ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιβεβλημένη η συνάντηση με Ερντογάν, είπε ο Κ. Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες

Επιβεβλημένη η συνάντηση με Ερντογάν, είπε ο Κ. Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες

Ως επιβεβλημένη χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που διεξήχθη στις Βερσαλλίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ζητημάτων, στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, την Κυριακή 13 Μαρτίου, εκφράζοντας την ευχή ότι αυτή θα διεξαχθεί σε θετικό κλίμα.

Ερωτηθείς ποια είναι τα οφέλη στα οποία προσβλέπει από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συνάντηση είναι επιβεβλημένη. Και είναι επιβεβλημένη διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες της περιοχής, όλες οι χώρες του κόσμου, της Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου, μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είμαστε οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πώς δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο», επισήμανε.

Εξέφρασε την ευχή ότι θα υπάρξει μια συζήτηση σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της» και ότι διαθέτει τεκμηριωμένες απαντήσεις.

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της άτυπης Συνόδου, που επικεντρώθηκε στο ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για ακόμα μια φορά «αποτροπιασμό και οδύνη» για τις εικόνες στην Ουκρανία και τις απώλειες άμαχου πληθυσμού.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος παράλληλα στον τεράστιο αριθμό προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία για προσωρινή φιλοξενία στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, επισήμανε ότι «αυτή η αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους, την οποία δείχνει η χώρα μας, δυστυχώς δεν επεδείχθη όταν η χώρα μας ζήτησε αντίστοιχη αλληλεγγύη από την ΕΕ, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση του Μαρτίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Στα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζεται η βούληση των κρατών-μελών «να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

«Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει και ως πύλη εισόδου για LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και ως χώρα υποδοχής τού φυσικού αερίου το οποίο έχει ανακαλυφθεί και ενδεχομένως να ανακαλυφθεί και άλλο στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για την έναρξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου».

Παράλληλα, αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του προς την Κομισιόν να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η αγορά ενέργειας είναι «θύμα κερδοσκοπίας».

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εθνικά μέτρα στα οποία θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, εξαγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση του την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης αλλά και για την «ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δαπανών, για μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη η Ευρώπη από μόνη της, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά, υπερεθνικά γεωπολιτικά της συμφέροντα».

«Ήμασταν λίγοι αυτοί που τα λέγαμε πριν από κάποιους μήνες, πριν από κάποια χρόνια. Τώρα γινόμαστε πολύ περισσότεροι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες πια δεσμεύονται ότι θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top