Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να φέρουμε την ειρήνη, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά το πέρας της παράστασης του θεατρικού έργου «Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», που παρακολούθησαν μαζί με τις συζύγους τους στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, του ΓΓ του ΑΚΕΛ, βουλευτών, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στις δηλώσεις του πως «το μήνυμα που λάβαμε από το έργο είναι ένα δυνατό μήνυμα, πως πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να φέρουμε την ειρήνη» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση του ιδίου αλλά και του κ. Ακιντζί, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως και ο ίδιος ο λαός αυτό επιθυμεί.
Ανακοίνωσε δε πως θα ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας, όπως παραστάσεις του ήδη μεταφρασμένου στα ελληνικά έργου, γίνουν σε όλα τα σχολεία μας, τονίζοντας ότι «το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό, είναι η παραδοχή των λαθών μας, είναι η παραδοχή όλων των πλευρών όπως και των παρεμβάσεων τρίτων μερών».
«Πρέπει να εργαστούμε άοκνα με τον αγαπητό μου φίλο Μουσταφά για να φέρουμε την ειρήνη, για να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ζουν εν ειρήνη με προοπτικές», είπε, ενώ σε ερώτηση αν επιθυμεί να μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές για να δει ένα παρόμοιο έργο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι, είναι μέσα στα σχέδια μου. Το βόρειο μέρος είναι μέρος της πατρίδας μας, της πατρίδας μου και το νότιο τμήμα είναι μέρος (της πατρίδας) του Μουσταφά και κάθε Κύπριου, συνεπώς σκοπεύω να πάω».
Ο Τ/κ ηγέτης, από την πλευρά του, υπενθύμισε πως το 1987, πριν από 28 δηλαδή χρόνια, η ίδια θεατρική ομάδα ανέβασε το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, «όταν δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία και καμιά απολύτως διέλευση» και πως ήταν η πρώτη φορά που το τουρκοκυπριακό δημοτικό θέατρο Λευκωσίας πήγε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και έπαιξε στα τουρκικά μπροστά σε ελληνοκυπριακό κοινό, χωρίς καμία μετάφραση, «αλλά το μήνυμα ήταν πολύ σαφές, ήταν μήνυμα ειρήνης, έτσι όλοι το κατάλαβαν».
Απόψε, συνέχισε, «μετά από 28 χρόνια είμαι εδώ με τον αγαπητό φίλο Νίκο και παρακολουθήσαμε ένα άλλο έργο που μας έδωσε άλλο ένα δυνατό μήνυμα, το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανείς χωρίς ενοχές, χωρίς λάθη» και υπέδειξε πως «σε αυτό το νησί κάναμε λάθη, και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».
Θα πρέπει, είπε ο κ.Ακιντζί, να αντλούμε διδάγματα από αυτά τα λάθη μας και να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές, γιατί τους το χρωστάμε.
Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του που βρέθηκε για ακόμη μια φορά στη γενέτειρα του, Λεμεσό, και συνεχάρη τη συγγραφέα και τον σκηνοθέτη/ηθοποιό Γιασάρ Ερσόϊ για το μήνυμα ελπίδας που έστειλαν, το οποίο και ο ίδιος όπως είπε, επιθυμεί να στείλει.
«Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω και εγώ, να μη χάνουμε την ελπίδα μας. Αλλά για να το υλοποιήσουμε αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν σκοπεύει να έρθει ξανά στη Λεμεσό, ο κ. Ακκιντζί είπε ότι φυσικά και θα ξαναέρθει και προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε μια παρόμοια εκδήλωση.
Όπως είπε, «θα έρθουμε κι εμείς, θα έρθετε κι εσείς και θα υπάρξει όλο και περισσότερη επικοινωνία και ευελπιστώ ότι θα έρθει η μέρα που θα επικοινωνούμε πιο ελεύθερα και για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, τόσο κατά την άφιξη τους στο θέατρο, όσο και όταν, με το τέλος της παράστασης, βγήκαν στη σκηνή μαζί με τους συντελεστές, κρατώντας τα χέρια ψηλά.
Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε εκ μέρους της πόλης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις