ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: Θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον στις νέες γενιές

Αβέρωφ: Θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον στις νέες γενιές

Χαιρετισμό στη συζήτηση με θέμα «οι προοπτικές και το μέλλον του κυπριακού οινοπαραγωγικού κλάδου» απεύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Φίλες και φίλοι

Ο Αθήναιος, ένας μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας, μετέφερε με τους εξής στίχους του την αγάπη των Κυπρίων για το κρασί, μιλώντας προς τον Μενέλαο τον σύζυγο της ωραίας Ελένης:

«Το κρασί Μενέλαε, οι θεοί το έκαμαν άριστο. Από τους θνητούς ανθρώπους να διώξει τις σκοτούρες. Ο ποιητής των Κυπρίων το λέει αυτό».

Οι αποδείξεις της πανάρχαιας σχέσης της χώρας μας με την παραγωγή κρασιού, είναι εκεί και μας κάνουν περήφανους. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει άλλωστε κάποιος, ότι τα κρασοχώρια της Κύπρου, είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως και οι κυπριακές ποικιλίες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του οινικού τομέα. Το ξυνιστέρι, η μωροκανέλλα, η πρωμάρα, το μαραθεύτικο, το γιαννούδι, το μαύρο και οι υπόλοιπες ποικιλίες είναι αυτές στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε για να πετύχουμε το επόμενο βήμα.

Και για αυτό πρέπει όλοι να εργαστούμε με πράξεις. Όπως πράξη έκανε αυτή η κυβέρνηση τη στήριξή της στον οινοποιητικό τομέα και τώρα εν μέσω πανδημίας, οπότε και τέθηκαν δυο σχέδια σε εφαρμογή. Το σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση των οινοποιείων όσο και το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του κυπριακού οίνου. Ενισχύσεις που είναι σημαντικές σε μία δύσκολη περίοδο και για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Φίλες και φίλοι

Η στήριξη της πολιτείας προς τους οινοπαραγωγούς είναι διαρκής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε παραχωρήσει, από το 2014, χορηγίες ύψους €12,5 εκατομμυρίων, προς όφελος 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2021 έγινε η νέα προκήρυξη του σχεδίου χορηγιών για ενθάρρυνση των επενδύσεων στην οινοβιομηχανία, με εγκρίσεις ύψους €2,1εκατομμυρίων, σε 27 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Πιστεύω στις δυνατότητες μας ως λαός σημαίνει ότι πιστεύω και στον Κύπριο οινοπαραγωγό. Και πιστεύω βαθιά στο θετικό πρόσημο που μπορεί το κρασί να συνεισφέρει στην οικονομία και στο ΑΕΠ μέσα από την εξαγωγική του δυνατότητα του, όπως και την εξαγωγική δυνατότητα όλων των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.

Γι’ αυτό και είμαι εδώ. Θέλουμε το κυπριακό κρασί να στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δίπλα στα κρασιά μεγαλύτερων χωρών στις αγορές του εξωτερικού. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η αύξηση της εξαγωγιμότητας του προϊόντος σε παράλληλη πορεία με την εγχώρια κατανάλωση. Γι’ αυτό και είναι εξόχως σημαντική η δημιουργία οινικής ταυτότητας του κυπριακού κρασιού. Δίνοντας το απαραίτητο βάρος στο branding, κάτι που ισχύει καθολικά για τον πρωτογενή τομέα, κάτι που το έχω τονίσει δημόσια πολλές φορές.

Μέσα από το κατάλληλο branding και την ακόμη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του κρασιού, θα δώσουμε ώθηση στην προώθησή του σε διεθνείς αγοραστές.

Φίλες και φίλοι

Όλοι συμφωνούμε ότι το κυπριακό κρασί μπορεί να σταθεί πλέον αντάξια μεταξύ των κρασιών άλλων χωρών με παράδοση και να τα ανταγωνιστεί.

Απομένει να δώσουμε την ευκαιρία στους ξένους να γνωρίσουν την οινική Κύπρο. Και αυτός είναι ακόμη ένας τομέας στον οποίο πρέπει εμείς ως πολιτεία να δώσουμε όλα τα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Μιλώ για ένα παγκόσμιο ρεύμα, διαρκώς αναπτυσσόμενο, όπως είναι ο οινοτουρισμός στα πλαίσια του γαστρονομικού τουρισμού.

Είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τουριστικά τμήματα, ένα τρένο της οικονομίας στο οποίο πρέπει να επιβιβαστούμε όλοι. Τα δεδοµένα που έχουµε ενώπιόν µας, οι προγραµµατισµένες δράσεις και οι προβλέψεις µας, συνηγορούν ότι έχουμε ενώπιόν μας καλύτερες µέρες όσο αφορά και την οινοποιητική παραγωγή στον τόπο μας.

Αισιοδοξώ ότι µε τη σταδιακή αλλαγή του µοντέλου της οικονοµίας σε πράσινο και κυκλικό, θα µπορέσουµε να συµβάλλουµε και στην αναστροφή της κλιµατικής αλλαγής που ήδη πλήττει τον τόπο μας και κατ’ επέκταση τον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα θα μπορέσουμε να προσφέρουµε ένα πιο βιώσιµο περιβάλλον στις νέες γενιές αλλά και να προσδώσουµε µεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις µας, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές τους.

Περιμένουμε και τη δική σας συνεισφορά για το πως μπορούμε όλοι μαζί να αποδώσουμε στο κυπριακό κρασί τα εύσημα και την εμπέδωση στη διεθνή αγορά, όπως του αξίζει.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top