ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στον «αέρα» τα μέτρα, αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή - «Μπλοκάρισμα» στους ανεμβολίαστους

Στον «αέρα» τα μέτρα, αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή - «Μπλοκάρισμα» στους ανεμβολίαστους

Μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα θα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά τα νέα περιοριστικά μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας. Το «μενού» των επιλογών έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, έστω και με διαφωνίες, αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν την απόφαση του Υπουργικού την Τετάρτη.

Στον αέρα βρίσκεται η πρόθεση για ακύρωση του safepass για όσους δεν προχωρήσουν σε ενισχυτική δόση, λόγω πρακτικών ζητημάτων που εγείρονται σχετικά με τον ηλεκτρονικό έλεγχο. Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται πάντως να δώσει πίστωση χρόνου ενός μήνα προτού προχωρήσει στην ακύρωση των safepass για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις πριν από έξι μήνες.

Από τα μέτρα που φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και αναμένεται ότι θα εγκριθούν την Τετάρτη, με ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι τα εξής:

-Η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης καθώς και η διενέργεια rapid τεστ μια φορά τη βδομάδα.

-Δωρεάν χορήγηση SelfTest στους εμβολιασμένους για αυτοέλεγχο. Σε περίπτωση θετικής ένδειξης ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνει τον προσωπικό του γιατρό και θα παραπέμπεται στα ιατρεία δημόσιας υγείας για μοριακή εξέταση.

-Οριστική θα πρέπει να θεωρείται και η απόφαση για την αναβολή όλων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων (σε σχολεία αλλά και σε δημόσιους χώρους), για αποτροπή διασποράς του ιού.

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Για τους μη εμβολιασμένους αναμένεται ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων ώστε να εμβολιστούν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε διάφορους χώρους, όπου τώρα εισέρχονται μετά από εξέταση. Τέτοιοι χώροι θα είναι τα θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα και άλλοι. Άγνωστο παραμένει πάντως κατά πόσον θα υιοθετηθεί η πρόταση για υποχρεωτικό τεστ αντιγόνου στους μη εμβολιασμένους ανά 48 ώρες αντί 72 που ισχύει τώρα.

Ανησυχία για τα δημοτικά

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στα δημοτικά σχολεία, εξαιτίας της ανυπαρξίας μαζικού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα της επιδημιολογικής εικόνας. Έντονα ανησυχούν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που εισηγήθηκαν τη χρήση προστατευτικής μάσκας και τη διενέργεια τεστ, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Η πρώτη αντίδραση των οργανωμένων γονέων αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, όταν θα συνέλθουν για να τοποθετηθούν. Πάντως, τα αρχικά μηνύματα που λαμβάνει το Υπουργείο είναι αρνητικά, ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Πρόδρομος Προδρόμου υποστηρίζει ότι ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και η συνέχιση των μαθημάτων με φυσική παρουσία των παιδιών.

Εφιάλτης στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που διατυπώνονται αλλά ιεραρχεί ως πρώτη προτεραιότητα την πτώση των επιδημιολογικών δεικτών για να αποτραπούν τα χειρότερα. Αυτό ήταν εξάλλου και το κυρίαρχο ζητούμενο της σύσκεψης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, το πρωί της Δευτέρας.

Ο Υπουργός μετέφερε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες των ειδικών για την έξαρση των μολύνσεων, όπως καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, με τα συστήματα υγείας σε πολλές προηγμένες χώρες να φθάνουν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο κ Χατζηπαντέλας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία δέχονται πίεση αφού, πέραν των περιστατικών covid νοσηλεύουν περιστατικά από άλλες ασθένειες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top