ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά €722 εκατομμύρια μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου

Κατά €722 εκατομμύρια μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 σημειώθηκε μείωση ύψους €722 εκατ. ή 14,4% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν από €28.388 εκατ. στο τέλος Ιουνίου 2021 στα €27.902 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζοντας μείωση ύψους €486 εκατ. ή 1,7%. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων μειώθηκε από 17,6% στο τέλος Ιουνίου 2021 στο 15,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 45,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με 46,8% στο τέλος Ιουνίου 2021. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 31.12.2014-30.09.2021 σημειώθηκε συνολική πτώση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €23 δισ. ή 84,3%.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 οφείλεται, με σειρά σημαντικότητας, σε πώληση/μεταφορά δανειακών χαρτοφυλακίων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (credit acquiring companies), σε δάνεια που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης καθώς και σε αποπληρωμές δανείων, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με στοιχεία ενεργητικού (ακίνητη περιουσία). Επίσης, στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν σημαντικά και οι διαγραφές χορηγήσεων που γίνονται είτε στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε αφορούν μη συμβατικές ή "λογιστικές" διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 ανέρχονταν στα €3.911 εκατ., από τα οποία €2.085 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Από τις συνολικές χορηγήσεις στα τραπεζικά ιδρύματα στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα € 14.626 εκ. αφορούν δάνεια επιχειρήσεων, από τα οποία τα € 1.762 εκ. είναι ΜΕΧ. Όσον αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών, αυτά ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 στα €11.130 εκ. εκ των οποίων τα €2.187 εκ. αφορούν ΜΕΧ.

Σημειώνεται ότι για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σύμφωνα με τον οποίο όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό, ένα μέρος των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο έστω και αν ο δανειολήπτης τηρεί το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top