Την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στην Ευρώπη κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022 αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σύμφωνα με την ενημέρωση της εκτίμησης κινδύνου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η παραλλαγή Δέλτα παραμένει αυτή τη στιγμή η πιο διαδεδομένη, ωστόσο μαθηματικά μοντέλα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον.
Ακόμα και αν εάν διαπιστωθεί πως η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τυχόν οφέλη από τη μείωση της σοβαρότητας.
Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται, τα δεδομένα δεν αρκούν για να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα της Όμικρον, όμως θεωρείται βέβαιο πως μπορεί φέρει αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων σε σχέση με την Δέλτα.
Παρόλο που τα αρχικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σχετίζονταν με ταξίδια εκτός της ΕΕ, πλέον καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα μέσω επαφών στο εσωτερικό της ΕΕ, τα οποία ανιχνεύονται στο πλαίσιο των αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών που λαμβάνονται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ως εκ τούτου, το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της συγκεκριμένης παραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή, και αξιολογεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την εξάπλωση της ως πολύ υψηλή.
Σε δήλωσή της, η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Άμον σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της σοβαρής νόσησης παραμένει υψηλή, και πως ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα κύρια στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις από την Όμικρον.
Ωστόσο, σημειώνει, με τα σημερινά δεδομένα, «ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον καθώς δεν υπάρχει χρόνος να κλείσουν το εμβολιαστικά κενά που ακόμα υπάρχουν».
Τόνισε πως επείγει να υπάρξει ισχυρή δράση για μείωση της μετάδοσης και για μείωση του βάρους που επωμίζονται τα συστήματα υγείας.
Αναφερόμενη στα πιθανά μέτρα που έχουν ενώπιον τους ως επιλογές οι εθνικές αρχές, η κ. Άμον τόνισε πως «η ταχεία επαναφορά και ενίσχυση μη φαρμακευτικών μέτρων είναι αναγκαία για να μειώσουμε την μετάδοση της Δέλτα, να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής ανησυχίας Όμικρον και να διατηρήσουμε διαχειρίσιμο το βάρος του COVID-19».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις