ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανεξέταση της παράκτιας διάβρωσης, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Επανεξέταση της παράκτιας διάβρωσης, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Στρατηγική επανεξέταση του ζητήματος της παράκτιας διάβρωσης παγκύπρια για εντοπισμό των περιπτώσεων όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και ανάγκη για κυματοθραύστες ζητούν οι οργανώσεις BirdLife Cyprus, το Terra Cypria - Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, οι οποίες σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για καταχρηστική κατασκευή κυματοθραυστών και παραθέτουν τα προβλήματα που προκαλούν στο περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν, έχει παρατηρηθεί αυξημένη κατασκευή κυματοθραυστών, με σκοπό τη δημιουργία περαιτέρω αμμωδών παραλιών, με σκοπό την αυξημένη τουριστική εκμετάλλευση. Αυτό όμως, σημειώνουν, προκαλεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με την κατασκευή κυματοθραύστη, τα κύματα μεταφέρουν την άμμο από την ακτή που βρίσκεται δίπλα από τον κυματοθραύστη στον χώρο μπροστά του, όπου και παγιδεύεται. Αυτό προκαλεί διάβρωση στις παρακείμενες ακτές αφού διαταράσσεται η δυναμική των κυμάτων και κατ’ επέκταση η δυναμική ισορροπία της ευρύτερης ακτής». Δημιουργείται έτσι, σημειώνεται, «ένα αλυσιδωτό πρόβλημα το οποίο για να λυθεί απαιτεί την κατασκευή περισσότερων κυματοθραυστών, και πάει λέγοντας».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ύπαρξη κυματοθραυστών διακόπτει τη φυσική επαφή της ακτής με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι θαλάσσιες χελώνες που έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στο νησί μας, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην ακτή. Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου ο πυθμένας είναι βραχώδης τότε εξαφανίζονται παντελώς τα φυσικά του στοιχεία. Από τους κυματοθραύστες μπορεί να απειληθεί και η πολύτιμη Ποσειδώνια - ένα από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου που αποτελεί από μόνη της πανίσχυρο φυσικό κυματοθραύστη, προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι η κατασκευή κυματοθραυστών απαιτεί εξορύξεις ογκόλιθων από φαράγγια και βουνά τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και δίδεται το παράδειγμα των λατομικών ζωνών στην κοινότητα Ανδρολίκου, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 της Χερσονήσου Ακάμα.

Οι οργανώσεις προτείνουν να επανεξεταστεί στρατηγικά και σε παγκύπρια βάση, καθώς και στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, το ζήτημα της παράκτιας διάβρωσης, να εντοπιστούν οι περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, να αξιολογηθούν σε βάθος οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εκεί που κρίνεται απολύτως απαραίτητο να κατασκευαστούν κυματοθραύστες. Ταυτόχρονα, να μην αποκλείεται η αφαίρεση κυματοθραυστών όπου χρειάζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top