Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το μέτρο Test to Stay, που εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη και αφορά τους μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι επαφές.
Οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο θα ληφθούν τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου του 2022, στις 15:00, στη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας, Κωνσταντίνου Τσιούτη, εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανώσεων γονέων.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο που θα εφαρμοζόταν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, την προσεχή Δευτέρα, δεν θα εφαρμοστεί τελικά λόγω των αντιδράσεων, που έχουν προκύψει από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανωμένων γονιών, ενώ κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα εξεταστούν οι τρόποι εφαρμογής του, δηλαδή αν το μέτρο θα διενεργείται με self test ή rapid test ή με άλλο τρόπο.
Χρειάζεται διπλή ψυχραιμία, λέει ο Π. Προδρόμου
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε το θέμα της εισαγωγής του μέτρου Test to Stay, «χρειάζεται διπλή ψυχραιμία», τονίζοντας ότι από πλευράς του Υπουργείου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και υιοθετούνται εισηγήσεις, αν υπάρχουν, για να βρεθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις συνθήκες.
Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως «δεν υπάρχει νόημα να αντιδρούμε», για να σημειώσει ότι «δυστυχώς επικράτησε αναβρασμός και ανησυχία, προκαταλαμβάνοντας το τι θα γινόταν, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η πρακτική εφαρμογή».
Αναλύοντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Παιδείας πώς αποφασίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο, εξήγησε πως δεν είχε υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση με την απόφαση του Υπουργικού ότι θα γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διενέργεια των τεστ.
Όπως σημείωσε αυτή την ώρα το Υπουργείο Υγείας κάνει κάποιες διευθετήσεις και κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε να δει με ποιο τρόπο είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτή την εισήγηση.
Αντικαταστάσεις στα σχολεία
Σε σχέση με τις αντικαταστάσεις στα σχολεία, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως οι αντικαταστάσεις στα Δημοτικά Σχολεία θα γίνονταν, όχι μόνο από τον κατάλογο διοριστέων, αλλά και από τον κατάλογο των νηπιαγωγών, των διορισίμων και των Φιλολόγων.
Επιπλέον, είπε πως αποφασίστηκε να δοθεί ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, που απασχολούνται σε προγράμματα και υπηρεσίες του Υπουργείου, να δηλώσουν ενδιαφέρον για απασχόληση στα σχολεία.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «πέρσι είχαμε αριθμούς ρεκόρ στις αντικαταστάσεις στα σχολεία, όμως, οι αριθμοί εκείνοι ωχριούσαν μπροστά στους αριθμούς που έχουμε φέτος», σημειώνοντας ότι «από την πρώτη μέρα ήταν φανερό ότι με τις αντικαταστάσεις ικανοποιούμε μόνο ένα μέρος των αναγκών -περίπου τα 2/3- και θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί το υπόλοιπο με εσωτερικές διευθετήσεις στα σχολεία».
Επιπροσθέτως, είπε πως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση απουσιών συναδέλφων τους, θα χρειαστεί να κάνουν αναπληρώσεις.
Στο 10% οι απουσίες εκπαιδευτικών
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι απουσίες εκπαιδευτικών από τα σχολεία κυμαίνονται γύρω στο 10%, για να σημειώσει πως τα κρούσματα σε μαθητές είναι γύρω στο 6% και οι απουσίες για άλλους λόγους γύρω στο 4%.
Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι αντικαταστάσεις δασκάλων που χρειάστηκε να γίνουν λόγω απουσιών κρουσμάτων και επαφών COVID-19 ήταν της τάξης του 5,6%, ενώ ένα ποσοστό 3,7% αφορούσε αναπληρώσεις και αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, που απουσίαζαν για λόγους πλην της πανδημία.
Συνέχισε λέγοντας ότι «με κόπο και δυσκολίες είχαμε ως αποτέλεσμα να μη μείνει τάξη χωρίς εκπαιδευτικό», εξηγώντας πως ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, ιδίως στη Μέση Εκπαίδευση, όπου η απουσία εκπαιδευτικού μπορεί να επηρεάζει πολλά τμήματα, αλλά ακόμα και περισσότερα από ένα σχολεία.
Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως οι ελλείψεις αυτές αφορούσαν ένα ποσοστό της τάξης του 8%.
Πιο συγκεκριμένα, είπε πως την Τετάρτη το ποσοστό ανέβηκε στο 9,6%, ενώ χθες Πέμπτη καταγράφηκε υποχώρηση με το ποσοστό να βρίσκεται κάτω από το 9%.
Σημείωσε ακόμα πως ο αριθμός που χρειάζεται αναπλήρωση στη Μέση Εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ανάγκες στα Γυμνάσια είναι άνω του 10%, ενώ στα Λύκεια κυμαίνεται γύρω στο 7%.
«Υπάρχει διαφορά και στους αριθμούς των μαθητών που απουσιάζουν, με μεγαλύτερο αριθμό στα Λύκεια, κάτι που σχετίζεται και με την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις τετραμήνου», πρόσθεσε.
Επτά επαφές για κάθε θετικό μαθητή, σύμφωνα με τον Β. Σιλβέστρο
Ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος ανέφερε ότι «με τους αριθμούς των κρουσμάτων και επαφών που έχουμε αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία είναι πάρα πολύ δύσκολη», ενώ συμπλήρωσε πως «με τα ισχύοντα πρωτόκολλα θα λείπει σημαντικός αριθμός, τόσο μαθητών, όσο και εκπαιδευτικών από τα σχολεία».
Τόνισε πως «δεν είναι εφαρμόσιμο να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, αν οι μισοί μαθητές θα λείπουν κάθε εβδομάδα», ενώ αναφερόμενος στους αριθμούς εξήγησε ότι «κάθε ένα κρούσμα δηλώνει μέσα στο σχολείο 7 άτομα ως στενές επαφές και αν εχθές είχαμε 267 κρούσματα σε Δημοτική και Μέση εκπαίδευση, αυτό σημαίνει ότι περίπου 3 χιλιάδες μαθητές θα μείνουν σπίτι για μία εβδομάδα, αφού οι πλείστοι μαθητές είναι ανεμβολίαστα άτομα».
«Επομένως μιλάμε για μερικές δεκάδες μαθητές κάθε εβδομάδα», είπε.
Εξήγησε ότι το μέτρο Test to Stay προέκυψε ως εναλλακτική πρόταση, στην προσπάθεια διατήρησης της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία, ενώ εξήγησε ότι με βάση τις στατιστικές της επιδημιολογίας το να εξεταστεί ένα παιδί πριν μπει στην τάξη, έχει μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό, μέχρι να σχολάσει.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν πρακτικά ζητήματα και ότι πρέπει να σκεφτούμε τις κερδίζουμε και τι χάνουμε».
«Αν η πρόθεσή μας», είπε, «είναι να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αυτό είναι ένα μέτρο που εξετάζεται, και νομίζω ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πιλοτική φάση και ίσως όχι σε όλα τα σχολεία. Σε επίπεδο σχεδιασμού, θα δούμε πως θα γίνει».
Σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο υπάρχουν σκέψεις το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοστεί και ευρύτερα στην κοινότητα.
Ένταση για το μέτρο Test to Stay
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Επιτροπή Παιδείας προκλήθηκε ένταση μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά και του Υπουργού Παιδείας.
Σχολιάζοντας το μέτρο test to stay, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει, λέγοντας ότι ως Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της πολλές φορές.
Όπως είπε ενώ προχώρησαν σε εξαγγελία, τώρα τρέχουν να δουν πώς θα εφαρμοστεί.
Απαντώντας στον βουλευτή ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει μια πανδημία και προσπαθούν να πάρουν μέτρα, ενώ τόνισε ότι δεν βγήκε απόφαση χωρίς να ξέρουν.
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε από τους ειδικούς.
Πιλοτική εφαρμογή του νέου μέτρου
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνεδρία, σχετικά με το ενδεχόμενο πιλοτικής εφαρμογής του νέου μέτρου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «το ενδεχόμενο αυτό έχει να κάνει με τους αριθμούς, με τη συχνότητα των κρουσμάτων, τον αριθμό των επαφών, τη γεωγραφική θέση των σχολείων».
«Αυτά είναι που μελετά το Υπουργείο Υγείας και είναι κάτι που δε θα ήθελα ούτε να προκαταλάβω, ούτε να μαντέψω», ανέφερε.
Κενά σε εκπαιδευτικούς λόγω κρουσμάτων ή στενών επαφών, λένε οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, κατήγγειλε «κενά και ελλείψεις» σε εκπαιδευτικούς, λόγω κρουσμάτων ή στενών επαφών.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «βγαίνουν λαβωμένοι» και «υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων».
Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το μέτρο Test to Stay, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε ακόμα πως η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς διάλογο με αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο.
Ζήτησε τη στήριξη της Βουλής, ώστε να επανέλθει ο όρος στενή επαφή, όπως ήταν πριν, δηλαδή να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες λύσεις με τις αντικαταστάσεις «δεν είναι οι καλύτερες», ενώ σημείωσε ότι δάσκαλοι κάλυψαν τις αναπληρώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό.
Κάλεσε την Επιτροπή Παιδείας να ασχοληθεί με το εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών, ενώ για το μέτρο Test to Stay εξέφρασε δυσαρέσκεια, γιατί όπως είπε «δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς».
Χαρακτήρισε «αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη» την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς προσκόμιση rapid test.
Δηλώσεις βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι όλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Για το μέτρο Test to Stay, είπε ότι επιχειρείται όπως οι επαφές κρουσμάτων να είναι υπό έλεγχο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί ο στόχος να μείνουν ανοικτά τα σχολεία με ασφάλεια.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε ότι στόχος είναι τα ανοικτά σχολεία με ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και όχι αμφισβήτηση.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για «προχειρότητα και ανετοιμότητα» από πλευρά Υπουργείου, σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν το μέτρο Test to Stay και στη συνέχεια το πήραν πίσω, ενώ δεν ξέρουν πώς θα εφαρμοστεί και δεν ξέρουν τι αποφάσισαν.
Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μέτρο με «αντιφάσεις», σημειώνοντας ότι μέχρι το μεσημέρι τα παιδιά δικαιούνται να είναι στα σχολεία και μετά να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδη, είπε ότι ζητούμενο είναι τα ανοικτά και ασφαλή σχολεία, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο είναι αξιόπιστο και ασφαλές το Test to Stay.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις