ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μπορεί ακόμη και ο ήπιος Covid να μας συρρικνώσει τον εγκέφαλο;

Μπορεί ακόμη και ο ήπιος Covid να μας συρρικνώσει τον εγκέφαλο;

Οι τρομακτικοί τίτλοι σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid έλκουν εύκολα την προσοχή. Πρόσφατες αναφορές στον Τύπο προειδοποιούσαν ότι "ακόμη και ο ήπιος Covid μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου", "απώλεια μνήμης" και "μακροπρόθεσμη" "εγκεφαλική βλάβη" που "αλλάζει σημαντικά" τον εγκέφαλο "έως και όσο και μια δεκαετία γήρανσης".

Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο φόβος είναι πιθανό να υποχωρήσει όπως έγινε προ καιρού με τους αντίστοιχους φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλώνεται σε εξωτερικούς χώρους, σε παραλίες ή και μέσω της αλληλογραφίας.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να υποτιμούν τον κίνδυνο της πανδημίας, ωστόσο η υπερβολική διόγκωση κινδύνων μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να εστιάσει την προσοχή σε λάθος σημεία.

Τα ανησυχητικά ρεπορτάζ συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η ασθένεια επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι (οι περισσότεροι μη εμβολιασμένοι) πεθαίνουν. Μερικοί αρρωσταίνουν παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίων, ίσως λόγω γενετικών μεταλλάξεων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μερικοί καταλήγουν με μακροχρόνιο Covid και αναφέρουν ότι υποφέρουν για εβδομάδες ή μήνες από κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, κενά μνήμης και διαταραχές ύπνου. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, τέλος, έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και τελικά αναρρώνει φυσιολογικά.

Τα παρατεταμένα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο αξίζει να λάβει σοβαρή προσοχή. Η "σημαντική συρρίκνωση του εγκεφάλου" δεν αξίζει την ίδια.

Εργασία
Η εργασία περί της συρρίκνωσης του εγκεφάλου η οποία συγκέντρωσε τόση προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης δεν περιελάμβανε δεδομένα σχετικά με το εάν οι ασθενείς είχαν παρατεταμένα συμπτώματα. Και δεν απέδειξε ότι η νόσηση με Covid-19 είναι πιθανό να αλλάξει τον εγκέφαλό σας με ιατρικά σημαντικό τρόπο. Αν νιώθεις καλά, μάλλον είσαι καλά.

"Η συγκεκριμένη εργασία μπορεί να είναι η αρχή μιας παρατήρησης - ωστόσο θα έπρεπε να κάνουν πολύ περισσότερα για να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα είναι μόνιμο ή ότι οι ασθενείς εμφάνισαν ενδιαφέρουσες αλλαγές στη γνωστική λειτουργία", δηλώνει ο νευρολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Σκοτ ​​Σμολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο Σμολ και άλλοι νευρολόγοι με τους οποίους μίλησα εντυπωσιάστηκαν από το πόσο λεπτές - απειροελάχιστες ήταν οι αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέθεσαν την εργασία τους στην απεικόνιση του εγκεφάλου στο περιοδικό Nature, εντόπισαν αλλαγές πολύ μικρές για να τις παρατηρήσει ακόμη και ένας ακτινολόγος.

Οι "ιστορίες τρόμου" σχετικά με την υγεία συχνά προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή σε κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για όσους αισθάνονται υγιείς - και αυτό είναι καλό εάν βοηθά να εντοπιστούν νωρίς πραγματικές ασθένειες. Υπάρχει όμως ένα όριο στο πόσο χρήσιμες είναι. Ορισμένοι προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνους οδηγούν σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις. Νέα μελέτη δείχνει ότι τα υγιή άτομα με ελαφρώς αυξημένη χοληστερόλη δεν ωφελούνται πολύ από τις στατίνες. Αποδεικνύεται δε ότι υγιείς άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν πρέπει να παίρνουν μια ασπιρίνη την ημέρα για να αποτρέψουν τα εγκεφαλικά. Και πάλι εδώ ισχύει το: εάν νιώθεις καλά, μάλλον είσαι καλά.

Μοναδικές συνθήκες
Αυτό που κάνει τη μελέτη του εγκεφάλου συναρπαστική επιστημονικά είναι ότι εκμεταλλεύεται μοναδικές συνθήκες - μια ομάδα 785 ατόμων που είχαν κάνει σαρώσεις εγκεφάλου πριν από την πανδημία ως μέρος μιας προσπάθειας συλλογής δεδομένων. Η επανεξέτασή τους επέτρεψε στους επιστήμονες να συγκρίνουν εικόνες του πριν και του μετά από εκείνους που είχαν νοσήσει με Covid και από εκείνους που δεν είχαν.

Για να εξετάσει τα αποτελέσματα με μια προοπτική, ο Shamik Bhattacharyya, νευρολόγος στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη, επεσήμανε διαγράμματα διασποράς κοντά στο κάτω μέρος της συγκεκριμένης εργασίας. Οι τελείες απεικονίζουν διακύμανση στις περιοχές του εγκεφάλου που μας ενδιαφέρουν. Οι κουκκίδες οι οποίες αντιπροσώπευαν διαφορετικές μετρήσεις του εγκεφάλου στα διαγράμματα διασποράς κινούνταν άτακτα πάνω-κάτω, τόσο για τους ανθρώπους που είχαν περάσει Covid, όσο και για εκείνους που δεν είχαν. Μικρές αλλαγές όπως αυτές μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση ενυδάτωσης, από άλλα προβλήματα υγείας ή ακόμα και από την ώρα της ημέρας. Τίποτα στο σώμα δεν είναι απόλυτα στατικό ή απόλυτα μετρήσιμο.

Οι επιμέρους αλλαγές οι οποίες μετρήθηκαν στη μελέτη ήταν ανεπαίσθητες, ωστόσο εξάγοντας πληροφορίες από εκατοντάδες σαρώσεις μαζί, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν Covid εμφάνισαν ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση στις περιοχές του εγκεφάλου που πίστευαν ότι μπορεί να επηρεάζονται από τον Covid - εκείνες που αφορούν τη λειτουργία της μνήμης και την αίσθηση της όσφρησης. Μια πιθανότητα είναι η απώλεια όσφρησης σε ορισμένους ασθενείς να οδήγησε σε αλλαγές στον εγκέφαλο, καθώς είναι γνωστό ότι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι "αναδιαμορφώνονται" μετά από αλλαγές στην ακοή ή την όραση. Εάν η αίσθηση επιστρέψει, ο εγκέφαλος μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την πολύ μικρή αλλαγή.

Η Avindra Nath, νευροανοσολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η οποία μελετά επί μακρόν τον Covid, αναφέρει ότι τα συμπεράσματα μπορεί να περιέχουν ενδείξεις για το τι προκαλεί τον Long Covid και το να καταλάβουμε κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την εύρεση θεραπειών. Οι ερευνητές θα ήθελαν να δουν μια παρόμοια ακριβή μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου που να περιλαμβάνει άτομα με παρατεταμένα συμπτώματα.

Περίεργο εύρημα
Ένα περίεργο εύρημα που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει ήταν μια μικρή διαφορά μεταξύ της ομάδας εκείνων που κόλλησαν Covid και των υπόλοιπων στις σαρώσεις που έγιναν πριν από την πανδημία - οι ασθενείς που τελικώς νόσησαν με Covid στην πραγματικότητα ξεκίνησαν με μικρότερους εγκεφάλους. "Είναι εξαιρετικά ασαφές το γιατί συνέβη αυτό", λέει ο Bhattacharyya.

Η φαιά ουσία των ανθρώπων συρρικνώνεται αργά με την ηλικία, ωστόσο οι αλλαγές που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν είναι απαραίτητα μόνιμες, λένε οι νευρολόγοι. Μια ασθένεια μπορεί να μετασχηματήσει προσωρινά τον εγκέφαλο, το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, όπως η ταχυδακτυλουργία ή η οδήγηση ταξί.

Οι αξιωματούχοι του χώρου της δημόσιας υγείας, οι γιατροί και τα μέσα ενημέρωσης δεν βοηθούν κανέναν εάν παραπλανούν τους ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο. Όσοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, θα "μεταναστεύσουν" για την ενημέρωσή τους σε περιθωριακούς επιστήμονες και "προσωπικότητες" των media που προβάλλουν εξωφρενικά υπερβολικές αναφορές για τις παρενέργειες των εμβολίων ή για υποσχέσεις θαυματουργών θεραπειών.

Η θάλασσα της παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid είναι τόσο απέραντη που δύσκολα αστυνομεύεται - το καλύτερο αντίδοτο γι’ αυτήν είναι αξιόπιστες, ισορροπημένες πληροφορίες που να προέρχονται από κυρίαρχους διαύλους ενημέρωσης.

Πηγή: capital.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση

• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι

• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Εκλογικός «τζόγος» για γερά νεύρα - Μεγάλο διακύβευμα, η πολιτεία... μπαλαντέρ

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Εκλογικός «τζόγος» για γερά νεύρα - Μεγάλο διακύβευμα, η πολιτεία... μπαλαντέρ

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top