Το Ανώτατο Δικαστήριο, στη δικαιοδοσία του ως Ναυτοδικείο, ομόφωνα ακύρωσε πρόσφατα ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου Agios Nikolaos μετά από αίτηση αναθεώρησης προηγούμενης απόφασης του ιδίου σώματος, σε μια υπόθεση που αφορούσε την κυριότητα του πλοίου, που αρχικά είχε εκδικαστεί στην Ελλάδα.
Διάδικοι ήταν η εταιρεία που είχε το πλοίο αρχικά, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, και η Rexel Corp., η εταιρεία που το αγόρασε σε δημόσιο πλειστηριασμό στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβρη και ενεγράφη ως ιδιοκτήτρια του πλοίου στο νηολόγιο των Νήσων Μάρσιαλ, με την πρώτη να αμφισβητεί τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και να διεκδικεί την κυριότητά του.
Η απόφαση αφορά την αίτηση της Rexel Corp. για αναθεώρηση της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 9/11/2021, με την οποία απερρίφθη η αίτηση της, που είχε κατατεθεί τέλη περασμένου Οκτωβρίου, για απελευθέρωση/ακύρωση Διατάγματος Σύλληψης Πλοίου, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της αγωγής που κατατέθηκε από την πρώτη εταιρία.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα όταν οι ενάγοντες υπέβαλαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Rexel Corp. και πέτυχαν προσωρινή απαγόρευση τόσο του απόπλου του πλοίου από τον λιμένα της Ελευσίνας, όσο και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής του κατάστασης. Αυτό έγινε άνευ κλητεύσεως της Rexel Corp. και είχε ισχύ μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μετά από αυτή την ημερομηνία ακολούθησε η καταχώρηση από τους Ενάγοντες αγωγής εναντίον της εταιρείας Rexel Corp. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την οποία αιτούνταν να αναγνωριστεί η πλήρης κυριότητα τους επί του πλοίου, και να διαταχθεί η απόδοση του στους Ενάγοντες, μεταξύ άλλων. Το Δικαστήριο, όμως, αφού άκουσε και την πλευρά της Rexel Corp., δεν αποδέχτηκε τη συνέχιση της προσωρινής απαγόρευσης του απόπλου του πλοίου. Δέχτηκε μόνο τη συνέχιση της απαγόρευσης προσωρινά της μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης του πλοίου μέχρι 15/10/21.
Οι Ενάγοντες, πριν τη λήξη αυτής της απαγόρευσης, καταχώρησαν αγωγή και ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δικαιοδοσία του ως Ναυτοδικείο, ζητώντας την παραχώρηση ουσιαστικής και τελικής θεραπείας, δηλαδή την έκδοση Αναγνωριστικής Δήλωσης ότι είναι οι μοναδικοί νόμιμοι ιδιοκτήτες του επίδικου πλοίου. Καταχώρησαν και μονομερή αίτηση, με την οποία αξίωναν την έκδοση Διατάγματος με το οποίο να διατάσσεται η άμεση σύλληψη του πλοίου και η διατήρηση του πλοίου εντός της δικαιοδοσίας της Κύπρου, προς υποβοήθηση της Ελληνικής Αγωγής.
Το Ανώτατο είπε στην απόφαση του ότι με την πρωτόδικη Απόφαση κρίθηκε ότι η Αγωγή Ναυτοδικείου είναι επικουρική της αγωγής που οι Ενάγοντες καταχώρησαν στην Ελλάδα εναντίον της Rexel και ότι με βάση το Άρθρο 35 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη Διεθνή Δικαιοδοσία, την Αναγνώριση και την Εκτέλεση Αποφάσεων σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις ήταν δυνατή η έκδοση Εντάλματος Σύλληψης του πλοίου προς υποβοήθηση της Ελληνικής Αγωγής.
Είπε ότι το ζήτημα που εγείρεται είναι αν η έκδοση του διατάγματος σύλληψης συνιστά υποβοήθηση του Ελληνικού Δικαστηρίου για τους σκοπούς του Άρθρου 35 του Κανονισμού. «Όπως προέκυψε, στην προκείμενη περίπτωση το Ελληνικό Δικαστήριο, το οποίο είχε τη δυνατότητα να εκδώσει ανάλογο διάταγμα με αυτό που εκδόθηκε από το Κυπριακό Δικαστήριο, το εξέδωσε αρχικά ενώ στη συνέχεια έκρινε σκόπιμο να το ακυρώσει», αναφέρεται στην απόφαση. Υπό αυτά τα δεδομένα, προστίθεται, δεν είναι αντιληπτό πώς η έκδοση του Διατάγματος Σύλληψης υποβοηθά τις ελληνικές διαδικασίες στο πλαίσιο της Ελληνικής Αγωγής και το Ελληνικό Δικαστήριο.
Είναι προφανές ότι, όπως είναι διατυπωμένη η πραγματοπαγής Αγωγή (in rem) που καταχωρήθηκε ενώπιον του Κυπριακού Ναυτοδικείου, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση στήριξης για την έκδοση Διατάγματος Σύλληψης του Πλοίου προς υποβοήθηση και επικουρικά αλλοδαπής δικαστικής διαδικασίας, ήτοι της Ελληνικής Αγωγής, πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις