ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η Κύπρος κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ – «Ελπίζουμε στην αποκατάσταση της ειρήνης»

ΠτΔ: Η Κύπρος κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ – «Ελπίζουμε στην αποκατάσταση της ειρήνης»

Την θέση της σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη θα πρέπει να βρει η Κύπρος, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την άφιξη του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μέσω της δημιουργίας διαδρόμων για την εξαγωγή φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας στις αγορές της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως είναι τιμή του πως θα είναι ένας από τους ηγέτες που θα απευθύνει τον λόγο στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό φίλο».

Στην ανάρτησή του, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως θα συζητηθεί «ο πόλεμος στην Ουκρανία τον οποίο προκάλεσε η Ρωσία».

«Η μόνη ακτίδα ελπίδας (silver lining) από αυτά τα τραγικά γεγονότα είναι το ότι ο Δυτικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, ήταν και παραμένει πιο ενωμένος από ποτέ στην απάντησή του», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Είναι τιμή μου το ότι είμαι ένας από τους ηγέτες που θα απευθύνει τον λόγο στον @POTUS Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης παλιός φίλος», όπως είπε.

«Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί σε απάντηση στη Ρωσική επίθεση στοχεύουν στο να ασκήσουν πίεση ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην απώλεια ζωών, την καταστροφή και τον εκτοπισμό», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «ενώ ελπίζουμε για την επαναφορά της ειρήνης στην Ευρώπη, θα χρειαστεί μια ανανεωμένη αρχιτεκτονική προστασίας της ασφάλειας και των αξιών μας».

«Η Κύπρος θα πρέπει να βρει τη θέση της σε αυτή την αρχιτεκτονική, όπου το σύστημα το οποίο δημιούργησε η Τελική Πράξη του Ελσίνκι έχει κεντρικό ρόλο και η τάξη στη βάση κανόνων τυγχάνει σεβασμού από όλους», ανέφερε

«Η Κύπρος μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσαμε να δούμε τη δημιουργία ενεργειακών διαδρόμων για την εξαγωγή φυσικού αερίου και καθαρότερης ενέργειας στις αγορές της ΕΕ, μέσω των κατάλληλων υποδομών» τόνισε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top