Τρεις σημαντικές καινοτομίες: Την επέκταση της λειτουργίας του θεσμού του Μουσικού Σχολείου και του Αθλητικού Σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά 2015-16, και την έναρξη της λειτουργίας Θερινού Σχολείου από τον προσεχή Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι »πρόκειται για τρεις νέες πολιτικές, που μας καθιστούν όλους υπερήφανους».
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για εξαγγελία του Μουσικού, Αθλητικού και Θερινού Σχολείου, ο κ. Καδής είπε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «ένα ακόμα βήμα για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για προώθηση πολιτικών που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές και άλλες ανάγκες των μαθητών μας».
Όπως ανέφερε, ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου εισήχθη το 2006 με την ίδρυση Μουσικού Λυκείου, αρχικά σε δύο επαρχίες και κατόπιν σε όλες και πρόσθεσε ότι ο θεσμός ήρθε να καλύψει ένα κενό στην παιδεία μας, καθώς, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάγκη για προσαρμογή μας στα μουσικά και καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά δεδομένα των υπολοίπων χωρών ήταν επιβεβλημένη.
«Ο θεσμός από φέτος επεκτείνεται και στον γυμνασιακό κύκλο, με την ίδρυση, σε πρώτο στάδιο, τριών Γυμνασίων παγκύπρια, και την παροχή δυνατότητας σε μαθητές μικρότερων ηλικιών να αναπτύξουν τη μουσική κλίση και το ταλέντο τους», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το Αθλητικό Σχολείο, ο κ. Καδής είπε ότι πρωτοϊδρύθηκε το 2006 ως Αθλητικό Λύκειο σε δύο επαρχίες, και ήρθε να συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής παιδείας και αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού.
«Το πρόγραμμα του σχολείου παρέχει στους μαθητές μας ευκαιρία για προπονήσεις, καλλιέργεια των αθλητικών τους ταλέντων και δεξιοτήτων, με παράλληλη ψυχολογική και ακαδημαϊκή στήριξη.
Ο θεσμός από τη νέα σχολική χρονιά επεκτείνεται, με τη λειτουργία Αθλητικών Λυκείων και στις άλλες επαρχίες, και με την ίδρυση Αθλητικών Γυμνασίων αρχικά σε δύο επαρχίες. Πρόθεσή μας είναι, σε επόμενο στάδιο, τόσο τα Αθλητικά Γυμνάσια όσο και τα Μουσικά Γυμνάσια να επεκταθούν σε όλες τις επαρχίες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Μουσικών και των Αθλητικών Σχολείων αποτελεί το γεγονός ότι η εξειδίκευση των μαθητών και η συστηματική ενασχόλησή τους με τη Μουσική και τον Αθλητισμό, αντίστοιχα, σε καμιά περίπτωση δεν αντιστρατεύεται τη γενικότερη ακαδημαϊκή τους μόρφωση», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το πρόγραμμα των Σχολείων είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε –στο πλαίσιο του πρωινού προγράμματος, αλλά και με την επέκταση της φοίτησης και σε κάποιες απογευματινές ώρες– να διασφαλίζεται η δυνατότητα των μαθητών να εντάσσονται σε όλες τις κατευθύνσεις στο Λύκειο και να ακολουθούν τις σπουδές που επιθυμούν.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι καινοτομία για την Κύπρο αποτελεί και η λειτουργία, από την περίοδο των φετινών καλοκαιρινών διακοπών, Θερινών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων.
«Η λειτουργία των σχολείων αυτών αποτελεί την απάντησή μας σε μια καθολική απαίτηση της κοινωνίας, καθώς θα συμβάλει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας κατά τις διακοπές, και θα ενισχύσει κυρίως τις οικογένειες που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Τα παιδιά θα σιτίζονται δωρεάν με πρόγευμα και φρούτο, και θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργούν τα ενδιαφέροντά τους και να κοινωνικοποιούνται, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό. Ήδη ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τον νέο θεσμό, απ’ ό,τι φαίνεται από τον αριθμό των 2.200 αιτήσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί και έχουν γίνει όλες αποδεκτές. Είμαστε σίγουροι ότι οι καινοτομίες που εισάγουμε σήμερα θα αγκαλιαστούν από όλους τους εμπλεκόμενους – εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, τοπικούς φορείς – και θα τύχουν στήριξης από την πολιτεία, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος των μαθητών μας, της παιδείας και του τόπου μας», συμπλήρωσε.
Ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης για τα θερινά δημόσια Δημοτικά Σχολεία Πανίκος Λουκά , παρουσιάζοντας την έναρξη της λειτουργίας του Θερινού Σχολείου Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων είπε ότι η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού θα αρχίσει στις 22 Ιουνίου μέχρι 31 Ιουλίου 2015 και πρόσθεσε ότι στην Επαρχία Λευκωσίας θα λειτουργήσουν εφτά σχολεία με συνολικό αριθμών 710 παιδιών, στην Επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν έξι σχολεία με συνολικό αριθμών 615 παιδιά, στην Επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσουν τρία σχολεία με συνολικό αριθμών 350 παιδιών, στην Επαρχία Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν δύο σχολεία με συνολικό αριθμών 90 παιδιών και στην Επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν τέσσερα σχολεία με συνολικό αριθμών 425 παιδιά.
«Η επιλογή αυτών των σχολείων έχει γίνει καθαρά στη βάση των αναγκών που αναμέναμε να εξυπηρετήσουμε. Δηλαδή να είναι σε χώρους από τους οποίους θα προέρχονται παιδιά ευάλωτων ομάδων, το σχολείο να εξυπηρετική με υλικοτεχνική υποδομή, να υπάρχουν οι ανάλογοι που θα αξιοποιηθούν και να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση από όλους όσους θα είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν», πρόσθεσε
Ανέφερε, επίσης, ότι τα 22 Θερινά Δημόσια Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργούν για τα παιδιά 5,5 ώρες την κάθε εργάσιμη μέρα (08:00-13:30), ενώ η άφιξη των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από τις 7:40 μέχρι 08:00 και αναχώρηση από τις 13:30 μέχρι 13:50.
«Θα υπάρχει παιδονομία για ασφαλή άφιξη και αναχώρηση», πρόσθεσε.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνέχισε ο κ. Λουκά, θα δίνεται έμφαση σε δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες θα είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, δυνατότητες του χώρου σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας σε κάθε σχολική μονάδα.
Όπως είπε, οι δραστηριότητες είναι η εικαστική έκφραση, σχεδιασμός και τεχνολογία, μουσική – κρουστά, θέατρο, μουσική και κίνηση-χορός, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Αγωγή ζωής-οικιακή οικονομία, προβολή ταινιών, ομαδικά παιχνίδια/επιτραπέζια, σχολικός κήπος, κουκλοθέατρο και ώρα φιλαναγνωσίας -βιβλιοθήκης.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα εργοδοτηθούν οι συνοδοί των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
«Για κάθε θερινό σχολείο από τα 22, θα υπάρχει συνεχώς ένας διορισμένος δάσκαλος από το ενεργό προσωπικού του σχολείου του συγκεκριμένου και θα εργοδοτηθούν γύρω στους 320 αδιόριστους δασκάλους», συμπλήρωσε.
Η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης για τα Αθλητικά Σχολεία Καλλή Χ``Ιωσήφ, παρουσιάζοντας το Αθλητικό Σχολείο είπε ότι για πρώτη φορά ο σχολικός αθλητισμός πέτυχε τόσες πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως είπε, τα κριτήρια εισδοχής στο αθλητικό λύκειο είναι: Γενική Βαθμολογία 15/20 και άνω, Διαγωγή κοσμιοτάτη, Αθλητικές διακρίσεις: 1η-3η θέση σε παγκύπρια πρωταθλήματα - συμμετοχή σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των αγώνων ή τουλάχιστον 2 συμμετοχές σε Εθνική Ομάδα, ενώ ο τρόπος επιλογής στο αθλητικό γυμνάσιο είναι: Ταλαντούχα παιδιά που διακρίνονται σε αγωνιστική δραστηριότητα ή σε αναπτυξιακά προγράμματα των αθλητικών Ομοσπονδιών
Ο Συντονιστής Μουσικών Σχολείων για τα Μουσικά Σχολεία Χρύσανθος Χαραλάμπους, παρουσιάζοντας το θεσμό του Μουσικού σχολείου είπε ότι στόχοι του ΥΠΠ αναφορικά με την επέκταση του θεσμού στον γυμνασιακό κύκλο είναι, μεταξύ άλλων, να προσφερθεί η δυνατότητα σε μουσικά ταλαντούχα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, να αποκτήσουν επαρκείς και υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές και να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους σε σχέση με τη μουσική, να δοθεί έγκαιρα η δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν τις απαιτούμενες βάσεις και προοπτικές για υψηλή μουσική εκπαίδευση, καθώς η εισαγωγή μαθητών μικρότερων ηλικιών στον θεσμό είναι κομβικής σημασίας, να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της ειδικής μουσικής εκπαίδευσης που προσφέρει η δημόσια δωρεάν παιδεία της χώρας.
Όπως ανέφερε, το εξατάξιο Μουσικό Σχολείο δεν εγκλωβίζει κανένα παιδί στον συγκεκριμένο θεσμό, αλλά ούτε και το Μουσικό Σχολείο δε δεσμεύεται εσαεί απέναντι σε οποιοδήποτε παιδί, σε περίπτωση που αυτό δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
«Τα παιδιά που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο θα αποκτήσουν το ίδιο Απολυτήριο Λυκείου με τα υπόλοιπα παιδιά, καθώς θα ολοκληρώσουν, παράλληλα, και το πρόγραμμα Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, θα αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Σπουδών Μουσικού Σχολείου που προσφέρεται από το ΥΠΠ», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα του Μουσικού Γυμνασίου στην Α΄ Γυμνασίου είναι τέσσερις διδακτικές περιόδους μαθημάτων μουσικής στην πρωινή ζώνη μαθημάτων, αντί 2 που περιλαμβάνει το ωρολόγιο πρόγραμμα του γενικού Γυμνασίου και έξι τουλάχιστον περιόδους μαθημάτων μουσικής στην απογευματινή ζώνη
Είπε, παράλληλα, ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι απόφοιτοι μαθητές/τριες της Στ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου οι οποίο θα παρακαθίσουν σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μία ομάδα μουσικών δραστηριοτήτων, απόλυτα φιλικές προς τα παιδιά, με στόχο τη διάγνωση των μουσικών τους προοπτικών.
«Οι προϋπάρχουσες μουσικές γνώσεις και δεξιότητες στην εκτέλεση κάποιου μουσικού οργάνου δεν αποτελούν προϋπόθεση εισδοχής», πρόσθεσε.
Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία Εισαγωγικών Εξετάσεων τον Σεπτέμβριο του 2015, με δικαίωμα συμμετοχής μαθητών της Α΄ Γυμνασίου.
Η ανακοίνωση των τριών θεσμών ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο με τις δραστηριότητες του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις