ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γιαννάκη: Αναφέρθηκε στο ποσοστό παιδιών που έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο

Γιαννάκη: Αναφέρθηκε στο ποσοστό παιδιών που έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο

Σε δηλώσεις προέβη η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη στην Κρατική Έκθεση, στο πλαίσιο των εμβολιασμών για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

«Σήμερα είμαστε εδώ στο 5ο walk-in που κάνει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Μιχάλη Αναστασιάδη, αλλά και τους εθελοντές παιδιάτρους στην Κρατική Έκθεση, που λειτουργεί επίσης και στη Λεμεσό για την δεύτερη δόση.

Αυτή τη στιγμή εδώ οι εθελοντές παιδίατροι έχουν κάνει γύρω στα 280 εμβόλια και στο Εμβολιαστικό Κέντρο Ε της Κρατικής Έκθεσης είχαμε walk-in για όποιον πολίτη ήθελε πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση, και μέχρι στιγμής έχουν κάνει εκεί γύρω στα 300 εμβόλια.

Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, θα είμαστε το άλλο Σάββατο και στη Λεμεσό και στην Λάρνακα, και την Κυριακή θα είμαστε στο Επισκοπειό σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη και τον Πρόεδρο των πασχόντων, τον κ. Μάριο Κουλούμα.

Θα είναι μαζί μας και ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας για να συνεχίσουμε αυτό τον μεγάλο αγώνα που κάνουμε για τους εμβολιασμούς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ιδιαίτερα όσον αφορά στα παιδικά εμβόλια, έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό 8,9%. Είναι κάτι πάρα πολύ καλό, μας ικανοποιεί, και εμείς συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα που κάνουμε επί καθημερινής βάσεως. Μόνο Κυριακή δεν δουλεύουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Γενικά σήμερα το ποσοστό του γενικού πληθυσμού για την πρώτη δόση είναι στο 74,7%, και το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασθέντες είναι στο 71,1%, ενώ το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασθέντων είναι στο 84,1%.

Εμείς ως Υπουργείο Υγείας έχουμε βάλει στόχο να φτάσουμε το 75% του γενικού πληθυσμού, και πιστεύουμε με αυτή όλη την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται ότι θα τα καταφέρουμε. Πλησιάζουμε το 9% παιδιών που έχουν εμβολιαστεί. Οι αριθμοί είναι γύρω στις 6,050 παιδιά περίπου. Εμείς συνεχίζουμε κάθε μέρα, και στα Λατσιά, και εδώ στην Κρατική Έκθεση, μέσω των walk-in που κάνουμε. Κάθε μέρα βλέπουμε μια αύξηση στα παιδιά που εμβολιάζονται. Αυτές τις ημέρες λόγω του ψύχους έχουμε φτάσει τα πέντε χιλιάδες εμβόλια την ημέρα αλλά και πάλι ο κόσμος προσέρχεται, και φέρνουν και οι γονείς τα παιδιά τους.Οι αριθμοί αφορούν σε παιδιά 5-11 ετών και επίσης με τα παιδιά 16-17 ετών το ποσοστό έχει ακουμπήσει το 56%, και παιδάκια 12-15 ετών το 46%».

Σχετικά με το θέμα του τρίχρονου παιδιού το οποίο χρήζει θεραπείας για καρδιολογικά προβλήματα και που δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας για χειρουργική επέμβαση λόγω του ότι οι γονείς του δεν έγιναν αποδεκτοί λόγω έλλειψης ιστορικού εμβολιασμού, και το οποίο θα μεταβεί τελικά στην Αθήνα για την απαραίτητη θεραπεία, η Δρ Γιαννάκη είπε: «Εδώ και λίγη ώρα έφτασε η air ambulance στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας για ανεφοδιασμό και θα αναχωρήσει γύρω στις 1:15 μ.μ. Αυτά είναι πάρα πολύ εξειδικευμένα περιστατικά, τα οποία θέλουν την κατάλληλη ομάδα να τα χειριστεί. Θα πήγαινε σε νοσοκομείο στη Γερμανία, τώρα πάει στο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο «Μητέρα» στην Αθήνα, στον γιατρό Γιώργο Σαρρή, ο οποίος είναι διευθυντής της έδρας της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής «Μητέρα» στην Ελλάδα, και είναι και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρίας. Εμείς ευελπιστούμε θα είναι για το καλό του παιδιού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, η Δρ Γιαννάκη ανέφερε: «Τα κράτη έχουν τους δικούς τους κανόνες, και από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτό το παιδί, εγώ έπρεπε να στραφώ σε άλλα κράτη για να το δεχτούν. Τελικά έγινε αποδεκτό από την Αθήνα και μείναμε εκεί για να βοηθήσουμε την όλη διαδικασία, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες διαδικασίες να έχεις τόση επικοινωνία για να μπορείς να φτάσεις τον τελικό στόχο για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Είναι ένα μωρό τριών χρονών από τη Ρωσσία, του οποίου οι γονείς διαμένουν εδώ στην Κύπρο, και εμείς θέλαμε ως Υπουργείο να το βοηθήσουμε, όπως το ξαναβοηθήσαμε πριν ένα χρόνο. Η οικογένεια εξέφρασε ικανοποίηση, και χθες που τους μιλήσαμε, και σήμερα το πρωί, ήδη είναι και οι δυο μέσα στο ασθενοφόρο για να επιβιβαστούν στην air ambulance. Ελπίζω και εύχομαι να είναι ικανοποιημένοι, διότι και η Κυπριακή Δημοκρατία, και το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε την ψυχή του για να τους βοηθήσει. Ήταν σταθερή η κατάσταση του παιδιού απ’ ότι μας έχουν ενημερώσει οι ιατροί στο Μακάρειο και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που θα πάει στο «Μητέρα» στην Αθήνα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top