ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι η πτώση των κρουσμάτων οφείλεται στη μείωση των τεστ - Οι θάνατοι αυξάνονται

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι η πτώση των κρουσμάτων οφείλεται στη μείωση των τεστ - Οι θάνατοι αυξάνονται

Την ώρα που στην Ευρώπη τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πτώση στα αναφερόμενα κρούσματα πιθανώς να οφείλεται στα μειωμένα ποσοστά των τεστ για την Covid-19, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται. Από την άλλη, ρεκόρ κρουσμάτων σημειώνεται αυτές τις μέρες στη Νότια και Ανατολική Ασία. Μαλαισία, Βιετνάμ, Νότια Κορέα και Ταϋλάνδη σημειώνουν ημερήσια ρεκόρ σε κρούσματα.

"Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, νομίζω, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων", είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, όπως αναφέρθηκε σε εμάς, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση", ανέφερε.

Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και των γρήγορων τεστ αντιγόνου, καθώς οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από την παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη.

Αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη χαλάρωση των περιορισμών για την Covid-19 τις ερχόμενες εβδομάδες, εάν ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να μειώνεται. Δεν είναι τώρα η ώρα για τις χώρες να αλλάξουν τις απαιτήσεις απομόνωσης για τους ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί στα γρήγορα τεστ αντιγόνου ή τα μοριακά τεστ (PCR), πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Στις χώρες που αναμένεται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς το επόμενο διάστημα συγκαταλέγεται η Γερμανία. Τόσο το ομοσπονδιακό κράτος, όσο και τα κρατίδια αποφάσισαν τη σταδιακή άρση των μέτρων σε δύο φάσεις, στις 4 και 20 Μαρτίου. Σταδιακά καταργούνται οι περιορισμοί πρόσβασης στο λιανικό εμπόριο και στις ιδιωτικές συναθροίσεις για τους ανεμβολίαστους. Παραμένει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Από τις 20 Μαρτίου όλα τα "εκτεταμένα" μέτρα προστασίας αναμένεται να καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία σημειώνεται σημαντική μείωση των νοσηλειών. Την τελευταία εβδομάδα οι ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε θαλάμους νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 16% και ειδικότερα στις ΜΕΘ η μείωση αγγίζει το 26%. Τα νοσοκομεία "αδειάζουν" με ταχύτερους ρυθμούς στον ιταλικό βορρά, ενώ στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της χώρας ο ιός "υποχωρεί" πιο αργά. παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του κόσμου, στη Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα σημειώνουν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Στη Μαλαισία σημειώθηκαν 27.831 κρούσματα την Τετάρτη, αριθμός άνευ προηγουμένου και υπέκυψαν 21 ασθενείς. Στη χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 79,8% του πληθυσμού, ενώ το 41,7% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Στο Βιετνάμ σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων για τρίτη συναπτή μέρα, με 34.737 κρούσματα για την Τετάρτη. Ταυτόχρονα σημειώθηκαν 66 νέοι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, που παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το όριο των ενενήντα χιλιάδων, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 93.135 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 36 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,44%. Το 87,2% των περίπου 52 εκατ. πολιτών της Νότιας Κορέας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μέχρι σήμερα, ενώ το 58,3% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Στην Ταϊλάνδη, σημειώθηκαν 16.462 κρούσματα - ο υψηλότερος αριθμός από τον Αύγουστο, ενώ υπέκυψαν 27 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που ανακοινώθηκε από την 29η Αυγούστου 2021. Το 70,9% του πληθυσμού του βασιλείου (σχεδόν 70 εκατομμύρια) έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, ενώ το 26,4% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των Αμερικανών 65 ετών και άνω που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 παραμένει χαμηλότερο από αυτά πολλών άλλων χωρών και οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός κατά "απίστευτα υψηλή" αναλογία, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό The Atlantic.

Μέχρι στιγμής το 2022, τα τρία τέταρτα των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ήταν 65 ετών και άνω. Το 93% των ασθενών που υπέκυψαν ήταν άνω των 50 ετών, προσθέτει το περιοδικό, επικαλούμενο δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι ΗΠΑ όχι μόνο έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων, αλλά και πιο πλημμελή κάλυψη υγείας για αυτή την ηλικιακή κατηγορία, τονίζει το περιοδικό. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 96% των πολιτών άνω των 65, ενώ στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 88,5%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top