Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοιχογραφίες, το πορτραίτο του Ελληνα θεού της γονιμότητας, του Πρίαπου, κρύβει στην πραγματικότητα μια ντροπιαστική αλήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα για την νωπογραφία του 1ου αιώνα π.Χ.
Συγκεκριμένα, ο ο Ιταλός ερευνητής Φραντσέσκο Μαρία Γκαλάσι μελετώντας την τοιχογραφία της Πομπηίας φέρεται να κατέληξε σε ένα συμπέρασμα-βόμβα για τους αρχαίους Ρωμαίους.
Σύμφωνα με αυτό, οι άνδρες στην Αρχαία Ρώμη υπέφεραν από επώδυνα προβλήματα σχετικά με το πέος τους.
Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην είσοδο μιας από τις πιο πλούσιες επαύλεις της αρχαίας Πομπηίας, που καταστράφηκε όταν καλύφθηκε με λάβα έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιους.
Πρόκειται για την οικία Βέτι (Vettii). Εκεί, απεικονίζεται ο θεός της γονιμότητας και του ανδρισμού με το πέος σε στύση.
Ομως στη νωπογραφία υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει ότι το σύμβολο της ανδρικής δύναμης έχει ένα σημάδι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή, αλλά ακόμα και σε υπογονιμότητα.
Η λεπτομέρεια αυτή, είναι πως στο ανδρικό μόριο του Πρίαπου της εν λόγω τοιχογραφίας, το πέος πάσχει από φίμωση. Η φίμωση είναι συχνά μια επώδυνη κατάσταση του ανδρικού μορίου και είναι η στένωση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, ενώ, όταν η πάθηση δεν θεραπεύεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους.
Οπως ανέφερε ο Γκαλάσι στο Discovery News, ο Πρίαπος δεν εμφανίζεται σε όλες τις τοιχογραφίες να πάσχει από φίμωση. Ετσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είτε οι άνδρες της πλούσιας αυτής οικογένειας της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση, και το έδειξαν στην τοιχογραφία του σπιτιού τους, καταδεικνύοντας πως και οι καλές οικογένειες μπορεί να έχουν αυτό το πρόβλημα, είτε μια μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση και έτσι ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε κατά τη σχεδίαση της τοιχογραφίας.
Ο Γκαλάσι πάντως, δεν στήριξε το συμπέρασμά του μόνο στην εν λόγω τοιχογραφία, αλλά και στα αντικείμενα από ξύλο και πέτρα, που βρέθηκαν στην Πομπηία και είχαν το σχήμα πέους και έδειχναν πάλι τα ανδρικά μόρια να παρουσιάζουν φίμωση. Παρατήρηση που έκαναν κι άλλοι αρχαιολόγοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις