ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊος: Η πανδημία δεν θα διαρκέσει για πάντα - Τι μπορεί να ακολουθήσει

Κορωνοϊος: Η πανδημία δεν θα διαρκέσει για πάντα - Τι μπορεί να ακολουθήσει

Ποιο θα μπορούσε να είναι μέλλον του κορονοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τι θα συμβεί αν ο ιός γίνει ενδημικός και πότε αναμένεται η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακόμη και όταν υπάρξει πτώση των κρουσμάτων της Covid-19 από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ, είναι απίθανο ο κορονοϊός να εξαλειφθεί από τον πλανήτη, τονίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, θα φτάσει η μέρα που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, -όπως αυτό δηλαδή που ζούμε σήμερα-, που τα κρούσματα δεν θα είναι εκτός ελέγχου και που τα νοσοκομεία δεν θα διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η εξάπλωση του κορονοϊού μετά από ένα σημείο θα μοιάζει περισσότερο με αυτή της εποχικής γρίπης.

"Το 2022 μπορεί να είναι η χρονιά που ο κορονοϊός θα αποτελέσει μέρος της ιστορίας και απλά να έρχεται και να φεύγει", υποστήριξε με δηλώσεις του στο CNN ο Δρ Όφερ Λέβι.

"Ο κορονοϊός θα μπορούσε τελικά να γίνει εποχιακός"
"Πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε κύματα του ιού να έρχονται και να φεύγουν και επιπλέον είναι πιθανό ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι είναι τώρα", δήλωσε ο Λέβι, διευθυντής του εμβολιαστικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

"Θα υπάρξουν λιγότερα κρούσματα ξανά και το επόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα θα δούμε μια έξαρση ιογενών ασθενειών, κορονοϊών, γρίπης και άλλων, αλλά θα μοιάζει περισσότερο με ένα ενδημικό κύκλο.

"Θα είναι ένας καλύτερος χειμώνας, όπως και αυτός ο χειμώνας, με όλες τις προκλήσεις του, είναι καλύτερος από τον προηγούμενο χειμώνα", συνέχισε ο ειδικός.

Ωστόσο, ο κορονοϊός αλλάζει και εκπλήσσει συχνά και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για το πότε θα τελειώσει η πανδημία και πότε θα ξεκινήσει μια νέα κανονικότητα.

"Δεν υπάρχει καμία μέτρηση για να πούμε ότι κάτι είναι επιδημία ή πανδημία", δήλωσε ο Δρ Άρνολντ Μόντο, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και αναπληρωτής πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

"Όλα αυτά δεν βασίζονται σε κανόνες. Βασίζονται συνήθως στο τι πρέπει να κάνουμε για να ελέγξουμε το ξέσπασμα του ιού", είπε ο Μόντο. "Αυτό που είναι τόσο διαφορετικό εδώ είναι ότι τα εμβόλιά μας είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτό που βλέπουμε συνήθως".

Αυτά είναι τα καλά νέα, σύμφωνα με τον ειδικό. Τα άσχημα νέα είναι ότι ο ιός αλλάζει και εξελίσσεται.

"Με την αλλαγή στους ρυθμούς μετάδοσης, καθώς έχουν εμφανιστεί οι παραλλαγές, μπορεί να γίνει λόγος για επέλαση παραλλαγών. Βλέπουμε τώρα πολύ πιο εκτεταμένη μετάδοση και πολύ πιο ομοιόμορφη εξάπλωση παγκοσμίως. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την κήρυξη του τέλους της πανδημίας." είπε ο Μόντο.

"Κρατήστε την αναπνοή σας για τη συνέχεια"
Ο Μόντο και άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον, ο κόσμος θα μπορούσε να παρακολουθεί την εξάπλωση του SARS-CoV-2, όπως αυτή της εποχικής γρίπης.

"Δεν έχουμε ιδέα αν πρόκειται να δούμε τον SARS-CoV-2 να γίνεται εποχικός, αλλά ο τρόπος μετάδοσής του μας υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι από τους ιούς του αναπνευστικού αρχίζουν να συμπεριφέρονται ως εποχιακοί", συνέχισε ο Μόντο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μόντο, πρέπει "να περιμένουμε να δούμε και να κρατήσουμε την αναπνοή μας" για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να μοιάζει μια ενδημική φάση του κορονοϊού.

Ενδημική φάση σημαίνει ότι μια ασθένεια έχει συνεχή παρουσία σε έναν πληθυσμό, αλλά δεν επηρεάζει έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως συνήθως παρατηρείται σε μια πανδημία.

Ακόμη και στις αρχές του 2020, καθώς η πανδημία μόλις αυξανόταν, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβλεψαν ότι ο νέος κορονοϊός "μπορεί να γίνει ένας ακόμη ενδημικός ιός στις κοινότητές μας" και να μην εξαφανιστεί ποτέ.

"Στις πανδημίες, μετά τις εξάρσεις, έρχεται μια φάση επιβράδυνσης, μετά μια φάση ελέγχου και τότε ελπίζουμε ότι θα έρθει και η εξάλειψη", δήλωσε τον Νοέμβριο ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

"Αυτό στο οποίο ελπίζουμε να πετύχουμε είναι (η πανδημία) να είναι τόσο χαμηλά, παρόλο που δεν θα έχει εξαλειφθεί τελείως, ώστε να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία ή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας. Επομένως, αν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, ελπίζουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου μπορεί περιστασιακά να μας απασχολεί περισσότερο ή λιγότερο, αλλά να μην μας επηρεάζει όπως κάνει αυτή τη στιγμή", συνέχισε ο Φάουτσι.

"Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν"
Καθώς ορισμένοι εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και κάποιοι να αρνούνται να φορέσουν μάσκες, η μετάβαση προς την κανονικότητα είναι πιθανό να πάρει περισσότερο χρόνο.

"Για να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού της ιλαράς στον πληθυσμό των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έπρεπε να αυξήσουμε το ποσοστό ανοσίας πάνω από 95%, και ακόμη και τότε, είχαμε εστίες διασποράς. Αυτά τα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο μέρος που δεν είναι ανοσοποιημένοι και ξαφνικά ο ιός εισάγεται επειδή ένας ταξιδιώτης έχει έρθει με τον ιό και ξαφνικά έχουμε 20 περιπτώσεις ιλαράς σε κάποια περιοχή", είπε ο επιδημιολόγος Δρ Λάντριγκαν.

"Σκεφτόμαστε πολύ για το πώς θα μοιάζει μια ενδημική φάση και τα δεδομένα που πρέπει να συλλέξουμε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Σίγουρα αυτή τη στιγμή, συλλέγουμε δεδομένα για κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους", δήλωσε ο διευθυντής του CDC, Dr. Rochelle.

Μια πιο πιθανή εικόνα του μέλλοντος
Τα CDC συνεργάζονται με τμήματα υγείας, εργαστήρια, νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να παρακολουθούν διαγνωσμένα κρούσματα γρίπης, να προσδιορίζουν ποιοι ιοί γρίπης κυκλοφορούν και να μετρούν τον αντίκτυπο που έχουν αυτοί οι ιοί στα νοσοκομεία και στους θανάτους.

Ένα σενάριο είναι ότι όταν ο κορονοϊός γίνει ενδημικός, ένα παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθησή του.

"Θα μπορούσαμε να χειριστούμε τα κρούσματα όπως ακριβώς κάνουμε με την εποχική γρίπη, όπου μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε ότι θα δούμε πολλά κρούσματα τη χειμερινή περίοδο και μπορούμε να έχουμε το σωστό προσωπικό και να είμαστε έτοιμοι να το χειριστούμε, σε αντίθεση με τις εκρήξεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε στο CNN τον Νοέμβριο ο Δρ. Stephen Parodi, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών για το Kaiser Permanente.

Πηγή: news247

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top