Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση, συμμετείχε σε συζήτηση για τη συμβατότητα του νέου Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη Μετανάστευση και το Άσυλο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου, η οποία να αντιμετωπίζει, αφενός, υφιστάμενες λειτουργικές αδυναμίες και κενά και, αφετέρου, να ενσωματώνει πλήρως την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Πρώτο μας μέλημα, τόνισε, πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να είναι σε θέση να παράσχει σε βάθος χρόνου την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, αρωγή και στήριξη σε ευάλωτα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, εστιάζοντας ταυτόχρονα στα αίτια που δημιουργούν τη μετανάστευση, στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες και στην πάταξη της σωματεμπορίας.
Καθίσταται σαφές, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, ότι το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση για το σύνολο των χωρών της ΕΕ και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλους τους ευρωπαίους εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της πρώτης γραμμής. Η περίπτωση της Κύπρου τόνισε, η οποία αντιμετωπίζει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά προσέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, καθιστά τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, επιτακτική ανάγκη.
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε επίσης στη συζήτηση.
Ο κ. Λουκαΐδης επέκρινε ενέργειες που σκοπούν στη στρατικοποίηση των εξωτερικών συνόρων και στην περιχαράκωση της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η άρνηση παροχής ασύλου και η παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Η δαιμονοποίηση των μεταναστών και η εργαλοποίησή τους για πολιτικούς σκοπούς, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία και πλήττει την κοινωνική συνοχή. Αντί να στοχεύουμε στην αναχαίτηση των μεταναστευτικών ροών, τόνισε, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα αίτια που τις προκαλούν και να παράσχουμε, στη βάση της αλληλεγγύης, κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πολλαπλά ευάλωτοι και εκτεθειμένοι και που στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η θέσπιση μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας της τήρησης από τα κράτη μέλη των συμβατικών τους υποχρεώσεων, που αφορούν στην αξιοπρεπή μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, είναι πολύ σημαντική, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις