Κυριάκος Χατζηγιάννης: Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως εργαλείο υβριδικού πολέμου κατά Κύπρου

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως εργαλείο υβριδικού πολέμου κατά Κύπρου

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως εργαλείο υβριδικού πολέμου έναντι της Κύπρου, διοχετεύοντας μεγάλους αριθμούς αιτητών ασύλου μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός προς τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρίαση της Αd hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι η ΕΕ λόγω της απουσίας νόμιμων διαύλων για τη μεταφορά προσφύγων στο έδαφός της, εκτίθεται σε εκβιασμούς από χώρες, οι οποίες εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και συστηματικά προωθούν μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, προκειμένου να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη.

Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι εκτός από τη Λευκορωσία, η Τουρκία αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα.
 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη έκτακτων μέτρων, περιλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου, την άμεση εισαγωγή συστήματος υποχρεωτικής μετεγκατάστασης για την Κύπρο, έκτακτη οικονομική βοήθεια προκειμένου η χώρα να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των κέντρων υποδοχής και, τέλος, υποστήριξη για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.
 
Σημείωσε τη συμβολική χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, να μεταφέρει στην Αγία Έδρα αριθμό μεταναστών από κέντρα υποδοχής της Κύπρου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη ανθρωπιστικής διαχείρισης του ζητήματος αυτού.

Ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αποτελεί τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να εξευρεθεί περιεκτική λύση πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με γνώμονα τη διασφάλιση της ασφάλειας και των συμφερόντων όλων των κρατών.
 

ΑΠΟ  ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Έρχιουρμαν βάζει τον όρο της πολιτικής ισότητας - Οι συγκλίσεις- H επιστροφή Ολγκίν και το κρίσιμο τεστ πριν από τη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Ο Έρχιουρμαν βάζει τον όρο της πολιτικής ισότητας - Οι συγκλίσεις- H επιστροφή Ολγκίν και το κρίσιμο τεστ πριν από τη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό μπαίνει ξανά σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας, με τον χρόνο μέχρι τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, να λειτουργεί πλέον ως άτυπο πολιτικό ορόσημο. Οι συναντήσεις Νίκου Χριστοδουλίδη και Τουφάν Ερχιουρμάν, αποκτούν εβδομαδιαίο ρυθμό, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν επιστρέφει στην Κύπρο προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας την καταγραφή των συγκλίσεων που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αποκτά πλέον συγκεκριμένο περιεχόμενο.

BEST OF TOTHEMAONLINE