ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Φόβοι για εφιαλτικό Γενάρη- Περιορισμοί σε σπίτια, εστίαση, εκκλησίες- Tρέχουν να προλάβουν τα Φώτα  

Φόβοι για εφιαλτικό Γενάρη- Περιορισμοί σε σπίτια, εστίαση, εκκλησίες- Tρέχουν να προλάβουν τα Φώτα   

 

Περιορισμοί στους χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση μεγάλου αριθμού ατόμων είναι το κυρίαρχο μέτρο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και επιστήμονες για ανακοπή της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού που καταγράφεται στην Κύπρο, όπως και διεθνώς, σαν αποτέλεσμα της παραλλαγής «Ομικρον».

Χώροι εργασίας και εστίασης, νυκτερινά κέντρα, εκκλησίες, οικογενειακά τραπέζια και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνάθροιση πολλών ατόμων, θα επηρεαστούν από τα μέτρα που θα αποφασιστούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, με την κυβέρνηση να τρέχει να προλάβει την Πέμπτη, εορτή των Θεοφανίων, ώστε να αποτρέψει το μαζικό συγχρωτισμό στις εκκλησίες και στα παράλια, για τον καθαγιασμό των υδάτων, όπου συνήθως καταγράφεται κοσμοσυρροή.

Μαύρος Γενάρης

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες δείχνει να επιβεβαιώνει το ακραίο σενάριο που προέβλεψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο, όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην Κύπρο ο πρώτος μήνας του 2022 θα είναι ο χειρότερος που υπήρξε ποτέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, οι θάνατοι εξαιτίας του covid-19 στην Κύπρο τον Ιανουάριο αναμένεται να πλησιάσουν τους 200. Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναβάθμισαν το επίπεδο ετοιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Επί του παρόντος οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αλλά την ίδια ώρα φροντίζουν να διευκρινίζουν ότι οι δυνατότητες του συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων παραμένει άκρως ανησυχητικό αφού οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με covid ανέρχονται στις 25 ενώ τα εξιτήρια υπολογίζονται στα 15.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Οι πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνονται, αλλά πλέον «τα ψέματα έχουν τελειώσει» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αρμόδια πηγή στο themaonline. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει περάσει εδώ και καιρό το σημείοα ασφαλείας και κινείται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα. Ως εκ τούτου, εάν δεν προκύψει δραματική ανατροπή δεδομένων τότε  στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, τα μέτρα που θα τεθούν στο τραπέζι ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, θα κινηθούν ως εξής: Περιορισμοί στους εισερχόμενους σε εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας, σε εστιατόρια, καφετέριες και γενικά τους χώρους εστίασης, σε οικίες για οικογενειακές συνάξεις, (μάλλον η οροφή θα είναι στα 10 άτομα). Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η ανανέωση των υφιστάμενων περιορισμών στα νυκτερινά κέντρα και τις κοινωνικές-οικογενειακές εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, οι βαπτίσεις, αρραβώνες κλπ.

Πονοκέφαλος τα σχολεία

Εντονη ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα που εντοπίζονται στο μαθητικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο οδηγεί σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια το υπουργείο Παιδείας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, με το σκεπτικό ότι η διασπορά έγινε με κλειστά τα σχολεία, γεγονός που δείχνει ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες είναι αποδοτικά. Από την άλλη όμως, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υποδεικνύουν ότι ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων στο μαθητικό πληθυσμό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην υπολειτουργία των σχολείων, αφού οι πλείστοι μαθητές εκ των πραγμάτων θα απουσιάσουν, είτε ως δηλωμένα κρούσματα είτε ως στενές επαφές. Διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, συνεπώς σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί στους γονείς το κλείσιμο των σχολείων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, τα οποία χρήζουν επιτήρησης στο σπίτι. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για αύξηση των ελέγχων (self test και rapid test) στα σχολεία (για εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους) καθώς και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων. Τα δεδομένα όμως παραμένουν ρευστά και η απόφαση θα κλειδώσει την Τετάρτη στο Υπουργικό.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top