Δεύτερες σκέψεις έκαναν οι ειδικοί για περαιτέρω χαλαρώσεις και ο λόγος ήταν οι σαράντα εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία μέσα σε διάστημα τριών ημερών, όπως αναφέρει στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα», ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης.
«Ο κυριότερος παράγοντας που έχουμε αυτή την εκτόξευση κρουσμάτων είναι η επέλαση της Όμικρον 2 γιατί παρόλο που είχαμε την Όμικρον τους τελευταίους 2 μήνες, έχουμε τώρα την Όμικρον 2, η οποία μας έχει δώσει επιπρόσθετα κρούσματα, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί "εκτόξευση" νοσηλειών», ανέφερε ο κύριος Βωνιάτης.
Όσο αφορά την έξαρση της γρίπης Α αλλά και το πως κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει εάν νοσεί από γρίπη ή Covid-19, ο Δρ. Βωνιάτης απάντησε «Για αυτό υπάρχουν τα τεστ για να διαχωριστεί. H γρίπη συνήθως έχει πιο έντονα συμπτώματα και αυτό διαρκεί 3 με τέσσερις μέρες. Ενώ η "Όμικρον" είναι πιο σύντομη η διαδρομή της. Το σοφό είναι να γίνει τεστ γιατί κάποιες φορές υπάρχουν συνλοιμώξεις, συμβαίνει και αυτό και μπορεί να επιβαρύνει άτομα που είναι στις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή κάποιος να νοσεί και με τους δύο ιούς»
«Ο μέσος όρος επαναλοίμωξης με Covid-19 είναι οκτώ μήνες», πρόσθεσε.
«Τα στοιχεία που βλέπουμε, ο διάμεσος χρόνος είναι 247 ημέρες. Ένας ο οποίος μολύνεται με τη Όμικρον δεν θα επαναμολυνθεί με την "Ομικρον"», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο επιδημιολόγος, επισήμανε ότι θα έπρεπε να σταματήσουν τα μαζικά τεστ και να διενεργούνται πιο στοχευμένα.
«Να γίνει πλάνο που θα θωρακίζει αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Φαίνεται ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και οι ευάλωτες ομάδες να προστατεύονται να μην νοσούν βαριά», κατέληξε.
Δείτε το απόσπασμα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις