Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Το MIS-C περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Π.Ο.Υ τον Μάιο του 2020. Το συγκεκριμένο σύνδρομο, είχε κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας αλλά το τι συμβαίνει με αυτό εν μέσω της επικρατούσας μετάλλαξης Όμικρον είναι ακόμα ασαφές.
Και ενώ από την αρχή της πανδημίας έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό, ισχυροποιείται το δεδομένο πως υπό προϋποθέσεις, τα πιο ευάλωτα παιδιά (ανοσοκατεσταλμένα, παχύσαρκα, με διαβήτη κ.α) γίνονται και πιο ευάλωτα στην εμφάνιση του MIS-C.
Την κινητικότητα που εμφανίζουν τα παιδιά στην εκδήλωση του συνδρόμου MIS-C μας επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Παίδων Πεντέλης, Κωνσταντίνος Παπαντζίμας. Όπως μας είπε ο ίδιος: «από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε δει αρκετά παιδιά στο νοσοκομείο μας τα οποία εμφάνισαν MIS-C. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 6 ως 12 ετών. Σε αρκετές περιπτώσεις, το MIS-C χτυπάει στην καρδιά ενώ βλέπουμε επίσης να ανεβαίνουν τα λευκά αιμοσφαίρια και διάφοροι δείκτες των λοιμώξεων. Από τα παιδιά που έχουμε δει από τις αρχές της πανδημίας, αρκετά εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα αλλά και εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Αν έχουμε τουλάχιστον δύο από τις περιγραφόμενες αντιδράσεις θεωρούμε πως έχουμε να κάνουμε με MIS-C.
Υπάρχουν πάντως φάρμακα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Ανάλογα με την περίπτωση χορηγούμε κορτιζόνη και Γ-σφαιρίνη (σ.σ χρησιμοποιείται στην αναπλήρωση αντισωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές ανοσοανεπάρκειας), ενώ μπορεί να χορηγήσουμε και ηπαρίνη. Σε πολλές επίσης περιπτώσεις, τα παιδιά που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο, χρειάστηκε να παρακολουθηθούν ή και παρακολουθούνται τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση του συνδρόμου».
Ο κος Παπαντζίμας τονίζει πως ο κορονοϊός που «δίνει» πια ολοένα και περισσότερα κρούσματα πια στα παιδιά, απαιτεί την θωράκιση και ενδυνάμωση των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας και κάνει ακόμα πιο απαραίτητη την επιστροφή του Παίδων Πεντέλης στην πλήρη λειτουργία του ως παιδιατρικό νοσοκομείο (σ.σ αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να έχει δηλώσει πως θα επανέλθει στην πλήρη λειτουργία του στις 25 Φεβρουαρίου).
«Έχουμε δει 8 παιδιά με σίγουρα επιβεβαιωμένο MIS-C σε διάστημα 1 ½ χρονου» μας λέει και ο Γαβριήλ Δημήτριου διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Το τελευταίο παιδί με αυτό το σύνδρομο το νοσηλέψαμε τουλάχιστον για μια εβδομάδα και έφυγε πριν από λίγες μόλις ημέρες. Το MIS-C για να εκδηλωθεί χρειάζεται να περάσουν 2 έως 6 εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορονοϊό. Το αγόρι είναι 15 ετών και εμφάνισε κοιλιακό άλγος, εξάνθημα και παρατεταμένο πυρετό. Το MIS-C δίνει ακόμα ευρήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, ενίοτε οίδημα στα χέρια και στα πόδια ενώ σε αρκετά παιδιά σκάνε τα χείλη τους. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα προσομοιάζουν πολύ με αυτά του συνδρόμου Καβασάκι. Τέσσερα από τα οκτώ παιδιά που είδαμε εδώ, μπήκαν στη ΜΕΘ με μυοκαρδίτιδα αλλά και υπόταση. Σε κάποιες περιπτώσεις το MIS-C κάνει και ανευρύσματα στεφανιαιών αγγείων. Συνολικά μιλώντας, το 40% περίπου των παιδιών που θα χτυπηθεί από το MIS-C εμφανίζει μυοκαρδίτιδα».
Τι συμβαίνει με το MIS-C εν μέσω επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον και η θωράκιση που δίνει το εμβόλιο
Μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας λέει πως ενώ τόσο το σύνδρομο MIS-C, όσο και το long covid είναι σπάνια, την ίδια στιγμή….«όσα περισσότερα κρούσματα έχουμε, όπως τώρα, λόγω Όμικρον και μεγάλης διασποράς, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάθουν MIS-C περισσότερα παιδιά. Τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, όμως υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται τώρα στα νοσοκομεία και ανάμεσα τους και παιδιά που έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδες λόγω MIS-C». Σύμφωνα με τον κο Νταλούκα το εμβόλιο στα παιδιά μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να εμφανίσουν MIS-C.
Ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έχει την ίδια άποψη με τον κο Νταλούκα όσον αφορά τη θωράκιση του παιδικού οργανισμού απέναντι στο MIS-C. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Από ενός έως πέντε ετών τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από το να πάθουν κάτι από τον κορονοϊό, αν πάθουν όμως, αυτό το κάτι θα είναι το MIS-C ή το long covid και εδώ τα πράγματα μπορούν να γίνουν άσχημα. Το έχουμε δει και με την ανεμοβλογιά που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες. Άρα: μεταξύ του ιού και του εμβολίου πρέπει να πάμε με το εμβόλιο».
Παρόμοια εικόνα μας έδωσε και ο Παναγής Γαλατσιάτος, καθηγητής πνευμονολογίας και επικεφαλής της μονάδας Covid 19 του νοσοκομείου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Όπως μας είπε ο ίδιος: «τα εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών δεν φαίνεται να αναπτύσσουν MIS-C, αν κολλήσουν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο».
Πηγή: newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις