ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί αρχηγοί σε σταυροδρόμι για το 2023

Πολιτικοί αρχηγοί σε σταυροδρόμι για το 2023

Η αναβολή των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου άνοιξε το δρόμο για την προεδρική αναμέτρηση του 2023 και στα κόμματα ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη του νέου ενοίκου του Προεδρικού.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν οι πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού αλλά το ΔΗΚΟ διατηρεί ρυθμιστικό ρόλο, τον οποίο όμως διεκδικούν και άλλες δυνάμεις, με πρώτη τη ΔΗΠΑ.

Με χίλια ο Αβέρωφ

Η τελεσίδικη απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία τροφοδοτεί τα σενάρια για τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος για το ύπατο αξίωμα και ανοίγει την όρεξη στους δελφίνους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα και όλοι αναγνωρίζουν ότι ως ο πρώτος τη τάξει στο κόμμα έχει και τον πρώτο λόγο. Απομένει να φανεί εάν έχει και τον τελευταίο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει πλήρως το εσωκομματικό παιχνίδι. Σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση παραμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος παρά τη φθορά που υπέστη, εξακολουθεί να έχει σοβαρότατα ερείσματα στον μηχανισμό και στο ακροατήριο του κόμματος. Υπό κανονικές συνθήκες η προτίμησή του για τον εκλεκτό του κόμματος για το 2023 θα ήταν έντονη και καθοριστική. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά την ζημιά που υπέστη από την καταγραφή του ονόματός του στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα pandora papers, δεν του προσφέρουν την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ανάγκη τον ΔΗΣΥ όσο ποτέ άλλοτε. Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι κατά πόσον θα υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα στελέχη για το χρίσμα, ή εάν επαναληφθεί το σενάριο του 2003 με ανεξάρτητη υποψηφιότητα από το χώρο του ΔΗΣΥ.

Μπροστά το ΑΚΕΛ αλλά ψάχνεται

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ βρίσκεται στο ψάξιμο του προσώπου με το οποίο θα δώσει την μάχη για το 2023 αλλά προς το παρόν το ζητούμενο δεν είναι μόνον το όνομα αλλά οι πολιτικές που θα ακολουθήσει. Ο Στέφανος Στεφάνου θέλει να αναδείξει το ΑΚΕΛ ως την κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης και να δώσει πολιτική φωνή και στέγη σε όσους βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αξιοποιώντας τη μειωμένης έκτασης αντιπολιτευτική ρητορική του ΔΗΚΟ και την σχεδόν ανύπαρκτη ΕΔΕΚ.

Στο ΑΚΕΛ η πόρτα για συνεργασίες ενόψει του 2023 παραμένει ανοικτή, ιδιαίτερα προς το ΔΗΚΟ, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το χρόνο να περάσει άγονα και να χάσουν πολύτιμο έδαφος. Στο ΑΚΕΛ δεν θέλουν μόνον υποψήφιο που να περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά κάποιον που να είναι επιλογή νίκης. Διαφθορά, ακρίβεια και ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, είναι η βάση πάνω στην οποία το ΑΚΕΛ θα θεμελιώσει την στρατηγική του. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να αναστρέψει την κακή εικόνα κυρίως σε θέματα οικονομίας. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ είναι ακόμη ένα στοίχημα για τον Στέφανο Στεφάνου, αλλά δεν αρκεί για να κερδηθούν προεδρικές εκλογές, οι πρώτες στη μετά Άντρο Κυπριανού εποχή. Ο νέος ηγέτης του ΑΚΕΛ θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη βάση του κόμματος, πρωταρχικά,

και ευρύτερα με τα λαϊκά στρώματα. Οι απώλειες που είχε σε ψήφους το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ο Στεφάνου έδωσε από την πρώτη στιγμή το σύνθημα για επαναδραστηριοποίηση και κινητοποίηση. Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλα κόμματα, αλλά ο δρόμος παραμένει δύσκολος. Εξάλλου, η συνεδριακή απόφαση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πειραματισμούς, αφού η όποια συνεργασία, θα πρέπει να είναι συμβατή με τις θέσεις του κόμματος, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Με αυτό το δεδομένο υπόψη, η ηγεσία του ΑΚΕΛ πορεύεται προς το 2023 χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για εφ᾽όλης της ύλης συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί το ΑΚΕΛ θα πορευτεί μόνο του, όπως και στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές.

Νικόλας σε ζυγαριά

Στα πέραν του ΑΚΕΛ κόμματα της αντιπολίτευσης το ενδιαφέρον εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο ΔΗΚΟ, στο οποίο ακόμη δεν άγγιξαν το θέμα των προεδρικών εκλογών. Κυρίαρχη είναι η τάση ότι το κόμμα θα πρέπει να παραμείνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων και να μην εκχωρήσει το ρόλο σε άλλα κόμματα, ιδιαίτερα στην ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν. Υπό αυτή την έννοια, πολλοί είναι που υποστηρίζουν ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει εκτός κυβέρνησης για μια ακόμη πενταετία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και άλλα στελέχη, δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στη νέα κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο ίδιος δέχεται παραινέσεις από στελέχη του κόμματος να είναι υποψήφιος το 2023 αλλά οι κινήσεις του δεν δείχνουν να έχει τέτοια πρόθεση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλα κορυφαία στελέχη, διατηρούν επικοινωνία τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με τον ΔΗΣΥ αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι οποιαδήποτε κίνηση είτε προς αριστερά είτε προς δεξιά έχει υποστηρικτές αλλά και επικριτές. Και κυρίως ο τρόπος που αυτό θα γίνει, εάν δηλαδή θα είναι εφ᾽όλης της ύλης συνεργασία από τον πρώτο γύρο και στη βάση ποιών προγραμματικών συγκλίσεων.

ΕΔΕΚ στα χαρακώματα

Στην ΕΔΕΚ οι προεδρικές εκλογές είναι το τελευταίο θέμα που τους απασχολεί. Το κόμμα πορεύεται διχασμένο σε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβα θα αναμετρηθούν για την προεδρία αλλά είναι βέβαιο ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο νέος αρχηγός θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί η οριστική διάσπαση. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η ΕΔΕΚ δείχνει να είναι απούσα από τις πολιτικές εξελίξεις αφού αντί παραγωγής πολιτικής τα στελέχη αναλώνονται περισσότερο στην αντιπαράθεση που μαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Στη ΔΗΠΑ δεν έχει χαραχθεί πορεία για το 2023. Ο Μάριος Καρογιάν διατηρεί επαφές τόσο με τον ΔΗΣΥ όσο και με το ΑΚΕΛ, παραμένοντας πιστός στη διαμόρφωση της εικόνας ότι είναι ο εκφραστής της μετριοπάθειας και της σύνεσης, όπως έπραξε και με την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία της Βουλής, πρόταση η οποία στο τέλος το μόνο που πέτυχε ήταν να διασπάσει τη διαφαινόμενη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.

Στο Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών δεν πρέπει να αναμένεται χάραξη πορείας πριν την επικείμενη εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, διαδικασία η οποία μετατέθηκε από το δικαστήριο για τον επόμενο μήνα μετά από προσφυγή ενός μέλους. Στο ΕΛΑΜ ακόμη δεν έχουν συζητήσει το θέμα των προεδρικών, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση άλλη από την αυτόνομη κάθοδο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top