Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διαχείριση του αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί, ενόψει και της πρότασης που αναμένεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, αναμένεται να έχει ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου.
Ο κ. Οδυσσέως, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η στασιμότητα του θέματος επιδεινώνει τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι, το οποίο – όπως είπε - δεν αξιοποιείται με το σωστό τρόπο, ώστε να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.
Κάλεσε τον Υπουργό, εκτός από το θέμα του λιμανιού του Λατσιού, να συζητήσει και τα θέματα του δρόμου Πάφου – Πόλης, τη σύνδεση της Πόλης Χρυσοχούς με τα αεροδρόμια Πάφου Λάρνακας και το αίτημα για συνέχιση του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου από τη διασταύρωση των δρόμων προς Δρούσεια και προς Πόλη και Λατσί, μέχρι την είσοδο της Πόλης.
Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αλιευτικού καταφυγίου του Λατσιού, τη δημιουργία προβλήτας, την αξιοποίηση του λιμανιού για την προώθηση και ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, ο κ. Οδυσσέως κάλεσε τον Υπουργό πριν την οριστικοποίηση της πρότασης που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να δοθούν οδηγίες στον μελετητή στη μελέτη που ετοιμάζει να συμπεριλάβει και το αίτημα του Δήμου για τη δημιουργία προβλήτας, ώστε να είναι εφικτή η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι.
Επανέλαβε πως το λιμάνι του Λατσιού είναι πολύ σημαντικός και ζωτικός χώρος για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και αναγνωρίζεται από όλους ότι για το θέμα αυτό έχει παρατηρηθεί μια απαράδεκτη στασιμότητα από το 2007, με αποτέλεσμα το λιμάνι να παρουσιάζει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων και να μην αξιοποιείται με το σωστό τρόπο, όπως είπε.
Η θέση μας αναφορικά με το μέλλον και το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δήμου που είναι - όπως είπε - να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες μεταξύ των οποίων και η επέκταση του βόρειου κυματοθραύστη, ώστε να δημιουργηθεί η προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, κάτι που η Τοπική Αρχή θεωρεί εφικτό και τεχνικά και οικονομικά, αφού το κόστος σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις θα είναι πολύ μικρότερο και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις €300,000 - €400,000.
Αίτημα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής είναι επίσης, συνέχισε, όπως το λιμάνι του Λατσιού αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και προώθηση του ναυτικού τουρισμού ως αντιστάθμισμα της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, λόγω του κακού οδικού δικτύου και της ανεπαρκούς οδικής σύνδεσης με τα αεροδρόμια και τις άλλες πόλεις της Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά το χερσαίο χώρο και τις αποθήκες, είπε πως ο Δήμος διεκδικεί την αποκλειστικότητα στη διαχείρισή τους αφού έχει συμβάλει οικονομικά στη διαμόρφωσή του χερσαίου χώρου και είχε την υποχρέωση να τον συντηρεί και να τον καθαρίζει, και να χρεώνεται με ψηλά ποσά για την ηλεκτροδότησή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις