Για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τους 11 θανάτους από κορωνοϊό τους οποίους ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, μίλησε στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα», ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ, Γιώργος Πάνος.
«Ο πληθυσμός δεν κατανοεί ότι είναι μια σοβαρή κατάσταση και αρκετό μέρος του πληθυσμού πεθαίνει με αυτή τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά.
«Το γεγονός ότι προέκυψε η Όμικρον που είναι ηπιότερη όσο αφορά τη νοσηρότητα αλλά πιο μεταδοτική περίπο, 5-40 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι προκειμένου να κολλάει περισσότερος κόσμος αλλά να μην μπαίνει μεγάλος αριθμός στα νοσοκομεία θα μπορούσαν ενδεχομένως να χαλαρώσουν τα μέτρα», είπε αναφερόμενος σε άλλες χώρες.
«Η χώρα μας έχει διαφορετική εικόνα, εμείς είμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου κύματος ανοιχτοί. Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η Όμικρον έχει μολυνθεί το 1/9 το πληθυσμού οπότε είναι ένα μεγάλο νούμερο», συμπλήρωσε.
Όσο αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία ο κύριος Πάνος τόνισε πως οι περισσότεροι πολίτες που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία είναι άτομα που πρόλαβαν και μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δέλτα ακόμα υπάρχει»
«Γύρω στις 27 Ιανουαρίου θα έχουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων και τις επόμενες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κύριος Πάνος.
Αναφερόμενος στους χθεσινούς 11 θανάτους από κορωνοϊό είπε ότι «είναι κατ’ υπεροχή περιστατικά με Δέλτα. Γνωρίζω ότι αυτά τα περιστατικά είναι περιστατικά που είχαν λίγο παραμεληθεί κιόλας, αργήσαν να παν στο νοσοκομείο»
Για το τέλος του κύματος μίλησε επίσης ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας επισημαίνοντας ότι θα το δούμε γύρω στα μέσα του Φεβρουαρίου.
«Αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Ο ιός θα κάτσει στο περιβάλλον μας κάποια χρόνια μετά. Άλλοι λένε 5 άλλοι 10 χρόνια. Θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», ανέφερε.
Καταλήγοντας μίλησε για το ενδεχόμενο να μην κάνουμε Πάσχα τονίζοντας πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.
«Σκοπός και του σχεδίου Νίκη όπως ήταν διατυπωμένο από πέρσι είναι να χρησιμοποιήσουμε τα self test, τα rapid test Και τα PCR ώστε ο καθένας μας να ελέγχεται με επιμέλεια και υπευθυνότητα όταν κάποιος έχει υποψία ότι έχει κολλήσει»
«Όταν γίνονται αυτά και η κοινωνία βγαίνει στις έξω δραστηριότητες ελεγμένη τότε έχουμε μεγάλη πιθανότητα να μην κολλάει ο ένας τον άλλον και θα κάνουμε και το Πάσχα και τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις