ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρυμματίζεται η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, προειδοποίησε από τη Λευκωσία ο Σλοβένος Πρόεδρος

Θρυμματίζεται η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, προειδοποίησε από τη Λευκωσία ο Σλοβένος Πρόεδρος

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς κατά τους οποίους θρυμματίζεται η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά στην ‘Τελική Πράξη του Ελσίνκι’ το 1975 και στη Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη το 1990, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ, προσθέτοντας πως "η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι αρχές του ΟΗΕ, εάν δεν τις καλλιεργούμε με τη μέγιστη προσοχή και δεν αγωνιζόμαστε μαζί για την επιβολή τους".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του κ. Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για διπλωματική λύση της κρίσης, βασικό συστατικό της οποίας πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

"Είναι τον ίδιο σεβασμό που αξιώνουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση σας βεβαιώ πως θα συνεχίσουμε άοκνα και με συνέπεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου", υπογράμμισε.

Στην ομιλία του στο δείπνο, ο κ. Παχόρ είπε πως "η Κύπρος και η Σλοβενία είναι δύο φίλες χώρες και σύμμαχοι, οι οποίες συμμερίζονται την πεποίθηση για τη σημασία των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας της διεθνούς κοινότητας".

"Μαζί τονίζουμε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πίστη στη δημοκρατική ανάπτυξη", υπογράμμισε.

Επεσήμανε εξάλλου πως "θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ακόμη πιο ενωμένη και αποτελεσματική."

Πρόσθεσε πως "εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη με την πανδημία της νόσου του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη με την πανδημία της νόσου του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και των δραστηριοτήτων μας. Θα αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του για αρκετό καιρό ακόμη", ανέφερε.

Είπε εξάλλου πως "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήδη, και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική αλλαγή και συναφή ζητήματα, όπως το νερό, το υγιές περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια" και εξέφρασε εκτίμηση "για τις προσπάθειες που η Κύπρος, υπό την ηγεσία σας, εστιάζει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό των συνεπειών της".

Ο κ. Παχόρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτή η επίσκεψη θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, τόσο στους πολιτικού

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top