Καθώς οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν είχαν το δικαίωμα να οδηγούν μέχρι και το 2018, η Fahda Fahd δεν είχε καθίσει ποτέ πριν στο τιμόνι, σήμερα, όμως, αξιοποιεί το αυτοκίνητό της για επιπλέον εισόδημα, αφού το κόστος ζωής ανεβαίνει στο συντηρητικό βασίλειο.
Όταν δεν εργάζεται στη θέση πλήρους απασχόλησης στο τηλεφωνικό κέντρο ενός ιατρείου, η 54χρονη εκτελεί διαδρομές για μεταφορά επιβατών, μέσω μίας εφαρμογής που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Η Fahd λέει ότι η οικογένειά της τη στηρίζει σε αυτή τη δεύτερη δουλειά, υπό όρους: να μη μεταφέρει άνδρες επιβάτες σε μεγάλες διαδρομές.
«Αποφάσισα να γίνω οδηγός ταξί για να έχω επιπλέον εισόδημα», λέει η Fahd. «Ο μισθός μου δεν αρκεί για τα τρία παιδιά μου και ιδίως για την κόρη μου, που έχει ειδικές ανάγκες», εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι σαρωτικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η άρση της απαγόρευσης οδήγησης στις γυναίκες, έχουν μεταμορφώσει τη ζωή για πολλούς στη Σαουδική Αραβία, αλλά το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι ένα πρόβλημα που μεγαλώνει ολοένα. Η Fahd λέει ότι ο μισθός της είναι 4.000 riyals (περίπου 970 ευρώ), ενώ από το ταξί εξασφαλίζει ακόμα 2.500 riyals.
Συνήθως, αρχίζει τις διαδρομές πριν αρχίσει η βάρδια της στο τηλεφωνικό κέντρο, στις 2 μ.μ., ενώ κάποιες φορές παίρνει και επιβάτες καθ’ οδόν προς το σπίτι της στις 10 μ.μ. και δηλώνει ότι εκτιμά το ευέλικτο ωράριο. «Με βοηθάει να συνεισφέρω στους μηνιαίους λογαριασμούς, καθώς ο σύζυγός μου έχει αφυπηρετήσει, και να καλύπτω τις ανάγκες των παιδιών στο σχολείο», λέει, καθώς ελέγχει το κινητό της για νέες διαδρομές.
Το κόστος ζωής στην Σαουδική Αραβία, η οποία προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική της εξάρτηση από το πετρέλαιο, ανεβαίνει συνεχώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το κόστος στις μεταφορές αυξήθηκε κατά 7,2% μέσα σε ένα χρόνο, πράγμα που συνέβαλε στη συνολική αύξηση σε τιμές κατανάλωσης κατά 1,2%.
Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα βρίσκουν δουλειά, καθώς η απασχόληση γυναικών στη βαθιά πατριαρχική κοινωνία κερδίζει έδαφος. Πέρσι, οι γυναίκες αποτελούσαν περισσότερο από το 1/3 της εργατικής δύναμης, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπως δείχνουν οι στατιστικές της κυβέρνησης.
Τώρα πια, εξυπηρετούν πελάτες σε χώρους εστίασης, καταστήματα παπουτσιών, καλύπτουν θέσεις εργασίες που προηγουμένως απασχολούσαν αλλοδαπούς και εξυπηρετούν έτσι το γενικότερο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για απορρόφηση ντόπιων στην οικονομία της χώρας.
Παραδοσιακά, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απαγορευόταν να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με άντρες πέρα από τον ευρύ οικογενειακό κύκλο. Η Insaf, μία 30χρονη μητέρα τριών παιδιών, είπε ότι έγινε οδηγός ταξί όταν ο άντρας της πέθανε ξαφνικά. «Δεν μας άφησε περιουσία, επομένως έπρεπε να δουλέψω για να συντηρήσω τα παιδιά μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο του άντρα μου για να μεταφέρω παιδιά και γυναίκες στα σχολεία της γειτονιάς ή στα εμπορικά κέντρα. Η δουλειά μου έδωσε νέα προοπτική στη ζωή», πρόσθεσε.
Από το 2018, περισσότερες από 200.000 γυναίκες έλαβαν άδειες οδήγησης, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να ανεβαίνουν κατά 5% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από ΜΜΕ. Η 29χρονη Aya Diab από την Αίγυπτο, είπε ότι ένιωθε πιο άνετα ως επιβάτης σε ταξί που οδηγούσε γυναίκα, ενώ το ίδιο αναφέρουν και επιβάτιδες από τη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις