ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να κλείσετε ραντεβού

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να κλείσετε ραντεβού

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να εμβολιαστούμε σύμφωνα με την επιστήμη αλλά και το βιολογικό μας ρολόι; Διαβάστε τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες σχετικά με τα επίπεδα των αντισωμάτων και προγραμματίστε αναλόγως το ραντεβού σας.


H ώρα που θα επιλέξουμε να κάνουμε το εμβόλιο φαίνεται ότι παίζει ρόλο στα επίπεδα των αντισωμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Rhythms. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι υψηλότερα, εάν προτιμήσουμε να εμβολιαστούμε κατά της COVID-19 τις απογευματινές ώρες, σε αντίθεση με τις πρωινές ώρες.

Το βιολογικό μας ρολόι άλλωστε ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες αλλά και στην ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό. Μια παλιότερη μελέτη σε ηλικιωμένους άντρες σχετικά με τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου έδειξε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, όταν αυτή έγινε τις πρωινές ώρες.

Στην προκειμένη μελέτη παρατήρησης, εξετάσθηκαν τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε 2.190 υγειονομικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μέρος του προγράμματος πρόληψης λοιμώξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος από ασυμπτωματικούς νοσοκομειακούς εργαζόμενους τη στιγμή του εμβολιασμού.

Οι ερευνητές δημιουργήσαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν το πώς επηρεάζει η ώρα της ημέρας τα επίπεδα των αντισωμάτων με βάση και τον τύπο του εμβολίου (εμβόλιο mRNA Pfizer ή εμβόλιοAstraZeneca), την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό των ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Συνολικά, αυτό που συμπέραναν είναι ότι η ανοσοαπόκριση ήταν υψηλότερη σε όσους είχαν εμβολιαστεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας. Αυτοί που είχαν μάλιστα τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ήταν όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι, σε συνδυασμό με την ώρα του εμβολιασμού.

Όσον αφορά τους περιορισμούς της έρευνας, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η απουσία ιατρικού ιστορικού των συμμετεχόντων αλλά και της λήψης αγωγών, τη ρουτίνα του ύπνου τους και το πρόγραμμα εργασίας τους σε βάρδιες, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια.

Παρόλα αυτά, η Δρ Elizabeth Klerman, συν-ανώτερη συγγραφέας και ερευνήτρια στο Τμήμα Νευροφυσιολογίας, στη Μονάδα Ύπνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σημειώνει ότι «πρέπει να επαληθεύσουμε τα ευρήματά μας και να κατανοήσουμε τη φυσιολογία του ιού SARS-CoV-2 και την απόκριση του οργανισμού στον εμβολιασμό προτού προβούμε σε συστάσεις για την ώρα που θα πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για την ενισχυτική δόση, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή οι ανοσοκατεσταλμένοι. Αυτή η έρευνα είναι το πρώτο βήμα για την ανάδειξη της σημασίας της ανοσοαπόκρισης την ώρα της ημέρας».

Επισημαίνει δε ότι ο εμβολιασμός, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί, είναι το πιο βασικό βήμα για την πρόληψη της μόλυνσης από την COVID-19.

Η Δρ Klerman και οι συνεργάτες της αναλύουν αυτήν τη στιγμή δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου. «Εάν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, μπορεί να δούμε ότι οι παρενέργειες είναι επίσης μεγαλύτερες», επισημαίνει σχετικά.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top