Για την εφαρμογή του μέτρου test to stay στην δημόσια υπηρεσία, για την τηλεργασία και την αποτελεσματικότητα της, μίλησε ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Ο κ. Στρατής ανέφερε πως έχουν ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα από το Υπουργείο Υγείας και πως χθες διάβασαν και οι ίδιοι την απόφαση για εφαρμογή του test to stay στην δημόσια υπηρεσία. Ακόμα στο Υπουργείο δεν έχουν καταλήξει που θα εφαρμοστεί ακριβώς το μέτρο, σε πιο εύρος κλπ, οπότε οπωσδήποτε θα υπάρχει διαβούλευση με τις συντεχνίες, πριν να παρθούν οριστικές αποφάσεις, πρόσθεσε. «Προς το παρόν γίνονται σκέψεις για τα νοσοκομεία στον τομέα της υγείας. Οπότε θα περιμένουμε από το Υπουργείο να καταλήξουν κάπου και να τα συζητήσουμε», δήλωσε συγκεκριμένα.
«Πιθανόν να είναι περιορισμένο το test to stay, δεν θέλω να προκαταλάβω πράγματα και καταστάσεις, αλλά θα δούμε την τεκμηρίωση που υπάρχει, την αναγκαιότητα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα πούμε και εμείς στις θέσεις μας όταν το Υπουργείο καταλήξει κάπου συγκεκριμένα» ανέφερε.
Σχετικά με το κλίμα στην δημόσια υπηρεσία σε συνθήκες πανδημίας, απάντησε πως υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας, ότι με την όμικρον και την μείωση νοσηλειών πάμε προς το καλύτερο, προς την κανονικότητα και πως υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας.
Για την τηλεργασία απάντησε πως αυτή λειτούργησε με επιτυχία για αυτό «ζητάμε την θεσμοθέτηση της, όχι μόνο για την πανδημία αλλά γενικότερα». Πρέπει να βαδίζουμε προς τον εκσυγχρονισμό, τόνισε. Αν μας άφησε κάτι καλό η πανδημία είναι η αναγκαιότητα, όπως το έχουμε αντιληφθεί για το θέμα των τεχνολογικών αναβαθμίσεων. Εξήγησε πως ορισμένες υπηρεσίες λειτούργησαν πολύ καλά για αυτό θα ζητήσουν η τηλεργασία να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το αν φύγουμε από την πανδημία η όχι.
«Το 80% των ελεγκτικών γραφείων εργάζεται από σπίτι και με επιτυχία. Δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί σε κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου να εφαρμοστεί. Ασφαλώς όχι σε όλες», συμπλήρωσε.
Η τηλεργασία μπορεί να δουλέψει και μόνιμα ειδικά στους οικονομικούς κλάδους, στο γενικό λογιστήριο, στο τμήμα φορολογίας και στη στατιστική υπηρεσία. Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες, και μάλιστα είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία και λειτουργούσαν πράγματι ικανοποιητικά. «Εκείνο που πρέπει να φροντίσουμε είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης», τόνισε.
Για το έντονο πρόβλημα όπου η δημόσια υπηρεσία δεν απαντά τα τηλέφωνα στον πολίτη, τόνισε «Εμείς ως ΠΑΣΥΔΥ έχουμε θέσει έντονα ότι πρέπει να απαντά γενικά η δημόσια υπηρεσία στον πολίτη, είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά, είτε διαφορετικά. Είναι ευθύνη της διοίκησης να καθορίσει τους τρόπους, ο κάθε διευθυντής πρέπει να βρει τον τρόπο να απαντώνται αυτά τα τηλέφωνα. Πρέπει να γίνουν οι σωστές διαδικασίες», δήλωσε.
Έπειτα, ανέφερε πως υπάρχει μια επιφύλαξη γενικότερα στις αλλαγές, και πως το αντιλαμβάνεται και είναι κατανοητό, αλλά εξήγησε πως αφού υπάρχουν κλάδοι που δουλεύουν με επιτυχία, όπως τα ελεγκτικά γραφεία, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στις αξιολογήσεις ούτε στην απόδοση των υπαλλήλων.
Κάποια πράγματα δεν είναι κακό να τα υιοθετήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε.
«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, στις προκλήσεις και στην εποχή μας», σημείωσε, καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις