελώς μόνοι τους" εξηγεί η κ.Παναγιώτου.

Αυτη τη στιγμή οπως μας περιέγραψε η διαχειρίστρια της ομάδας , υπάρχουν πολλές οικογένειες σε απόγνωση . "Υπάρχει οικογένεια με 7 παιδιά που η μητέρα αποχωρίστηκε τα 5, ζει με τα δυο, ο άντρας της έμεινε ημιπληγικός και ενώ πέρασε απο ιατροσυμβούλιο, κανένας δεν ανταποκρίνεται να τους πει αν θα πάρουν το επίδομα αναπηρίας, ώστε να μην νιωθουν ότι χρειάζονται συνεχώς την στήριξη μας"

"Μια άλλη περίπτωση είναι μιας οικογένειας Κύπριων προσφύγων όπου σε 1-2 μέρες αν δεν βρεθεί λύση θα βρεθούν άστεγοι, με δυο μωρά"

Ολες αυτές οι ιστορίες λυγίζουν. Η ίδια έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες ιστορίες και όπως ανέφερε "Στην αρχή ήταν πολύ έντονα άσχημο για μένα και την ψυχολογία μου, γιατί οτι και να πεις, κάπου σε επηρεάζει και εσένα σαν ατομο να σου διηγούνται τις ιστορίες τους. Μετά ήμουν κάπως πιο ήρεμη ή ίσως συνήθισα μέσα σε αυτές τις καταστάσεις και τα προβλήματα. Αλλά πάντα θα σκέφτεσαι και θα κάνεις δικά σου τα προβλήματα του κόσμου. ".

Σε ερώτηση μας, αν αυτη όλη την προσπάθεια την στηρίζουν και επιχειρήσεις μας απάντησε "Προσφέρθηκαν και εταιρείες ναι και βοηθάνε μέσω της ομάδας οικογένειες. Επίσης έχουμε και επιχειρηματίες που θέλουν να μείνουν ανώνυμοι. Όπου μπορούν βοηθάνε, δεν μπορείς όμως να τους πιάνεις και κάθε μέρα. Οι περιπτώσεις είναι αρκετές και οι παραπάνω αφορούν οικογένειες ή μονογονιούς με ανήλικα".

Η δράση της ομάδας "Προσφέρω Απόχερα/Κύπρος" σε εθελοντικό επίπεδο είναι τεράστια, ωστόσο κάποιες φορές δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερο και πιο εξειδικευμένο χειρισμό, κάτι που μόνο οι αρμόδιες αρχές και το κράτος μπορεί να τους δώσει λύση , ώστε να ζήσουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με αξιοπρέπεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top