Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Παιδιά στοιβαγμένα σε ένα κοντέινερ και έγκυες σε άθλιες συνθήκες αντίκρυσαν βουλευτές στο Πουρνάρα

13.12.2021
16:32
Κοινωνία

Στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά βρέθηκαν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι Βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διαμένοντες εκεί, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και με τους εργαζόμενους στον χώρο και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων τάχιστα.

Δώδεκα παιδιά στοιβαγμένα σε ένα κοντέινερ, χωρίς κρεβάτια, με κουβέρτες στο πάτωμα, οικογένειες με παιδιά 2-3 χρόνων, ασυνόδευτα αγόρια που θέλουν να μορφωθούν, έγκυες, απουσία τουαλέτας, αντίσκηνα στις λάσπες ήταν μερικά μόνο από τα όσα διαπίστωσαν και αντίκρισαν οι Βουλευτές. Έγινε αναφορά σε καταγγελίες από κατοίκους για πορνεία στους δρόμους των κοινοτήτων και για προβλήματα με ναρκωτικά εντός του κέντρου.

Στον χώρον που ανεγέρθηκε με χωρητικότητα 600 ατόμωνν σήμερα διαμένουν 2,500 άτομα εκ των οποίων γύρω στα 287 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15,5 χρόνων και άνω.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι στάληκε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για να παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι ζητείται από τον ίδιο να ορίσει την ημερομηνία που ο ίδιος τον βολεύει. Εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά και μέσα από τις σημερινές μας εμπειρίες , να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Είπε ότι δεν είναι μια εύκολη περίπτωση να διαχειριστεί κανείς τόσο ανθρώπινο πόνο, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο με ειλικρίνεια χαρτογράφησαν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν, τα κενά, τις ελλείψεις που οδηγούν σε περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.

Η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, τονίζοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον ανθρώπινο πόνο.

«Θα κρατήσω το αίτημα ασυνόδευτων αγοριών κάτω των 18, μάς είπαν ότι θέλουν να μορφωθούν και να έχουν ένα καλύτερο αύριο και πρέπει να βρούμε τρόπους να ενσωματώσουμε αυτά τα παιδιά, να τα κάνουμε υγιή στελέχη της κοινωνίας μας, αλίμονο αν τους αφήσουμε χωρίς εκπαίδευση και μόρφωση και να τους οδηγούμε μόνοι μας στην γκετοποίηση», ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για την περίπτωση μιας οικογένειας από το Αφγανιστάν με δύο παιδιά ηλικίας 2,5 και 3 χρόνων «και έχουμε πάρει υποσχέσεις ότι μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα μετακινηθούν για να μπορέσουν να έχουν καλύτερες συνθήκες, ειδικά τα μωρά».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις νεαρών κοπέλων που είναι μόνες τους εδώ και όταν θα φύγουν από το Πουρνάρα είναι ευάλωτες και μπορεί να είναι θύματα εκμετάλλευσης. «Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος παρακολούθησης για να μην είναι έρμαιο στα διάφορα κυκλώματα που προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν».

Ερωτηθείσα για την διαχείριση από τις κρατικές υπηρεσίες είπε ότι την ίδια την ικανοποίησε η ειλικρίνεια των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και υπερβάλλουν εαυτό, έχουν ανάγκες, έχουν προβλήματα και ανεπάρκειες και ούτε οι ίδιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτά που διαπιστώνουν και αντιμετωπίζουν καθημερινά.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή έχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο πόνο, αντί να αναλωθούμε στο να ασκούμε κριτική θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες τους, να μιλήσουμε με τον Υπουργό Εσωτερικών και να βρούμε διεξόδους, γιατί η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται για κανένα», ανέφερε.

Για τις διαμαρτυρίες των γύρω κοινοτήτων και τις επικρίσεις ότι αυτή η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει τις κοινότητές τους είπε ότι αυτή η εικόνα δεν θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει το κράτος μας, γιατί δεν είναι εύκολο να βλέπεις υπερπληθυσμό στον χώρο εδώ.

Είπε ότι και οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με αυτή τη κατάσταση και οι εργαζόμενοι εδώ και οι άνθρωποι εδώ και άρα για κανένα δεν είναι αποδεκτή αυτή η κατάσταση και πρέπει να βρεθεί λύση.