ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία για προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο εξέφρασε στο Συνέδριο Economist, ο ΥΠΕΞ

Αισιοδοξία για προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο εξέφρασε στο Συνέδριο Economist, ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κουλτούρα συνεργασίας, που αναπτύσσεται ανάμεσα στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, είναι σε θέση να συμβάλει καθοριστικά σε ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον ασφάλειας, μιλώντας στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

 
Παράλληλα σημείωσε ότι η Κύπρος επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και την εκπλήρωση από μέρους της Άγκυρας της βασικής προϋπόθεσης που θα επιτρέψει την έναρξη σχετικών συζητήσεων, που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου με απτή απόδειξη την επίλυση του Κυπριακού στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
 
Ο ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχεδιασμό και το πλάνο δράσης που Κύπρος και Ελλάδα προωθούν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εξελίξεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στην ευρύτερη περιοχή, όπως η σταθερή ενίσχυση και επέκταση του δικτύου Τριμερών Συνεργασιών, η υπογραφή του Καταστατικού που ιδρύει το Ενεργειακό Φόρουμ στο Κάιρο, η απόφαση για σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των Τριμερών Συνεργασιών στη Λευκωσία, η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ για σύσταση στην Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης CYCLOPS, η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, η πρωτοβουλία για έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μια σειρά από πολυεθνικές αεροναυτικές ασκήσεις και  η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας με την Αίγυπτο.  
 
Αναφέρθηκε επίσης σε μια πολύ ουσιαστική και αποτελεσματική πρόσφατη τριμερή συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα ομόλογό του με τα ΗΑΕ, ενώ πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή στην Αθήνα θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους της Γαλλίας και της Αιγύπτου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα προκύψουν και άλλα πολυμερή σχήματα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, με ενδεχόμενη, για παράδειγμα, συμμετοχή και της Ινδίας σε κάποιο εξ αυτών.
 
Είπε επίσης ότι όραμά και προσδοκία για την ευρύτερη περιοχή είναι, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, να προχωρήσει η σύσταση ενός Περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας - ενός Οργανισμού, όπου θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς, και ο οποίος θα διαπνέεται από μια θετική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι η εγκαθίδρυση και λειτουργία του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο, είναι ένα πρώτο βήμα, ένα καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εν λόγω οράματος για την περιοχή.    
 
«Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι, και θεωρώ πως την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται όλα τα συμμετέχοντα κράτη, πως η κουλτούρα συνεργασίας που αναπτύσσεται, είναι σε θέση να συμβάλει καθοριστικά σε ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον ασφάλειας. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, έχει δημιουργηθεί -εδώ και κάποια χρόνια- ένα κοινό έδαφος, μια κοινή ανάγνωση των προκλήσεων και των προοπτικών, αλλά και ένα κοινό όραμα για μια ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
 
Στο νέο αυτό περιβάλλον, πρόσθεσε, είναι γεγονός ότι έχουν πλέον καλλιεργηθεί, σε σημαντικό βαθμό, σχέσεις καλής γειτονίας και έχει εμπεδωθεί μια νοοτροπία θετικής ατζέντας. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, πρόσθεσε, συλλογικός στόχος παραμένει η δημιουργία μιας κατάστασης αμοιβαίου κέρδους, παρά ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για τα κράτη της περιοχής.
 
Παράλληλα ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο αμοιβαίος, απαρέγκλιτος σεβασμός στις βασικές αρχές και νόρμες του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη συζητήσεων, στο πλαίσιο της όποιας ενδεχόμενης συνεργασίας.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι στο σημερινό, άναρχο διεθνές σύστημα, πολλοί άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά των κρατών και αναμφίβολα αυτό ισχύει και για τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Σημείωσε ότι οι περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσονται είναι απότοκο, πέραν της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο - συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας - και άλλων παραγόντων όπως το κοινό όραμα για την περιοχή, η ίδια ανάγνωση γεγονότων, χαρακτηριστικά αξιοπιστίας, δείγματα γραφής συμπεριφορών, συμφέροντα, απειλές, σχέσεις καλής γειτονίας, οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί και προοπτικές, θετική ατζέντα, η απόρριψη προσεγγίσεων μηδενικού αθροίσματος, ακόμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις ή και παραστάσεις που πηγάζουν μέσα από την ιστορία.
 
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, είπε ότι η ενσυνείδητη προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, η a-la-carte επίκληση του, οι πολιτικές που ακολουθεί οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νεοαποικιακά/νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά και με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να είναι το κυρίαρχο δεδομένο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία εκτός των περιφερειακών συνεργασιών.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της, επιθυμεί την άσκηση ηγεμονίας στην περιοχή και όλες οι ενέργειες της αποτελούν μέρος της στρατηγικής της να κυριαρχήσει, εις βάρος των γειτονικών κρατών, θέτοντας έτσι την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής σε υψηλό κίνδυνο.
 
Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φυσικά και επιθυμεί η Τουρκία να είναι μέρος των περιφερειακών συνεργασιών, η συμμετοχή της, όμως, και πολύ περισσότερο η έναρξη των όποιων συζητήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και την εκπλήρωση από μέρους της Άγκυρας της βασικής προϋπόθεσης που θα επιτρέψει την έναρξη σχετικών συζητήσεων: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και απτή απόδειξη μιας τέτοιας προσέγγισης μέσα από τον επίλυση του Κυπριακού στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top