ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Διπλά εμβολιασμένοι και βαρύτατα ασθενείς – Γιατί συμβαίνει αυτό

Κορωνοϊός: Διπλά εμβολιασμένοι και βαρύτατα ασθενείς – Γιατί συμβαίνει αυτό

Την ομάδα ασθενών με κορωνοϊό που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Yale. Διαβάστε ποιοι παράγοντες τους καθιστούν ευάλωτους

Την απάντηση πίσω από τα περιστατικά νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή COVID-19 παρά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό τους έναντι της νόσου αναζήτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, συνεισφέροντας με σημαντικά στοιχεία στη μελέτη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα ευρήματά δημοσιεύονται στο Lancet Infectious Diseases.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις περιπτώσεις 969 ασθενών από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης Yale New Haven Health System, 54 εκ των οποίων πλήρως εμβολιασμένοι, από μια περίοδο 14 εβδομάδων μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2021. Πρόκειται για σπάνια περιστατικά που γίνονται όλο και συχνότερα καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού και αυξάνεται ο χρόνος από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Hyung Chun, καθηγητής Καρδιολογίας στο Yale.

Αν και παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στα σοβαρά περιστατικά -όλοι οι ασθενείς (14) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη αναπνοής, τέσσερις νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τρεις πέθαναν-, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ομάδα υψηλού κινδύνου στην οποία ανήκαν ηλικιωμένοι 65-85 ετών (διάμεση ηλικία τα 80,5), ασθενείς με συννοσηρότητες όπως καρδιαγγειακή νόσος και διαβήτης τύπου 2, καθώς και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή, η οποία επηρεάζει την ανοσία από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Δρ Chun, η πλειοψηφία των εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα, ενώ τα σοβαρά περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου διαχείρισής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής με την ομάδα του μελετούν νέες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης με κορωνοϊό για όσα προκαλεί η νόσος σε μοριακό επίπεδο, ενώ στοχεύει να ανακαλύψει στο ίδιο ερευνητικό δείγμα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην επιδείνωση της νόσου σε εμβολιασμένους συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης μέτρων προστασίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας σήμερα, δεδομένης της συχνής εμφάνισης νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων.

Από τον Αύγουστο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει καταγράψει 12.908 νέα κρούσματα κορωνοϊού που χρειάστηκαν νοσηλεία ή κατέληξαν, με το 0,008% σε πλήρως εμβολιασμένους. Όπως διευκρίνισε ο Δρ Chun για την πρόσφατη μελέτη, τα περιστατικά που συμπεριέλαβε η έρευνα αφορούν την περίοδο πριν την κυριαρχία του στελέχους παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ, επομένως περαιτέρω έρευνες θα αποτιμήσουν την επίπτωσή του στην πανδημία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top