Οι διαπραγματευτικές ομάδες Κίνας και ΗΠΑ στη διάσκεψη COP26 της Γλασκώβης προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης σε μία αιφνιδιαστική κοινή διακήρυξη με αμοιβαίες υποσχέσεις για περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων κατά την τρέχουσα «κρίσιμη δεκαετία».
Η σύμπραξη των δύο χωρών αιφνιδίασε ακόμα και τους οικοδεσπότες Βρετανούς, καθώς κατά τις προηγούμενες ημέρες Πεκίνο και Ουάσιγκτον αλληλοκατηγορούνταν για την ανεπαρκή πρόοδο στη διάσκεψη.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής διαπραγματευτές Σιε Ζενούα και Τζον Κέρι, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως η περικοπή εκπομπής μεθανίου, οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές, στην παραγωγή ενέργειας και στη βιομηχανία, καθώς και η προστασία των δασών.
Στόχος τους να πετύχουν τη μείωση που θα επιτρέπει τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου, δηλαδή το στόχο που έχουν θέσει οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα δεσμεύεται να μειώσει σταδιακά και με επιταχυμένο ρυθμό την «κατανάλωση άνθρακα» κατά την περίοδο 2026-2030.
Ο Κινέζος διαπραγματευτής είπε ότι «και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ της υφιστάμενης προσπάθειας και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, για αυτό θα ενδυναμώσουμε από κοινού τις προσπάθειες μας και τη συνεργασία επί του Παρισιού, ώστε να επισπεύσουμε μια πράσινη και χαμηλή σε άνθρακα μετάβαση».
Ο κ. Κέρι από την πλευρά του σχολίασε ότι «οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν να συνεργαστούν επί των εκπομπών σε αυτή την καθοριστική δεκαετία. Αυτός είναι ένας οδικός χάρτης για τις χώρες μας και για τη μελλοντική μας συνεργασία».
Παρομοίασε μάλιστα την εξαγγελθείσα συνεργασία με την Κίνα για το κλίμα με τις συμφωνίες των ΗΠΑ για μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι 196 Κυβερνήσεις συν η ΕΕ που εκπροσωπούνται στη Γλασκώβη προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία μέχρι και την Παρασκευή που ολοκληρώνεται η COP26.
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται σε ανάγκη «επανεξέτασης και ενδυνάμωσης» πριν από το τέλος του 2022 των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων έως το 2030, καθώς και για «επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης χρήσης άνθρακα και επιχορηγήσεων για ορυκτά καύσιμα».
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά σε κατάργηση χρήσης άνθρακα και χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, με τους παρατηρητές να αναμένουν αντιδράσεις από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις