Η ασφάλεια στην Ευρώπη, η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, το Κυπριακό και η ανατολική Μεσόγειος, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία είναι μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητήσουν στη σημερινή συνάντηση, στη Μόσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε εκτενή του ανακοίνωση για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Η ρωσική διπλωματία επισημαίνει επίσης ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα “συνηχούν”. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, δια ζώσης συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Λαβρόφ από το 2019, ενώ κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, που αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 11.00 ώρα Κύπρου, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021.
Μεταξύ άλλων, το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρωσίας συνεχίζουν και φέτος τη διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως συμβολική υπενθύμιση «των 200 ετών από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του οποίου έπαιξε η Ρωσία».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ απαριθμεί μια σειρά πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να αναδειχθούν «οι φωτεινές σελίδες της κοινής μας ιστορίας» και υπογραμμίζει: «Η νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-29 επέτρεψε να συμπεριληφθεί στη συνθήκη ειρήνης της Αδριανούπολης το 1829 το άρθρο για την παραχώρηση από την οθωμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα καθεστώς αυτονομίας. Η Ρωσία ήταν το πρώτο κράτος, που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία. Στις 5/17 Σεπτεμβρίου 1828 ο Έλληνας στην καταγωγή διπλωματικός απεσταλμένος της Ρωσίας Μ.Ν.Βούλγαρης ενεχείρισε τη συστατική επιστολή των διαπιστευτηρίων του στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας (1828-1831) και πρώην επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1816-1822) Ιωάννη Καποδίστρια. Το γεγονός αυτό σήμανε την καθιέρωση των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες αριθμούν ήδη 194 χρόνια».
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις