Εντείνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία για τις σοβαρές επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία αλλά ενδεχομένως και σε πολιτικό επίπεδο, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και το ντόμινο ανατιμήσεων που προκαλεί, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό ρωσικών πτήσεων και των άλλων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυπριακή οικονομία.
Σε πολιτικό επίπεδο οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με τις καιροσκοπικές πρακτικές της Τουρκίας, η οποία ουσιααστικά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται από τον αεροπορικό αποκλεισμό που επέβαλε η ΕΕ σε ρωσικά αεροπλάνα. Η μεγαλύτερη ανησυχία της Λευκωσίας έχει να κάνει με τυχόν προσπάθεια της Αγκυρας και των αρχών στα κατεχόμενα, να στρέψουν ρωσικές πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στην πολιτική ηγεσία τις συνθήκες υπό τις οποίες η Κύπρος συναίνεσε στον αεροπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πολιτικό περιβάλλον ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση από πλευράς Λευκωσίας. Εξήγησε επίσης την επιφύλαξη που κατέθεσε η Λευκωσία, λόγω ακριβώς της ανησυχίας για τις τουρκικές προθέσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Πρόεδρος στους πολιτικούς αρχηγούς, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθάρισε στους εταίρους ότι συναινεί στο κλείσιμο των αεροδρομίων της για ρωσικά αεροπλάνα αλλά θα ζητήσει εξαίρεση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν το πράξει. Πέραν τούτου, ανησυχία προκαλεί τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση και να δεχθεί πτήσεις από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο Τύπου, διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό έμμεση αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους και δη από τη Ρωσία.
Κασουλίδης ενημερώνει Βρυξέλλες
Το θέμα των τουρκικών μεθοδεύσεων σε ό,τι αφορά τις ρωσικές πτήσεις αναμένεται να εγερθεί από τον Ιωάννη Κασουλίδη στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συνέλθει σήμερα στις Βρυξέλλες. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου θα υπάρξει άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή του του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ελίζαμπεθ Τρας, της υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι καθώς και του γ.γ. ΝΑΤΟ Γιανς Στόλτενμπεργκ, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρέμβει και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντίμιτρο Κούλεμπα.
Κλειδί η διάρκεια
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, διάχυτη είναι η ανησυχία ιδιαίτερα εάν η ρωσική εισβολή και οι εχθροπραξίες διαρκέσουν σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι επί του παρόντος η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αλλά κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει τη ζημιά που θα προκληθεί σε βάθος χρόνου τόσο από τον πόλεμο όσο και από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τόσο στον τουρισμό όσο όμως και στις χρηματοοικονομικές και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες, και τη βιομηχανία των ακινήτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τους αρμόδιους υπουργούς για να ενημερωθούν πλήρως για τις επιπτώσεις του πολέμου στην κυπριακή οικονομία. Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει με επιστολή ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία είχε συγκληθεί για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Λόγω όμως των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις