ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροποποίηση κανονισμών στη διακίνηση scooters - Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Τροποποίηση κανονισμών στη διακίνηση scooters - Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Με στόχο να μπει τάξη στον τομέα της χρήσης των συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters) εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοθετικό πακέτο, με δυο νομοσχέδια και τροποποίηση κανονισμών, για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τις συσκευές αυτές.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, πως "με τη σημερινή έγκριση οδηγείται προς τη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύσει σημαντικά θέματα τα οποία εκκρεμούσαν στον τομέα των συσκευών προσωπικής κινητικότητας".

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως "η συσκευή προσωπικής κινητικότητας θα ορίζεται ως μια αυτοκινούμενη με οποιανδήποτε μορφής ενέργεια κατασκευή η οποία δύναται να μεταφέρει έναν καθήμενο ή ιστάμενο πρόσωπο για την οδήγηση της οποίας η συσκευή διαθέτει έναν τιμόνι και τουλάχιστον έναν κινητήριο άξονα καθώς και τουλάχιστον δυο τροχούς ως σημεία επαφής στον δρόμο".

Πρόσθεσε πως "οτιδήποτε δεν εμπίπτει στον ορισμό του νόμου για τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας θα απαγορεύεται να διακινείται σε δημόσιο χώρο/δρόμο, όπως για παράδειγμα τα hoverboard/πατίνια".

Οι βασικές παράμετροι και επιλογές σε σχέση με την κυκλοφορία των συσκευών προσωπικής κινητικότητας καταγράφονται ως εξής:

Ο χώρος διακίνησης: Θα μπορούν να διακινούνται σε ποδηλατόδρομους, σε ποδηλατολωρίδες ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατόδρομου όπως χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς. Σε πλατεία ή και σε πεζόδρομο θα μπορούν να διακινούνται μόνο έπειτα από απόφαση του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, η ηλικία χρηστών ορίζεται ως 16 ετών και άνω. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους, θα πρέπει να υπάρχει καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου. Επίσης ορίζεται ως ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής να υπάρχει σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά. Ακόμη ορίζεται ως μέγιστη ταχύτητα συσκευής τα 15 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο κ. Καρούσος είπε πως το κύριο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση αγοράς, όπως ειδικές υποχρεώσεις εισαγωγέων, κατασκευαστών, πωλητών σε σχέση με τον ελάχιστο εξοπλισμό και τη μέγιστη ταχύτητα, αδειοδότηση εταιρειών ενοικίασης συσκευών από δήμο ή κοινότητα μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο και υποχρεώσεις, κανόνες κυκλοφορίας των συσκευών προσωπικής κινητικότητας κανόνες κυκλοφορίας των άλλων μέσων κυκλοφορίας, περιλαμβανομένων πεζών έναντι των συσκευών προσωπικής κινητικότητας και αδικήματα και ποινές.

Ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως "τα scooters είναι υπό ανάπτυξη ανά το παγκόσμιο αρχικά ως μέσο αναψυχής ενώ σταδιακά και ανά περίπτωση μετατρέπονται ως μέσο διακίνησης στην κατηγορία της μικροκινητικότητας".

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις έχουν προλάβει τη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ή διεθνής αντιμετώπιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να σπεύδουν ξεχωριστά να ρυθμίσουν τη διακίνησης των scooters βάζοντας στη ζυγαριά την οδική ασφάλεια, την κινητικότητα αλλά και τα δεδομένα επί του εδάφους της κάθε χώρας, ανέφερε.

Σημείωσε πως "το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βάζοντας ως προμετωπίδα σε αυτή την προσπάθεια την οδική ασφάλεια έχει προχωρήσει στην ετοιμασία τριών νομοθετημάτων ως ακολούθως: νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και άλλων συσκευών προσωπικής κινητικότητας που τροποποιεί τον νόμο για τη διακίνηση των ποδηλάτων, περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κίνησης κανονισμοί που έχει να κάνει με διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με προδιαγραφές του κράνους και νομοσχέδιο του περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων νόμου για ρύθμιση με εξώδικο των αδικημάτων του κυρίου νόμου".

Ανέφερε πως για τα νομοθετήματα έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2020 και εκτεταμένη διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς όπως την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλούς άλλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top