ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υφ. Τουρισμού: Έλαβε αισιόδοξα μηνύματα από Ρωσία για Κύπρο

Υφ. Τουρισμού: Έλαβε αισιόδοξα μηνύματα από Ρωσία για Κύπρο

Αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο από Ρώσους οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι έλαβε από τη Μόσχα ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ο κ. Περδίος βρίσκεται στη Μόσχα για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες για συναντήσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ είχε νωρίτερα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα για συναντήσεις με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες.

«Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στη ρωσική αγορά για τα ταξίδια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για την Κύπρο, φιγουράραμε στις κορυφαίες προτιμήσεις της αγοράς ανέκαθεν, αλλά και ειδικά εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο κ. Περδίος στο ΚΥΠΕ από τη Μόσχα.

Η πρώτη επίσκεψη έγινε προκειμένου να ενημερωθούν οι οργανωτές ταξιδίων και οι αεροπορικές εταιρείες για το νέο πρωτόκολλο, καθώς και για το έκτακτο σχέδιο κινήτρων του Υφυπουργείου, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήδη από τη Ρωσία ξεκίνησαν οι αφίξεις - αφού κάποιοι ξενοδόχοι μάς είχαν ενημέρωσαν ότι δεν είχαν ποτέ αφίξεις από τη Ρωσία αυτή την περίοδο- και αυτό θεωρώ σχετίζεται άμεσα με το τελευταίο ταξίδι μας», πρόσθεσε.

Αίτημα για ναυλωμένες πτήσεις και αύξηση πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια

Στη νέα επίσκεψη ο Υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών και την επικεφαλής της αρμόδιας αρχής Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να τους μεταφέρει το αίτημα όπως επιτραπούν οι ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο, οι οποίες έχουν σταματήσει κατά τη διάρκεια πανδημίας, αλλά και τη διενέργεια περισσότερων πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Αυτά τα κωλύματα υπήρχαν και πέρσι και θέλαμε με κατ’ ιδίαν ενημερώσεις να ζητήσουμε όπως επανεξετάσουν αυτά τα δύο ζητήματα και εμείς ενημερώσαμε για τις δικές μας κινήσεις για διευκόλυνση των ταξιδίων», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας πως στα επιχειρήματά της Κύπρου, περιλαμβάνεται η έγκριση των εμβολίων sputnik και sputnik light και διευκολύνσεις όπως η δωρεάν καραντίνα για όσους τουρίστες νοσήσουν στην Κύπρο.

Σε ερώτηση για την ανταπόκριση που έλαβε στα κυπριακά αιτήματα, ο κ. Περδίος είπε πως οι συνομιλητές του δεν έχουν φανερώσει τις σκέψεις τους ακόμη, «αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι κάτι που θα τους προβληματίσει διότι άκουσαν διά ζώσης τι κάναμε εμείς για να τους διευκολύνουμε και πώς παρέχουμε ασφάλεια στους ταξιδιώτες».

Εξήγησε ότι, όπως ισχύει και στην Κύπρο, οι ρωσικές αρχές έχουν εξειδικευμένη επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η Κύπρος διαθέτει αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερινούπολη, Σαμάρα, Κρασνοντάρ, Καζάν, Περμ, Νόβογκοροντ, Νοβοσιμπίρσκ, Ροστόφ, Ούφα, Καλίνινγκραντ, Ομσκ, Βόλγκοκραντ, Βορονέζ, Τιουμέν και Μινεραρίγιε Βότι.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι διεισδύσαμε σε περιφερειακές πόλεις, θέλουμε να κάνουμε ακόμη ένα βήμα και να επιτραπούν περισσότερες πτήσεις την εβδομάδα από τα περιφερειακά αεροδρόμια για κάθε αεροπορική εταιρεία», είπε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας πως αν ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα, αυτό θα αυξήσει τις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία πέραν του περίπου μισού εκατομμυρίου που ήταν πέρσι.

«θα μιλάμε για αριθμούς πέραν του 2021, με βάση την κατάσταση όμως που έχουμε σήμερα», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος είπε πως ο άλλος λόγος της νέας επίσκεψης στην ρωσική πρωτεύουσα ήταν ενόψει κάποιων εκθέσεων που αρχίζουν στην Ρωσία από τον ερχόμενο μήνα, αλλά και ενόψει της έναρξης των προγραμματισμών των διακοπών από τον κόσμο.

«Είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να φιγουράρει στις επιλογές των ταξιδιωτών από τη Ρωσία, στα ΜΜΕ και στις αεροπορικές εταιρείες», πριν ξεκινήσει η προώθηση και από άλλες χώρες συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Περδίος είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έκλεισε νέο ραντεβού και με τους δύο φορείς τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Καλύτερη η εικόνα από το 2021

Ερωτηθείς σχετικά με την ευρύτερη εικόνα για το 2022, με δεδομένο ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε σχέση με την πραγματοποίηση ταξιδιών, ο κ. Περδίος παρατήρησε πως έπειτα από την πραγματοποίηση ταξιδιών σε 20 χώρες, περιλαμβανομένων και των βασικών αγορών της Κύπρου, φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή κλίματος φέτος, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι ξέρουμε πώς δουλεύει ένας προορισμός όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, τον υψηλό εμβολιασμό σε πολλές χώρες, αλλά και την αλλαγή της ψυχολογίας του κόσμου.

Επεσήμανε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία του Google, οι αναζητήσεις για την Κύπρο είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

«Αυτό δείχνει και τη διάθεση για ταξίδι και πιστεύω ότι επειδή ενημερώσαμε εγκαίρως για το νέο πρωτόκολλο και τα κίνητρα, θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα από το 2021 με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας σήμερα».

Σημείωσε όμως ότι καθαρότερη εικόνα θα υπάρχει περί τα τέλη Μαρτίου οπότε και πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν. «Το δεδομένο είναι ότι η ζήτηση είναι ψηλή όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για το ταξίδι γενικότερα», συμπλήρωσε.

Βραχυπρόθεσμες λύσεις για τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας

Ερωτηθείς για τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας, οι οποίες καταγράφονται στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Περδίος είπε πως το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, για να προσθέσει ωστόσο ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις μέχρι την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι Τ/κ που έκαναν αίτηση για εξεύρεση εργασίας μέσω συντεχνιών στις ελεύθερες περιοχές και ειδικά αυτοί που διαμένουν πλησίον των οδοφραγμάτων, καθώς και οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο με την παραχώρηση εργασίας σε διάφορες θέσεις.

«Θα ήταν ανησυχητικό για μας μετά από τόσες προσπάθειες για να πείσουμε τουρίστες να ταξιδέψουν στην Κύπρο, να υποφέρουμε σε επίπεδο υπηρεσιών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top