Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα πιστοποιητικά θανάτου, και τους ασθενείς που δεν επιθυμούν να διασωληνωθούν μίλησε ο Πάμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.
Ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως καθημερινά ανακοινώνεται μέσω ενός δελτίου τύπου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι θάνατοι που προκύπτουν. Διευκρίνισε πως για να δηλωθεί ένας ως θανόντας και να ανακοινωθεί ο θάνατος του λόγω κορωνοϊού, απαιτείται να υπάρχει πιστοποιητικό θανάτου. Χωρίς το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ανακοινωθεί θάνατος, τόνισε.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται ένας έλεγχος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταγράφονται όλα αυτά και αναζητείται κατά πόσο υπάρχουν κι άλλα άτομα τα οποία έχουν καταλήξει και δεν έχουν δηλωθεί, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια τόνισε πως «υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πιστοποιητικό θανάτου άργησε κάπως να πάει στη μονάδα παρακολούθησης του υπουργείου υγείας ούτος ώστε να ανακοινωθεί ο θάνατος».
«Γι’ αυτό είχαμε 11 περιστατικά χθες επειδή κάποια παρουσιάστηκαν αναχρονιστικά. Όμως εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω, είναι πως αν κάποιος χθες διάβασε προσεκτικά την ανακοίνωση του υπουργείου θα έβλεπε ότι οι θάνατοι αυτοί ήταν των προηγούμενων ημερών και μόνο 3 αφορούσαν την χθεσινή μέρα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας αυτή τη στιγμή, δήλωσε «Θεωρούμε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, υπολογίζουμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλευόμενων και μείωση, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Αυτό σχετίζεται και με τη μείωση του ποσοστού θετικότητας βέβαια στην κοινότητα».
Ελπίζουν τόνισε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση νοσηλευόμενων. «Εκείνο που παρατηρείται είναι μεγάλη συμφόρηση στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 244 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 37 είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και 44 άτομα νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας. Στην μονάδα εντατικής θεραπείας, νοσηλεύονται και 14 post covid διασωληνωμένοι ασθενείς και άλλοι 16 μη covid ασθενείς», διευκρίνισε.
Αναφέρθηκε και στους ασθενείς που δεν επιθυμούν να διασωληνωθούν. Σε αυτή την περίπτωση εξήγησε πως προκύπτουν νομικά ζητήματα τα οποία τα χειρίζεται το νομικό τμήμα του οργανισμού. «Ο μόνος τρόπος για τον ασθενή είναι απόφαση, διάταγμα του δικαστηρίου» ξεκαθάρισε.
«Η διαδικασία γίνεται με γραπτή δήλωση του ασθενή, όπου ο θεράπων ιατρός μπορεί να απευθυνθεί στον νομικό σύμβουλο του οργανισμού, και αφού τον εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο νομικός σύμβουλος με τη σειρά του μπορεί να ζητήσει διάταγμα δικαστηρίου» είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις