Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες όπου έγιναν τα μεγαλύτερα βήματα προς την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με έκθεση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων (EIGE) 2021 που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η Σουηδία και η Δανία συγκεντρώνουν και πάλι τις κορυφαίες βαθμολογίες στον φετινό Δείκτη, ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες, οι οποίες ξεπέρασαν τη Φινλανδία και τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Κάτω Χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε μείωση. Διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά τις βαθμολογίες στον τομέα της ισότητας των φύλων μεταξύ των χωρών. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 83,9 στα 100 στη Σουηδία έως 52,6 στα εκατό στην Ελλάδα.
Οι τάσεις προόδου μεταξύ 2010 και 2019 δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα βήματα στην ισότητα των φύλων έγιναν κυρίως στις χώρες της νότιας ΕΕ. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Κύπρος, καθώς και Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία, με τη βαθμολογία του Δείκτη να έχει αυξηθεί πάνω από 7,5 μονάδες. Η Κύπρος σημείωσε αύξηση κατά οκτώ μονάδες κατά την σχετική περίοδο.
Η ελάχιστη πρόοδος όσον αφορά ισότητα των φύλων από το 2010 βρίσκεται στην Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία. Ο ρυθμός αλλαγής στις υπόλοιπες 11 χώρες ήταν αργός με βαθμολογίες που κυμαίνονται μεταξύ 1,9 και 5 βαθμών.
Στον τομέα της εργασίας έχει σημειωθεί η βραδύτερη πρόοδος στην ΕΕ από το 2010. Το 2019, αρνητικές μεταβολές βαθμολογίας σε αυτόν τον τομέα καταγράφηκαν σε πέντε χώρες: Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία σημείωσαν μείωση – 0,1 μονάδες, με μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (– 0,2 μονάδες) και στη Δανία (– 0,3 μονάδες).
Στο θέμα της παρενόχλησης, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν υποστεί προσωπική παρενόχληση. Κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα, 48% των γυναικών δήλωσε ότι παρενοχλήθηκε για οποιονδήποτε λόγο και 40% ότι παρενοχλήθηκε λόγω της σεξουαλικής του προτίμησης. Οι αριθμοί κυμαίνονται από 52 % στη Λετονία, 50% στη Λιθουανία και 48% στο Βέλγιο έως 22% στην Κύπρο και 28% στη Μάλτα και Πορτογαλία.
Η έλλειψη αμειβόμενης εργασίας είναι πιθανό να επηρεάσει δυσανάλογα την υγεία των γυναικών. Ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι χαμηλή, σύμφωνα με την έκθεση. Ως εκ τούτου, η απασχόληση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα κέρδη για την υγεία των γυναικών από ό,τι για τους άνδρες, αλλά η απασχόληση εξακολουθεί να οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία από το να είναι άνεργες.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υποχρεωτική στα περισσότερα κράτη μέλη εκτός από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες του Δείκτη βασίζονται ως επί το πλείστον σε στοιχεία του 2019. Μολονότι δεν αποτυπώνει πλήρως τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της ισότητας των φύλων, η φετινή έκθεση περιέχει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ορισμένες από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ισότητα των φύλων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων έχουν σημειωθεί πενιχρά κέρδη όσον αφορά την ισότητα τον φύλων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, βαθμολόγησε την ΕΕ με 68 στα 100. Πρόκειται για απειροελάχιστη αύξηση, της τάξης του 0,6%, σε σύγκριση με τον δείκτη που εκδόθηκε το προηγούμενο έτος.
Τονίστηκε ότι οι ζημίες που προκύπτουν συνεπεία της πανδημίας COVID-19 είναι μεγάλες με τις οικονομικές επιπτώσεις να διαρκούν περισσότερο για τις γυναίκες, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες μειώθηκε.
Η Σουηδία και η Δανία συγκεντρώνουν και πάλι τις κορυφαίες βαθμολογίες στον φετινό Δείκτη, ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες, οι οποίες ξεπέρασαν τη Φινλανδία και τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Κάτω Χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογική άνοδο σε σύγκριση με την έκδοση του προηγούμενου έτους. Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα με μείωση βαθμολογίας.
Διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά τις βαθμολογίες στον τομέα της ισότητας των φύλων μεταξύ των χωρών. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 83,9 στα 100 στη Σουηδία έως 52,6 στα 100 στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις