ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος καταβάλλει προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είπε ο Υπουργός Μεταφορών

Ο Πρόεδρος καταβάλλει προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είπε ο Υπουργός Μεταφορών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με στόχο την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. 

Στον πανηγυρικό του λόγο στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, ο Υπουργός είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συστηματικές και επίμονες προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών οι οποίες θα έχουν ως στόχο την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.  Μέσα από τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με αποφασιστικότητα και αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, η οποία θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διασφαλίζοντας την εθνική και φυσική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε «αγωνίζεται για την επίτευξη μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Μίας λύσης η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου».
 
Στο λόγο του ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ακόμα πως «υπερασπιζόμενοι την επιβίωση του Ελληνισμού, τα δίκαια και τα δικαιώματά του, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ως επίσης η απαλλαγή της από τα ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις».
 
Οι εποχές που ζούμε συνέχισε «είναι δύσκολες και περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση. Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση» είπε και σημείωσε πως «το δικό μας χρέος είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».
 
Ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ακόμα ότι «η παρουσία του Τούρκου κατακτητή στα πάτρια μας εδάφη, η συνεχιζόμενη προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας με το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η συνεχιζόμενη  παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανό το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» που μας υπενθυμίζει ότι στον τόπο μας υπάρχει μία ανοικτή πληγή, για την οποία αποκλειστική ευθύνη φέρει η Τουρκία».
 
Το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» συνέχισε ο κ. Καρούσος «μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, στο πλαίσιο μιας λύσης μη παρεκκλίνουσας από τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
 
Αναφερόμενος στην επίλυση των σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν το έθνος μας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «απαιτείται η μελέτη της ιστορίας την οποία οφείλουμε να έχουμε ως καθοδηγητή και να διδασκόμαστε μέσα από τους αγώνες, τις θυσίες αλλά και τα λάθη που έχουν διαπραχθεί.  Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί για όλο τον Ελληνισμό, ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας, το 1940 γράφτηκε ένα αθάνατο Έπος, ένα νέο σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την υφήλιο».
 
Ο κ. Καρούσος έκανε επίσης αναφορά στη συμμετοχή της Κύπρου «στην προσπάθεια της Ελλάδας για διατήρηση της κυριαρχίας της και αποτίναξης του φασισμού» και είπε πως «η συμβολή των Κυπρίων κρίθηκε ως πολύ σημαντική και συνέβαλε ουσιαστικά στην αντίσταση που κατέβαλε η Μητρόπολη του Έθνους ενάντια στα στρατεύματα του Άξονα. Στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι μαζικά ζητούσαν να καταταχθούν και να αποσταλούν στα βουνά της Πίνδου για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων φαντάρων».
 
Αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, πως «τριάντα χιλιάδες Κύπριοι εντάχθηκαν και πολέμησαν στις δυνάμεις του «Κυπριακού Συντάγματος» (Cyprus Regiment) και της «Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης» τα οποία ιδρύθηκαν το 1940.  Οι Κύπριοι των δύο αυτών στρατιωτικών σωμάτων πολέμησαν, μέσω του Βρετανικού Στρατού, στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Λιβύη και πήραν μέρος στη μάχη της Κρήτης».
 
Στη Βρετανική Δύναμη, που στάλθηκε από την Μέση Ανατολή να πολεμήσει στην Ελλάδα, συνέχισε ο Γιάννης Καρούσος «περιλαμβάνονταν και πέντε χιλιάδες Κύπριοι, οι μισοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο μήνας με τη μεγαλύτερη κατάταξη Κυπρίων στα στρατιωτικά σώματα ήταν ο Νοέμβριος του 1940, όπου κατατάχτηκαν 921 εθελοντές, γεγονός που αντανακλά και τον πρωτοφανή ενθουσιασμό που προκάλεσε στην Κύπρο η ελληνική αντίσταση στην ιταλική επίθεση, τον Οκτώβριο του 1940». 
 
Σημείωσε επίσης πως «το Έπος του 1940 και το ελληνικό ΟΧΙ αποτελούν σημείο αναφοράς της παγκόσμιας ιστορίας για την αποτίναξη του ζυγού των καταπιεσμένων λαών, την αντίσταση ενάντια στο άδικο και το απάνθρωπο. Το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση και φώτισε την ανθρωπότητα με το μεγαλείο των μικρών σε μέγεθος κρατών, που εναντιώθηκαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top