Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Εξαντλημένες προτάσεις τα ΜΟΕ, λέει η «προεδρία» στα κατεχόμενα

08.03.2022
18:03
Πολιτική

Τα ΜΟΕ που η ε/κ πλευρά «λανσάρει ως νέα πρωτοβουλία στις διεθνείς πλατφόρμες» δεν είναι τίποτε άλλο παρά παλιές εξαντλημένες προτάσεις που έτυχαν διαπραγμάτευσης πολλές φορές και κατέληξαν σε αποτυχία όπως οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, αναφέρει ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σημερινά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η ε/κ πλευρά είναι αυτή που απέρριψε όλα τα πακέτα ΜΟΕ, όπως και όλες τις περιεκτικές προτάσεις συμφωνίας που έγιναν στο παρελθόν εκ μέρους ή μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Φαίνεται ότι αυτή την φορά συνεχίζονται υπό τον μανδύα των ΜΟΕ οι πρωτοβουλίες που διεξάγει η ελληνοκυπριακή ηγεσία με σκοπό να θέσει υπό την ηγεμονία της τον τουρκοκυπριακό λαό και να διασφαλίσει πως θα προβεί σε υποχωρήσεις από τα κεκτημένα κυριαρχικά ίσα δικαιώματά του που υπάρχουν εξ αρχής».

Η «προεδρία» υποστηρίζει ότι η στάση της ε/κ ηγεσίας πλήττει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους που συνεχίζονται υπό την αιγίδα αντί να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη.

«Ενώ υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ότι τα μέτρα που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη θα εξασφαλίζουν όφελος και στις δύο πλευρές με σεβασμό στην ισότητα των δύο πλευρών, ότι δεν θα σημαίνουν ότι η μία από τις πλευρές θα ασκεί εξουσία και κυριαρχία πάνω στην άλλη όπως απαιτείται από την ισότητα και ότι θα μπορούν να γίνουν αποδεχτά και από τις δύο πλευρές, είναι απαράδεχτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει επί τάπητος με τον μανδύα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προτάσεις που θα σήμαιναν ότι παραγνωρίζει την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς με τον ισχυρισμό ότι είναι ο μοναδικός ηγεμόνας του νησιού και ο μοναδικός κυρίαρχος».

Η «προεδρία» εκφράζει επίσης την ετοιμότητά της να συζητήσει «πραγματικά ΜΟΕ» στη βάση των «κεκτημένων δικαιωμάτων» της τουρκοκυπριακής πλευράς και της «κοινή συναίνεσης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αν στόχος είναι πράγματι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης πρέπει να αξιολογηθεί εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, που περιέχει έναν μηχανισμό στον οποίο οι δύο πλευρές θα αποφασίζουν στην βάση της ισότητας για κάθε διαδικασία που αφορά τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν στα ανοικτά της Κύπρου.

Υποστηρίζεται ότι δεν θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, αλλά θα εξυπηρετήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της έλλειψης εμπιστοσύνης «λεγόμενα ΜΟΕ», όπως τα χαρακτηρίζει, που θα ωφελήσουν στην συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο και στην ενίσχυση του ισχυρισμού και της εντύπωσης ότι η ε/κ πλευρά είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού.

Αναφέρει ακόμη ότι η στέρηση δικαιωμάτων που εφαρμόζει επί δεκαετίες η ε/κ στην τ/κ πλευρά βάσει της κατοχής της το 1963 και οι απάνθρωποι περιορισμοί εξάλειψαν την εμπιστοσύνη του τουρκοκυπριακού λαού προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον απομάκρυναν από έναν πιθανό νέο πολιτικό συνεταιρισμό. «Αν η ε/κ πλευρά επιθυμεί να ακολουθήσει έναν νέο δρόμο και να κάνει βήματα προς την άρση της απομόνωσης πάνω από τον τ/κ λαό, όπως παρουσιάζεται στους διεθνείς παίκτες, μπορεί να το κάνει σεβόμενη την κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αίροντας μονομερώς τα απάνθρωπα εμπάργκο», υποστηρίζει περαιτέρω.

Η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση προς την κατεύθυνση σύστασης μηχανισμών συνεργασίας που θα εξασφαλίσουν όφελος και στις δύο πλευρές στη βάση της συναίνεσης και της ισότητας των δύο πλευρών και να προσθέσει νέα πράγματα σε όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο και να διευρύνει το πλαίσιό τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε άλλη ανακοίνωση η «προεδρία» επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την δήλωση ότι παρόμοια παρέμβαση με εκείνη της Ρωσίας στην Ουκρανία και παράνομη κατοχή υπάρχει και στην Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας.

Η «προεδρία» κάλεσε τις πλευρές, που επιδεικνύουν ευαισθησία στην κρίση στην Ουκρανία, αντιδρούν και προβαίνουν σε επικρίσεις, να μην παραμένουν σιωπηλές πλέον στην κατάσταση στην Κύπρο, όπου καταπατείται - όπως αναφέρει - το διεθνές δίκαιο εδώ και 59 χρόνια και οι Τουρκοκύπριοι καταδικάστηκαν να ζουν στερημένοι των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως ισχυρίζεται.

Υποστήριξε ότι η παρομοίωση που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «με σκοπό να συγκαλύψει την κατοχή της συνεταιρικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963 από τους ίδιους, κατέστησε αναγκαίο το να επισύρουμε για ακόμα μια φορά την προσοχή στα εγκλήματα που διέπραξε η ελληνοκυπριακή ηγεσία από το 1963 σε συνεργασία με την Ελλάδα».

Η παρομοίωση αυτή, συνέχισε, προσβάλλει τον τουρκικό στρατό και την Τουρκία, που - όπως υποστηρίζει - διασφάλισε την ασφάλεια της ζωής τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων και δημιούργησε περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στην Κύπρο, εκπληρώνοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.