ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθυστέρηση στο νομοθετικό πλαίσιο για άτομα με αναπηρίες - Συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Καθυστέρηση στο νομοθετικό πλαίσιο για άτομα με αναπηρίες - Συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, συζήτησε, σε σημερινή της συνεδρία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε ότι από το 2014 όταν ψηφιζόταν η νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα «είχαμε υπερτονίσει τότε την ανάγκη για δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία να συνάδει με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με να αναπηρίες».

«Εφτά χρόνια μετά από τη δέσμευση τότε της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες και ακόμα ουσιαστικά δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ως ΑΚΕΛ επαναλάβουμε τη θέση μας ότι οι ξεχωριστές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από την νομοθεσία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ούτε με διάσπαρτες νομοθεσίες. Απαιτείται η εκπόνηση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο να έχει αφετηρία τις ανάγκες που η κάθε αναπηρία δημιουργεί», σημείωσε.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε, επίσης, ότι συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή ακριβώς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό το σημείο και έχουν καταλήξει ομόφωνα ως Επιτροπή να ζητήσουν από την Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει μέσα από διάλογο με το Κίνημα των Αναπήρων, να εξετάσει αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Θα επανέλθουμε ως Επιτροπή αρχές του Μάη για να δούμε ακριβώς πού βρίσκεται η όλη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε την αποφασιστικότητα και της Επιτροπής να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στο να διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να στηρίζει και να υποστηρίζει τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εργασίας ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή η συζήτηση για το νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τα άτομα με αναπηρίες με στόχο να εφαρμοστεί πλήρως και στην Κύπρο ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες προνοεί.

«Είναι μια μεγάλη συζήτηση η οποία προνοεί στο τελικό της στάδιο ίσως τροποποιήσεις σε πολλές υπάρχουσες νομοθεσίες αλλά και δημιουργία νέων νομοθετικών πλαισίων. Επειδή θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να ληφθεί από την εκτελεστική εξουσία, καλέσαμε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία, να συζητήσει με τα αρμόδια Υπουργεία, στα οποία εντάσσονται νομοθεσίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες αλλά και με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, να ξεκινήσει ο διάλογος για αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «χαιρόμαστε γιατί ο εκπρόσωπος της Υπουργού Εργασίας ήταν θετικός στο να αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο αυτή την πρωτοβουλία».

«Θα αναμένουμε μέχρι τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες το τι η εκτελεστική εξουσία είναι διατεθειμένη να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση και αν δεν έχουμε ανταπόκριση από την εκτελεστική εξουσία, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας αλλά και του συντάγματος η Επιτροπή Εργασίας θεωρώ ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες για να βελτιώσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top