Κάθε φορά που ο 81 ετών Μπιλ ή η 80χρονη γυναίκα του Ντόροθι ανοίγουν την πόρτα του ψυγείου, τον φούρνο ή το κουτί με τα χάπια στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο, μικροσκοπικοί αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις τους και τις περνούν σε ένα ψηφιακό ημερολόγιο, που μπορεί κάποιος να το τσεκάρει μέσα από το smartphone του, οποιαδήποτε ώρα θέλει.
Αυτό το σύστημα καταγραφής των κινήσεων δίνει την ευκαιρία στα παιδιά τους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις στους κοντινούς ανθρώπους να ρίχνουν μια ματιά εξ’ αποστάσεως στο τι κάνουν οι ηλικιωμένοι γονείς τους. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα αν καταγραφεί κάποια διακοπή της καθημερινής ρουτίνας.
ADVERTISING«Προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια στους ανθρώπους ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι εντάξει, χωρίς να εισβάλλουν πολύ στη ζωή τους. Δεν υπάρχουν καθόλου βίντεο κάμερες ή τέτοιου είδους παρακολούθηση» εξηγεί ο Ντέιβιντ Γκλίκμαν, υπεύθυνος λειτουργίας της καινοτομίας.
Οι αισθητήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε μια σειρά συσκευές και χώρους, όπως για παράδειγμα ένα κουτί με χάπια, για να ελέγχουν ότι παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους. Η τεχνολογία είναι φτηνή και καταγράφει όταν ένα αντικείμενο μεταφερθεί ήταν γίνει χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Τίθενται όμως σοβαρά ζητήματα ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας.
«Οι αισθητήρες επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να είναι ανεξάρτητοι στο σπίτι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν όμως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής» επισήμανε η καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Κρίστιν Ρίτσι.
Ο αριθμός των ηλικιωμένων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και οι αποκλειστικές νοσοκόμες δεν επαρκούν ή είναι ακριβή λύση. Ίσως η συγκεκριμένη τεχνολογία δώσει τη λύση στο ζήτημα και επιτρέψει στους ηλικιωμένους να έχουν μια καλύτερη ζωή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις